Pierderea de 1,25 miliarde lei inregistrata anul trecut de Banca Nationala a Romaniei a fost generata, in parte, de evolutia nefavorabila a cursului valutar pe final de an pentru doua dintre monedele in care BNR pastreaza rezerva internationala, a explicat marti guvernatorul Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Situatia particulara a anului trecut (inregistrarea de pierderi - n.r.) a reiesit din doua elemente: o situatie de sfarsit de an care in care cursurile a doua monede in care noi ne tinem rezervele, in acea ultima zi au aparut mult deviat de la ceea ce gandeam eu ca ar trebui sa fie. Noi nu ne ocupam de prognoza dolarului sau a yenului, nu aceasta este preocuparea bancii centrale. Cand tinem rezerva internationala si in dolari, si in yeni, si in lire sterline o facem din considerente de atenuare a riscului, de a nu pune toate ouale intr-un singur cos", a afirmat guvernatorul BNR la briefingul dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara.

El a aratat ca, la finele anului, cursul valutar in cazul celor doua monede, pe care nu le-a precizat, a evoluat nefavorabil fata de cursul prevazut in contabilitatea BNR.

Euro si-a mentinut si in anul trecut ponderea dominanta in compozitia rezervelor valutare (65,8%), pozitia urmatoare revenind dolarului american (25,4%), in timp ce alte valute reprezinta 8,8%, potrivit raportului pentru 2013 al BNR.

"Aceste operatiuni contabile sunt foarte complicate si prudenta inregistrarilor contabile de la bancile centrale spune urmatorul lucru: daca ai castiguri, si noi am castigat diferente de curs la toate celelalte monede, pe acelea le pui intr-un cont special, in schimb daca ai diferente nefavorabile, deci pierdere, pe acelea ti le treci in bilant la contul de cheltuieli", a spus Isarescu.

Banca a raportat pierdere, desi detine un capital pozitiv de 10 miliarde de lei.

"Al doilea motiv a fost faptul ca nu am acceptat anul trecut sa folosim rezerva internationala in alte operatiuni sau sa o tinem in alte active decat in active perfect lichide din considerente de credibilitate internationala, pentru ca stiam ca este un an foarte important, in care Romania scade dobanzile la imprumururile exerne, este pe punctul sa primeasca un rating imbunatatit. In plus, au fost mai putine oportunitati de castig din operatiuni focusate", a conchis guvernatorul.

Potrivit raportului BNR pe anul 2013, pierderea de 1,258 miliarde lei a fost acoperita, intr-o prima etapa, din rezervele statutare (502,23 milioane de lei), ramanand de acoperit suma de 756 milioane lei, care s-a raportat si urmeaza sa fie acoperita din profiturile viitoare.

"Rezultatul financiar negativ inregistrat de Banca Nationala a Romaniei in anul 2013 reflecta influenta a doi factori. Primul dintre acestia vizeaza asumarea costurilor implicate de indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor si de asigurarea unui nivel adecvat al rezervelor valutare ale statului, cu beneficii in planul stabilitatii cursului de schimb al monedei nationale, al stabilitatii financiare, precum si al credibilitatii externe, reflectate in conditii mai avantajoase de finantare pentru statul roman si companiile autohtone", se arata in raport.

Cel de-al doilea factor de influenta mentionat de BNR este tratamentul contabil al diferentelor din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta, standardele internationale aplicabile bancilor centrale, asumate si de BNR, stipuland inregistrarea diferentelor favorabile in contul special de reevaluare, dar trecerea pe cheltuieli a celor nefavorabile.

Surse oficiale au declarat ca pierderea neacoperita din rezerve a fost deja recuperata prin profiturile inregistrate de BNR in prima parte a acestui an.

La 31 decembrie 2013, rezervele internationale ale Romaniei insumau 35,434 miliarde de euro, din care 91,8% reprezentau rezerve valutare si 8,2% valoarea detinerilor de aur, inregistrand o crestere totala de 21 milioane euro fata de sfarsitul anului 2012.

Rezerva valutara a urcat in 2013 cu 1,319 miliarde de euro, atingand la sfarsitul anului 32,525 miliarde de euro, in conditiile achitarii unor sume consistente (circa 4,9 miliarde euro) aferente imprumutului contractat de Romania de la FMI in cadrul acordului stand-by incheiat in 2009, a carui rambursare se va finaliza la inceputul anului 2016. In acest context, activele externe nete au crescut de la 22,363 miliarde de euro la 27,671 miliarde de euro.