Mugur Isarescu: Pierderea BNR din 2013, cauzata in parte de cursul nefavorabil al doua monede in care tine rezerva

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 1 iulie 2014, 21:41 Economie | Finanţe & Bănci


Pierderea de 1,25 miliarde lei inregistrata anul trecut de Banca Nationala a Romaniei a fost generata, in parte, de evolutia nefavorabila a cursului valutar pe final de an pentru doua dintre monedele in care BNR pastreaza rezerva internationala, a explicat marti guvernatorul Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Situatia particulara a anului trecut (inregistrarea de pierderi - n.r.) a reiesit din doua elemente: o situatie de sfarsit de an care in care cursurile a doua monede in care noi ne tinem rezervele, in acea ultima zi au aparut mult deviat de la ceea ce gandeam eu ca ar trebui sa fie. Noi nu ne ocupam de prognoza dolarului sau a yenului, nu aceasta este preocuparea bancii centrale. Cand tinem rezerva internationala si in dolari, si in yeni, si in lire sterline o facem din considerente de atenuare a riscului, de a nu pune toate ouale intr-un singur cos", a afirmat guvernatorul BNR la briefingul dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara.

El a aratat ca, la finele anului, cursul valutar in cazul celor doua monede, pe care nu le-a precizat, a evoluat nefavorabil fata de cursul prevazut in contabilitatea BNR.

Euro si-a mentinut si in anul trecut ponderea dominanta in compozitia rezervelor valutare (65,8%), pozitia urmatoare revenind dolarului american (25,4%), in timp ce alte valute reprezinta 8,8%, potrivit raportului pentru 2013 al BNR.

"Aceste operatiuni contabile sunt foarte complicate si prudenta inregistrarilor contabile de la bancile centrale spune urmatorul lucru: daca ai castiguri, si noi am castigat diferente de curs la toate celelalte monede, pe acelea le pui intr-un cont special, in schimb daca ai diferente nefavorabile, deci pierdere, pe acelea ti le treci in bilant la contul de cheltuieli", a spus Isarescu.

Banca a raportat pierdere, desi detine un capital pozitiv de 10 miliarde de lei.

"Al doilea motiv a fost faptul ca nu am acceptat anul trecut sa folosim rezerva internationala in alte operatiuni sau sa o tinem in alte active decat in active perfect lichide din considerente de credibilitate internationala, pentru ca stiam ca este un an foarte important, in care Romania scade dobanzile la imprumururile exerne, este pe punctul sa primeasca un rating imbunatatit. In plus, au fost mai putine oportunitati de castig din operatiuni focusate", a conchis guvernatorul.

Potrivit raportului BNR pe anul 2013, pierderea de 1,258 miliarde lei a fost acoperita, intr-o prima etapa, din rezervele statutare (502,23 milioane de lei), ramanand de acoperit suma de 756 milioane lei, care s-a raportat si urmeaza sa fie acoperita din profiturile viitoare.

"Rezultatul financiar negativ inregistrat de Banca Nationala a Romaniei in anul 2013 reflecta influenta a doi factori. Primul dintre acestia vizeaza asumarea costurilor implicate de indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor si de asigurarea unui nivel adecvat al rezervelor valutare ale statului, cu beneficii in planul stabilitatii cursului de schimb al monedei nationale, al stabilitatii financiare, precum si al credibilitatii externe, reflectate in conditii mai avantajoase de finantare pentru statul roman si companiile autohtone", se arata in raport.

Cel de-al doilea factor de influenta mentionat de BNR este tratamentul contabil al diferentelor din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta, standardele internationale aplicabile bancilor centrale, asumate si de BNR, stipuland inregistrarea diferentelor favorabile in contul special de reevaluare, dar trecerea pe cheltuieli a celor nefavorabile.

Surse oficiale au declarat ca pierderea neacoperita din rezerve a fost deja recuperata prin profiturile inregistrate de BNR in prima parte a acestui an.

La 31 decembrie 2013, rezervele internationale ale Romaniei insumau 35,434 miliarde de euro, din care 91,8% reprezentau rezerve valutare si 8,2% valoarea detinerilor de aur, inregistrand o crestere totala de 21 milioane euro fata de sfarsitul anului 2012.

Rezerva valutara a urcat in 2013 cu 1,319 miliarde de euro, atingand la sfarsitul anului 32,525 miliarde de euro, in conditiile achitarii unor sume consistente (circa 4,9 miliarde euro) aferente imprumutului contractat de Romania de la FMI in cadrul acordului stand-by incheiat in 2009, a carui rambursare se va finaliza la inceputul anului 2016. In acest context, activele externe nete au crescut de la 22,363 miliarde de euro la 27,671 miliarde de euro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2386 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  inca o dovada ca e cel mai bun (Marţi, 1 iulie 2014, 22:09)

  Tovarasu' Spirala [utilizator]

  si de neinlocuit
 • +2 (4 voturi)    
  Politica BNR =opera lui Isarescu !!! (Marţi, 1 iulie 2014, 22:12)

  andreesanu [utilizator]

  Politica BNR este opera lui Isarescu si a specialistilor
  platiti cu sute de mii de euro pe an !!!,.
  Monedele in care-si stabilesc rezerva BNR nu-i treaba nici a lui badea Vasile nici a tatei Marghiolala !!!si nici a mea,dar se vede ca nepriceperea unora o platim tot astia rupti in fund si cu palmele batatorite de sapa !!!.
  Dupa votarea in parlament a noilor mandate la BNR ies la iveala alte si alte gauri negre motivate ridicol.
  Unde va este strategia ??? unde va este studiul de risc bancar ???,unde va este sistemul de prognoza ???.Explicatiile nu tin de cald si nici de foame si sunt o forma de trimitere in ceata a romanilor.
  • -1 (3 voturi)    
   Ce platesti tu bre? (Miercuri, 2 iulie 2014, 10:27)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Hai sa ne uitam la evolutia pe 10 ani, nu la miscarile conjuncturale din 2013.
   In 2004 aveam 6 mld eur, in 2006 17 mld, in 2008 25 mld, in 2010 28 mld in 2012 33 mld in 2014 32.5 mld. Si asta in conditiile in care intre 2010 si 2014 s-a platit mare parte din imprumutul la FMi iar RMO a scazut de la 40% la 16%

   Trage tu concluzia daca managementul a fost bun sau nu si cit ai platit tu din incompetenta BNR.

   Da' na, asha e in Romania, cind ceva merge bine trebuie neaparat criticat.
   • +2 (4 voturi)    
    Dragule, ceea ce (Miercuri, 2 iulie 2014, 12:50)

    Audit [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    enumeri tu acolo, până şi eu ştiu, sunt sume care includ şi ceea ce am luat de la FMI. Aminteşte-ţi Darie că cea mai mare parte din banii de la FMI, BM şi BE mergeau la BNR. Aşa că las-o că măcăne!!!!
    • 0 (2 voturi)    
     pai dragule... (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:12)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Audit

     Pina si tu stii, da' nu stii foarte exact ce stii si ce nu stii...

     Uite aici scadentarul returnarii imprumutului de la FMI:
     http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/08/Scadentar-imprumut-FMI.pdf

     Poti observa cu stupoare ca mai mult de jumatate din imprumut s-a returnat deja. mai trebuie platiti ~ 3 mld eur. Si pe linga asta, din 2008 pina-n 2014 RMO (adica procentul din orice credit acordat pe care banca trebuie sa-l depuna la BNR) s-a redus de la 40% la 16%. Cu alte cuvinte, desi mare parte din imprumutul FMI si mare parte din ce aveau bancile depozitat la rezerva s-a returnat, rezerva inca contine 32 mld eur.

     Iti recomand sa folosesti mai intens google-ul daca vrei sa fii informat corect si la zi.
     • +1 (1 vot)    
      dan (Joi, 3 iulie 2014, 16:28)

      Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      e vorba de o pierdere (nu de o reducere a rezervelor) de 400 de milioane de euro !!!!!!!
      • 0 (2 voturi)    
       Pe termen scurt da (Vineri, 4 iulie 2014, 12:32)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

       Si in 2005-2008 a fost pe pierdere, pentru ca era nevoita sa cumpere la greu euro ca sa tina cursul cit de cit al 3.5 lei. Scopul BNR nu e sa faca profit cu rezerva, ci sa previna turbulente pe piata valutara si sa tina banii in depozite sigure. Nu e ca fondurile de dezvoltare sau depozitele de la banci, menite sa faca profit.
 • +5 (5 voturi)    
  Domnule ''indispensabil'' Isarescovici, (Marţi, 1 iulie 2014, 22:21)

  romania_curata [utilizator]

  poate aveti bunul simt sa ne spuneti si noua :
  - cat a fost efortul TOTAL SALARIAL al BNR pe 2013 ( salarii de baza, sporuri, prime, DIURNE, costuri cu personalul, simpozioane, cursuri, etc );
  - cat a fost cuantumul sponsorizarilor si CINE au fost beneficiarii!
  • -2 (4 voturi)    
   mai dorele (Miercuri, 2 iulie 2014, 10:29)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

   Tu chiar crezi ca Isarescu iti va spune tie personal ceea ce deja a facut public?!? Inainte de a te intreba ca Giga care au fost salariile din BNR, da o cautare pe google si gasesti informatia din primul link. E plina tara de inteligenti care stiu doar sa intrebe, niciodata sa caute raspunsul.
   • 0 (0 voturi)    
    mai ..lica, (Miercuri, 2 iulie 2014, 19:38)

    romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    debitezi ineptii pe banda rulanta; in afara de google mai stii ceva?
    SI daca tot esti ''dashtept'' citeste :
    http://www.gandul.info/financiar/profitul-bnr-a-scazut-de-cinci-ori-in-2011-la-310-milioane-de-lei-9452487
    ASDAR esti varza in materie de venituri-cheltuieli=profit; auzi tampenie,,,sa crezi ca rezerva nationala a crescut datorita smenarilor din bnr....
    TI s-a raspuns in mod repetat ca esti tamaie si o tii pe-a ta...\Am gresi prea tare ... ca tastzi de la adresa : Sos. Berceni nr. 10, Sector 4, 041914, Bucuresti, Oficiul postal 8 ???
    • 0 (2 voturi)    
     Dorel contra-ataca. (Joi, 3 iulie 2014, 11:47)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

     Ai si argumente pentru faptul ca-s varza? Sau doar ai auzit tu undeva?!?

     Uita-te cum a evoluat rezerva valutara la tarile din zona, compar-o cu cea a Romaniei (da' pe 10-15 ani, nu pe ultimele 6 luni) si dupa aia vei afla cit de performanti sunt spenarii din BNR in comparatie cu fratii lor de prin zona. Altfel nu pari decit un gargaragiu frustrat, suparat pe bnr ca nu mai esti in stare sa-ti platesti ratele la banca. ca asha-i in Romania, tot timpul altcineva e de vina pentru timpeniile pe care le facem.

     Cit despre : "TI s-a raspuns in mod repetat ca esti tamaie si o tii pe-a ta", raspunsul repetat fara argumente nu devine adevar. Daca 7 frustrati spun ca negru-i alb, nu au automat dreptate. Da' cum alte argumente n-ai, te-ai inspirat si tu din vointa poporului si cele 7.4 milioane de voturi ale useleului.
 • +2 (4 voturi)    
  Masonica are un tupeu nesfarsit (Miercuri, 2 iulie 2014, 3:22)

  alex4321 [utilizator]

  Masonica are un tupeu nesfarsit

  "Stiti v-am facut o paguba de 1.25 miliarde"

  "dar nu cauza mea ca sunt incompetent"

  "nu, nici vorba, ci din cauza a doua monede"

  "in care specialistul de mine tin rezervele"

  E cam si cum as zice Stiti eu cred ca Masonica e
  foarte "priceput" dar el produce pagube tarii de 25 de ani din cauza a "doua monede bata-le vina de monede"
  ca "daca ele n-ar exista", Masonica ar fi fost mereu pe profit

  TUPEU SA AI, NU?
  SI TOCMAI A FOST REALES LA AL 14-LEA CONGRES
  • -2 (4 voturi)    
   Datul cu parerea (Miercuri, 2 iulie 2014, 10:33)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Gogule, rezerva BNR nu are ca scop principal profitul. Scopul rezervei valutare e sa preintimpine atacuri speculative, volatilitati din piata, etc. In anii in care BNR a facut profit nu te-am auzit laudindu-l pe masonica. Acu, ca a iesit pierdere, ai iesit repede in fata.

   Uite aici evolutia rezervelor BNR in ultimii 10 ani:
   http://www.bnro.ro/Rezervele-internationale-4149.aspx
   De la 6 mld eur in 2004 la 32 in 2014. Restul e gargara ieftina demna de detinator de credite la care nu mai poate plati ratele.
   • +2 (4 voturi)    
    Nu ai obosit?? (Miercuri, 2 iulie 2014, 12:53)

    Audit [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Încă o dată pentru pafarişti: diferenţa sau surplusul sau creşterea provine din banii împrumutaţi de România de la FMI, BM, BE.
    Mai fă un cornet ceva şi lasă-i pe alţii să întrebe.
    Oooops! Eşti tu Bogdan? Bogdan Olteanu?
    • -1 (3 voturi)    
     Hai sa-ti mai scriu odata si tie (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:18)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Audit

     Imprumutul ala de la FMI n-a fost luat pe termen nelimitat. Daca ai fi avut curizitatea sa il intrebi pe nen'tu goagal, ai fi dat usor de urmatorul link:
     http://businessday.ro/wp-content/uploads/2012/08/Scadentar-imprumut-FMI.pdf

     Si folosind calculatorul de la telefon, puteai usor observa ca mare parte din imprumutul FMI e deja returnat. BNR mai are de platit 3 mld eur. Iar imprumuturile de la BM si CE s-a dus la MFP, nu la BNR.

     Asha ca inainte de a o face pe desptetul pe forumuri n-ar strica sa te informezi nitel. Altfel risti sa te faci de kko. Desi la ce specimene comenteaza la articolul asta esti in siguranta. Se pare ca toti sunt la fel de in tema cu problema ca si tine.
   • 0 (0 voturi)    
    apropo (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:44)

    laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    e normal ca o institutie care are o singura atributie sa o rateze constant?
    e normal ca seful acelei institutii performante sa moara de batranete in geamul ei?
    e normal ca ca din doi in doi ani sa se contrazica?
    • 0 (0 voturi)    
     pai (Joi, 3 iulie 2014, 11:53)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

     Hai sa o luam pe rind:
     1. Aici banuiesc ca te referi la inflatie. In ultimii multi ani, inflatia nu a fost data de tiparnita, ci de prestatia guvernamentala. Cind cresti TVA-ul de la 19 la 24% poate sa fie si dumnezeu guvernator la BNR, ca n-are cum sa tina inflatia la 3%. sau in 2006-2008, cind veniturile bugetarilor se dubleaza , nu pe criterii economice, ci din pixul guvernului, iar n-are ce face guvernatorul. Inflatia are foarte multe componente, marea lor majoritate netinind de BNR.
     2. Da si nu. Vezi cum a fost la FED, cum e la BCE. Argumentul virstei nu e neaparat valabil. Daca schimbi guvernatorul si in 2 ani incepi sa vezi mascatii pe la usa BNR, s-ar putea sa-l regreti pe isarescu
     3. Nu stiu daca e normal sa se contrazica, dar e sanator. Rigiditatea in pareri nu e atributul oamenilor inteligenti...
     • 0 (0 voturi)    
      pe rand (Joi, 3 iulie 2014, 22:02)

      laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      1.ok cand au crescut taxele. dar cand au scazut?
      2. doar tari guvernate cu biciu de la mama naibii au guvernatori mai longevivi si nu prea multe, vreo doua.
      3de acord cu rigiditatea in convingeri. da cand
      parerile tale se transforma in bani si suferinta populatiei si o dai in bara de fiecare data. du-te tata, du-te!
      • -1 (1 vot)    
       Pai (Vineri, 4 iulie 2014, 13:13)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

       1. Inflatia in ultimii 10 ani:
       http://www.insse.ro/cms/ro/content/ipc-serii-de-date:
       2004 11,9
       2005 9,0
       2006 6,56
       2007 4,84
       2008 7,85
       - a crescut puternic pe fondul dezmatului bugetar al lui Tariceau, deficit 5% cu crestere economica de 8%, unicat in lume
       2009 5,59
       - a fost redusa pe fondul crizei, a scaderii consumului, etc, si crescuta prin masuri de stinga (pensia minima, venitul minim) al partidului auto-intitulat de dreapta al lui Emil Boc
       2010 6,09
       - 2/3 din cresterea TVA (efect de baza de 124/119 = 6%), coroborat cu scaderea drastica a consumului data de micsorarea salariilor bugetarilor (si de efectul psihologic aferent)
       2011 5,79
       -1/3 din cresterea TVA, plus nitica crestere economica, plus diminuarea efectului de panica
       2012 3,33
       - consum inca scazut + disparitia efectului TVA
       2013 3,98
       - consum crescut prin disparitia efectului de panica generat de criza (lumea s-a plictisit de atita criza si a inceput sa mai si consume)

       Cam astea-s efectele externe. Ce-a facut BNR a fost sa miste Dobanda de politica monetara in asha fel incit cursul/inflatia sa ramana in zona rezonabila.

       2. http://en.wikipedia.org/wiki/Chair_of_the_Federal_Reserve
       Alan Greenspan August 11, 1987 –
       January 31, 2006 - 20 de ani
       Ben Bernanke February 1, 2006 –
       January 31, 2014 - 8 ani

       3. waww deci parerile lui Isarescu s-au transformat in bani (dati sau luati, ca nu se intelege) si suferinta populatiei si a dat-o in bara tot timpul. parerea asta a ta pe ce se bazeaza?
       • 0 (2 voturi)    
        pai... (Vineri, 4 iulie 2014, 13:50)

        laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        ca sa-ti faci o idee...vezi cum a facut banca nationala a poloniei.
        • 0 (0 voturi)    
         sigur (Luni, 7 iulie 2014, 10:15)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

         Cind nu mai ai argumente, bagi o chestie din asta ambigua, ca sa pari priceput. Zi tu cum a facut banca noationala a Poloniei
         • 0 (0 voturi)    
          nu stiu! (Marţi, 8 iulie 2014, 13:57)

          LaurentiuCatrina [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

          tu esti ala care vine cu citate. cauta si vei gasi!
          • 0 (0 voturi)    
           Pai cind ai argumente.. (Joi, 10 iulie 2014, 16:06)

           bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui LaurentiuCatrina

           Cind ai argumente vii si cu dovezile care sa-ti sustina afirmatiile. Cind nu ai argumente, arunci si tu ceva ambiguu, sa creada lumea ca spui ceva interesant.
 • +3 (3 voturi)    
  Dacă doar cu Bogdan Olteanu (Miercuri, 2 iulie 2014, 8:32)

  Audit [utilizator]

  au ajuns la aşa pierdere vă daţi seama când vor veni întăriri precum Voinea şi neînlocuibililul matesalemic Gherghina, ce va fi?

  Cum să fii frate pe minus când cea mai căutată marfă e banul?

  Sau cum să nu fi pe minus când cumperi maşini de maşini, ai salarii de salarii şi incompetenţă cât cuprinde?

  Vă daţi seama cum boşo de Gherghina va face politicile BNR?
 • +2 (2 voturi)    
  Greseala direct in titlu (Miercuri, 2 iulie 2014, 8:42)

  Lol Lolovici [utilizator]

  Ar trebui macar titlurile sa fie verificate mai bine: "cursul nefavorabil _al_ doua monede". Se acorda cu obiectul posedat, "cursul a doua monede".
 • +3 (3 voturi)    
  ups! (Miercuri, 2 iulie 2014, 9:18)

  laurentiucat [utilizator]

  romania a luat 20 de mld de la fmi ca bancile straine sa repatrieze 10 mld de euro din 2008 si pana acum.
  chestia asta s-a facut sub supravegherea bnr unde au ajuns banii din imprumuturi.
  la fel de interesant este ca bnr sta pe un purcoi de ban imprumutati la care plateste dobanda bunicia iar acesti bani sunt tinuti tot in banci straine de unde ia prafu de pe toba.
  isarescu du-te la vie! si ia si posirca aia acra si vinde-o in alta parte, nu la bnr...
  • -1 (3 voturi)    
   Inca un specialist in finante (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:23)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

   Bai fratilor, a tunat si v-a adunat. De ce nu te limitezi tu la comentat meciurile de fotbal si blonda lu' bote. Ce-ti trebuie sa te bagi in zone din astea obscure unde habar n-ai ce se intimpla?

   Gasesti mai sus link cu termenele de plata ale imprumutului, BNR mai are de returnat 3 mld eur. Atit. Din care, daca tin bine minte, ultima transa nici n-a mai tras-o.

   Asha ca in loc sa-l trimiti pe Isarescu la vie, mai bine du-te tu pe forum la Libertatea sau Can-Can...
   • +1 (1 vot)    
    ooo! (Miercuri, 2 iulie 2014, 15:30)

    laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    sa inteleg ca isarescu a adus bani de acasa si a achitat creditul la fmi. sa inteleg ca modelul isarescu de a relaxa creditarea in 2007-2008 si a o restrange in 2009-2010 iti place?
    sa mai inteleg ca tu ai terminat de citit libertatea si acu citesti statistica bnr?
    uite! ca sa fiu ingaduitor cu tine, ii acord lui isarescu titlul de cel mai longeviv sef de banca nationala. o fi bine?
    iar tie titlul de cel mai destept aparator al politicii bnr.
    iti recomand blogul lui florin citu ca sa vezi ce serparie e pe la bnr. si pe la ing ca tot s-a dus misu sa fie sef la asf dupa ce banca unde era onor prezident a fost amendata cu multe sute de milioane de dolari ptr eludaea embargoului irakian. si bnr a tolerat asta prin faptul ca ing a functionat sub supravegehrea bnr.
    sa luam istoria si sa punem fata in fata declaratiile lui isarescu din 2007-2008 cu cele din 2009-2010 si 2012-2013 mie mi se pare ca se bat cap in cap uneori. tie ca mare specialist nu ti se pare?
    plus ca politica facuta de bnr e comandata de fmi,bm si te miri cine si nu prea are legatura cu romania. e chiar misto sa ai o banca nationala care pune bani la dispozitia bancilor private straine ca sa finantezi imprumuturile de la mf in timpp ce populatia nu poate finanta statul prin trezorerie. ca nu vrea dom isarescu nu?
    iar faza aia cu banii luati de la fmi ptr ca bancile sa repatrieze banii e adevarata,nu? de a doua zi dupa ce imprumutul a fost luat.
    daca tot esti tare in gura si in cifre. te astept pe bogul lui citu si de ce nu si isar. ok?
    • -2 (2 voturi)    
     sa intelegi (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:01)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

     Sa intelegi ca e bine sa te informezi inainte de a iti da cu parerea. Un minim de bun simt spune ca nu-i bine sa te pronunti in domenii pe care nu le stapinesti, pentru ca risti sa te faci de kko.

     BNR nu aduce bani de acasa, ci tipareste lei cu care cumpara excesul de valuta de pe piata. Si cum din 2011 romania a trebuit sa rostogoleasca imprumuturile facute in lei in 2009 si 2010 si le-a inlocuit cu altele in euro facute in 2012-2013-2014, coroborat cu cei 2.2 mld eur intrati prin absorbtia fondurilor europene si cu scaderea drastica a consumului, pe piata a fost multa valuta. Si ca sa nu scada cursul la 3 lei pe euro si sa omoare exporturile, BNR a cumparat excesul de valuta. Cam asta s-a intimplat in mare. Si meritul BNR e ca a reusit sa tipareasca bani si sa compere valuta in exces fara sa creeze inflatie, ca aici e tot cuiul lui pepelea.

     In rest n-am ce sa comentez din fixatiile tale demne de antena3 si RTV, e clar ca nu voi reusi sa-ti deschid ochii oricite documente ti-as arata. Oricum, macar in privinta imprumutului de la FMI ti-am aratat ca bati cimpii cu gratie, ca un adevarat fun de antene si irealitati.
     • 0 (0 voturi)    
      e ok domnu? (Miercuri, 2 iulie 2014, 21:40)

      laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      http://florincitu.wordpress.com/2014/06/03/politica-monetara-si-influenta-asupra-ciclului-economic/
      • -1 (1 vot)    
       pai nu prea e OK (Joi, 3 iulie 2014, 12:06)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

       background Florin citu:
       http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8371729-fostul-economist-sef-ing-bank-florin-citu-fost-concediat.htm

       Autorul articolului a demisionat din postul de economist sef la ING ca urmare a participarii in prima linie la atacul speculativ de la finalul lui 2008, atac soldat cu peirderi de 2-300 mil eur in contul bancilor atacatoare, si cu fortarea demiterii tutror particuipantilor de catre BNR. Dupa acel atat, BNR a fortat practic toate bancile sa demita pe cei care au initiat atacul, ca exemplu pentru cine va mai avea idei din astea pe viitor.

       Din acel moment, Florin Citu scrie pe bloguri.

       Avind in vedere cele de mai sus, e normal ca fostul economist sef ING, actualul blogger, sa fie subiectiv cind vine vorba de BNR. Drept urmare, n-ai sa gasesti un singur articol cu tenta pozitiva la adresa BNR in tot blogul sau.

       Acu, daca vrei sa discutam si despre continut, autorul uita intentionat ca in perioada 2007-2007, cind spune el ca dobanzile in piata erau jos, unul din motive e abundenta banilor din piata, iar in 2008-2011, cind dobanzile erau sus, motivul principal era lipsa banilor din piata. Si se pare ca sunt destui "specialisti" care sa-l creada pe cuvint, fara sa incerce sa rationeze.
       • +1 (1 vot)    
        pardon! (Joi, 3 iulie 2014, 22:12)

        laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        il confunzi cu lucian isar.
        florin a plecat de la ing ptr niste controerse pe tema "obligarii" bancilor private de catre bnr la niste chestii ce contravin economiei de piata.
        pe urma ing a avut niste bube mari in cap iar conducerea a fost acceptata tacit de bnr si dupa ce buba a facut poc.
        curios este ca ing l-a dat afara pe florin si a fost singura banca din romania care nu avea pe perioada procesului cu acesta director de trezorerie.
        interesant,nu? cum o functiona banca aia fara sef la trezorerie cu aceptul bnr?
        daca dresti sa discutam si depre isar si cum e vanat de bnr ca sa nu mai lucreze in secorul bancar din romania , oricand!
        • 0 (2 voturi)    
         Mai laure (Vineri, 4 iulie 2014, 13:25)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

         Chiar de ar fi asha cum spui tu, tot BNR ar fi dusmaul, deci tot n-ar fi obiectiv. Isar e cam din aceeasi categorie, doar ca manipuleaza mult mai fin, nu da cu bita-n balta precum Citu. Si da, amindoi nu vor mai lucra in sistemul bancar romanesc. Si asta nu tine doar de Isarescu, ci de politica BNR in general. Se vrea sa se dea un semnal clar in piata ca cine mai incearca potlogarii din astea nu mai pupa nici post de femeie de serviciu la vro banca.

         Oricum, lasand la o parte chestiile astea, care oricum sunt la nivel de birfa, ceea ce spune el in articol e de-a dreptul ridicol. E similar cu ce zicea USL in 2011, ca pe vremea lor era crestere de 8% si salarii babane, si cum au venit plosnitele dictatorului toate merg rau, ca si cum contextul international ar fi fost similar.

         Decit Citu sau Isar desi repet, Isar e mult mai subtil), mai bine-l asculti pe Guran, ala macar iti prezinta cinstit si rationamentul si riscurile lui, desi nu analizeaza foarte in profunzime lucrurile. Sau daca vrei analiza OK, vezi Daianu. Citu, Isar, Voinea si altii din astia sunt toti subiectivi in ceea ce scriu.
         • 0 (0 voturi)    
          oooo! (Vineri, 4 iulie 2014, 13:48)

          laurentiucat [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

          pai moise e avocat si a invatat si el cate ceva de genu "da-i cu dreapta,da-i cu stanga" .
          isar si citu au si studii, au si traseu profesional.
          daca nu te-ai saturat de din astia gen chitoiu,gen pogea sau ialomitianu o sa mai ai. eu l-as prefera pe isar la finante,pe citu la bnr si pe sima la asf. dar numai in ordinea asta si pe postul respectivca altfel o sa fie si mainasol decat e acum.
          • +1 (1 vot)    
           hehehe (Luni, 7 iulie 2014, 10:25)

           bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui laurentiucat

           Isar poate ar fi OK, cu oareshce rezerve, dar pe Citu nu l-as pune in vro functie de raspundere niciodata. In nici o caz la BNR. El traieste in din retetele lui financiare, fara sa priceapa ce se intimpla diclolo de ele.

           Si apoi, de ce ai pune la BNR pe baietii astia care au orchestrat atacul speculativ din 2008, pierdut in mod penibil. Daca erau inteligenti, ori nu se bagau, ori daca se bagau erau siguri de cistig. Ori ei s-au aruncat ca berbecii intr-o batalie dinainte pierduta. Asta le arata limitele in intelegerea lumii reale, dincolo de formulele lor finantistice, pe care sunt convins ca le stapinesc. Scoala iti da doar informatiile, mai departe tine de tine sa le integrezi in lumea reala. Iar ei nu par capabili de asha ceva.

           Si apropos, faptul ca preferi looserii din atacul ala speculativ in locul winnerului, zice ceva si despre capacitatea ta de evalua persoanele.
           • 0 (0 voturi)    
            atat pricepi. (Luni, 7 iulie 2014, 22:59)

            LaurentiuCatrina [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

            citu a lucratt la banca natinala a noii zeelande. isarescu e fix-pix. banuiesc ca e un fel de daianu care nu si-a dat demisia din securitate. de fapt e plin de agenti acoperiti la bnr. faptul ca bnr si isarescu a procedat asa cum a facut- o dovedeste ca nu actioneaza in imita economiei de piata. iar urmarirea si razbunarea ptr o incercare dovedeste altceva. faptul ca florin citu are si scoala si meserie e opus lui isarescu care n-are de niciunele.
            • 0 (0 voturi)    
             Esti comic (Marţi, 8 iulie 2014, 12:03)

             bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui LaurentiuCatrina

             Oricine a fost angajat la banca nationala a noii zeelande a musai cel mai tare din parcare? Esti comic cu asemenea argumente. Citu are ceva scoala, dar lagatura lui cu lumea reala e aproape inexistenta. Cu personagii gen Citu si Voinea, ajungi usor la masuri precum supra-acciza de 7 centi pe carburanti, care, in loc sa aduca bani la buget cum spera Voinea, a creat o gaura de citeva milioane, a crescut pretul, a scazut competitivitatea tarii, si tot asha. Si asta pentru ca baietii astia scoliti prin americi nu-s in stare sa priceapa ca o masura economica are efecte mult mai complexe decit le arata lor regula de 3 simpla pe care o denumesc pompos predictie economica. Cam asta e nivelul de pricepere al lui Voinea si Citu.

             Si tot apropos de Citu si BNR, mai tii minte toate previziunile ING (de la crestere economica la inflatie) de pe vremea lui Citu? Cum erau de realiste?

             Cit despre Isarescu, faptul ca n-a urmat universitati de prin Iowa nu inseamna ca nu e scolit. Citeste aici nitel despre el si vei vedea ca nu-i nici pe departe absolvent de spiru haret.:
             http://ro.wikipedia.org/wiki/Mugur_Is%C4%83rescu

             "După absolvirea facultății, a lucrat ca cercetător științific la Institutul de Economie Mondială din București pentru următorii 19 ani. A luat contact cu țările cu economie de piață, participând la cursuri în Statele Unite. În anul 1989 a obținut titlul științific de doctor în economie cu teza „Politici ale ratelor de schimb”.

             După Revoluția din 1989, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii, iar din septembrie 1990 a fost numit Guvernatorul Băncii Naționale a României. A preluat funcția de guvernator într-un moment în care toata rezerva valutară a BNR se dusese pe importuri."
             • 0 (0 voturi)    
              bine (Marţi, 8 iulie 2014, 13:56)

              LaurentiuCatrina [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

              vezi ca vine 23 august si daca te duci la bnr sigur iti da un tablou de-al lu isarescu sa manifestezi cu el.
              n-ai priceput nmic.
              • 0 (0 voturi)    
               Exact (Marţi, 8 iulie 2014, 15:31)

               bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui LaurentiuCatrina

               Cind se epuizeaza argumentele, ce poti sa mai zici. Daca ma duc sau nu de 23 august la BNR se schimba valoarea idolilor tai Citu si Voinea? Acciza pe carburanti tot o masura cretina ramane, electorata tot zero clienti va avea, iar cunostintele celor 3 cavaleri scoliti prin americi tot la nivelul broastei va ramane.
               • 0 (0 voturi)    
                aha! (Miercuri, 9 iulie 2014, 6:24)

                LaurentiuCatrina [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

                am pomenit eu numele lui voinea? esti taliban de-al lui base?
                a ajuns si scolitul asta ceva derizoriu. e mai misto la ase. cum zicea basescu: ca n-avem ostapari si frizeri parca... pai avem destui si sunt la butoane ca d--aia suntem ultimii in europa. plus fraieri din astia care cred orice.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by