Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca nu exista riscul deflatiei in Romania, intrucat inflatia medie anuala era de 2,1% in mai, insa banca centrala nu are certitudinea ca rata anuala va ramane la acelasi nivel pe tot anul si in 2015, analizand inca posibilitatea de reducere a prognozei, relateaza Mediafax.

"Analiza celor mai recente date macroeconomice releva situarea ratei anuale a inflatiei la niveluri scazute, pe o traiectorie pe termen scurt inferioara celei prognozate anterior, sub influenta unor factori conjuncurali (evolutia preturilor volatile, in special a celor alimentare, aprecierea nominala a monedei nationale) si pe fondul persistentei deficitului de cerere si al ameliorarii anticipatiilor inflationiste. Consolidarea pe termen mediu a acestei traiectorii nu este inca certa", se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

Isarescu a explicat ca incertitudinile privind evolutia inflatiei sunt legate de evolutia preturilor agroalimentare, efectul de baza din TVA-ul redus la paine, care va disparea in septembrie, dar si de pretul titeiului. Tot la capitolul "incertitudini" banca centrala noteaza deficitul de cerere si imbunatatirea anticipatiilor inflationiste.

"Publicul, pietele cred din ce in ce mai mult ca Romania a ajuns in situatia unei inflatii scazute, deci nu suntem siguri ca aceasta traiectorie, care este sensibil imbunatatita fata de traiectoria de la inceputul anului, este una de durata, adica nu se termina in partea a doua a anului, se duce si in 2015. Algoritmul BNR este ca rata de politica monetara sa tinteasca inflatia pe termen mediu, acesta este obiectivul nostru. Ne uitam, bineinteles, ca a ajuns la 0,9% in mai (rata anuala a inflatiei - n.r.) si e posibil sa scada chiar mai mult inflatia medie pe 12 luni, dar ne uitam la traiectoria peste 12-14 luni, aceea ne intereseaza mai mult", a spus Isarescu.

El a precizat ca, BNR lucrand cu prognoze pe doi ani, tendintele inca nu sunt consolidate pentru a doua parte a anului si anul viitor, putand aparea volatilitati.

"Nu avem certitudinea ca aceasta traiectorie este ireversibil mai joasa. Pot sa apara volatilitati, pentru ca o buna parte din aceasta evolutie vine din preturile volatile, s-ar putea ca la anul sa avem alta perspectiva si atunci ne trebuie mult mai multe elemente ca sa spunem ca traiectorie este consolidata si in baza ei luam o decizie de politica monetara", a explicat guvernatorul BNR.

El a precizat ca, in ceea ce priveste variatiile pe termen scurt, BNR lucreaza mai mult cu managementul lichiditatilor, dobanzile in piata monetara avand rolul, impreuna cu evolutia si flexibilitatea cursului, sa se adreseze variatiei conjuncturale.

"Cu managementul lichiditatii, experienta ne-a aratat ca suntem mult mai eficienti in a incuraja bancile sa reduca dobanzile la creditare. Este vorba de maniera in care dozam instrumentele. Mult mai eficient pentru asemenea perioada si situatii este managementul lichiditatii decat rata dobanzii de politica monetara", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a punctat ca membrii CA vor tine cont la deciziile viitoare privind dobanda cheie de faptul ca dobanzile la depozite au ajuns real negative in multe tari, iar bancile locale se grabesc sa reduca dobanzile la economii, nu la credite, atunci cand BNR opereaza reduceri ale dobanzii de politica monetara.

"Traim intr-o perioada in care in multe tari are loc o represiune financiara, cel care economiseste este intr-un fel penalizat cu dobanzi real negative. Personal - si am vazut ca majoritatea membrilor CA, ca sa nu spun toti, impartasesc acest punct de vedere - nu vad deloc necesara, ca sa nu spun ca mi se pare neeficient sau chiar periculos, o alunecare in directia in care si Romania sa descurajeze economisirea. Este un punct de vedere foarte important in deciziile noastre viitoare, mai ales ca stim ca bancile, daca noi vom misca rata de politica monetara, primul lucru pe care il fac este sa reduca rata dobanzii la depozite, nu la credite", a precizat seful BNR.

El a admis voalat ca, in masura in care traiectoria de scadere a inflatiei este una de durata, banca centrala ar putea decide o noua reducere a dobanzii cheie.

"A fost bine pozitionata pana acum (rata dobanzii de politica monetara, situata la 3,5% -n.r.), suntem intr-un proces de considerare, ca sa nu zic de reconsiderare, sa vedem in ce masura traiectoria (inflatiei - n.r.) este una de durata", a conchis guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%.

Reducerea CAS trebuie insotita de alte reforme structurale pentru a rezolva problemele

Reducerea CAS ar trebui insotita si de alte reforme structurale pentru a fi eficienta si a rezolva problema decalajului dintre numarul de contribuabili si cel de beneficiari ai sistemului de asigurari sociale,"cerc vicios" din care Romania nu iese de 14 ani,potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu

"Cred ca directia este buna (reducerea CAS - n.r.), nu este suficienta, ea trebuie sa fie inconjurata de mai multe masuri care sa ajute la crearea de locuri de munca. Solutia pentru Romania este sa ajungi la cel putin 6 milioane de contribuabili, altfel cercul vicios este aici, nu ai cum sa il rezolvi financiar, nici pe termen scurt, nici mediu, nici lung", a declarat marti Isarescu la briefingul de presa dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara.

Guvernul a aprobat in luna iunie un proiect de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numarul actual al salariatilor din Romania este de aproximativ 4,6 milioane.

Guvernatorul BNR a aratat ca nivelul de impozitare, calculat ca incasari bugetare din total PIB, de 30%, "da impresia" ca este foarte scazut, insa raportat la numarul platitorilor de impozite (4 milioane din totalul de 10 milioane populatie activa), se constata ca platitorii de taxe si impozite ajung la 50-60% impozitare din costul fortei de munca, ceea ce e efoarte mult.

"Din anul 2000, cand am fost premier, am mentionat de doua ori pericolul sa ramanem intr-un cerc vicios, acolo am ramas, 4 milioane cu 6 milioane si nu iesim din zona asta, sunt foarte greu de gasit solutii. (...) Trebuie un program de creare de locuri de munca, mai ales in rural, unde este vizibila subangajarea fortei de munca", a spus Isarescu.

El a precizat ca a discutat acest aspect si in cadrul comitetului de trecere la euro, solicitand specialistilor din BNR "daca pot sa imagineze scenarii de iesire din acest cerc vicios", desi nu este problema bancii centrale.

"Financiar este o ecuatie imposibila: cum sa asiguri pe termen lung contributii, viabilitate si evitarea evaziunii si, pe pe de alta parte, o multumire a pensionarilor. Si vedeti ca aproape nimeni nu e multumit. (...) E nevoie de un program de iesire din acest cerc vicios, trebuie sa facem reforme structurale. Cred ca trebuie sa fim mult mai concreti aici, ce inseamna reforme structurale si cum iesim din aceasta problema pentru ca, uitati, nu poti sa cobori nici contributia. Toata lumea stie ca sunt ridicate, dar nu poti sa le cobori pentru ca iesi din sustenabilitatea fiscala", a mai spus guvernatorul BNR.