Statistica a revizuit in crestere datele privind cresterea economica din primul trimestru, anuntand la interval de o luna fata de comunicatul anterior o crestere de 4% fata de primul trimestru din 2013 (fata de 3,8%, anuntata in urma cu o luna), pe seria de date ajustate sezonier. Fata de trimestrul IV 2013, cresterea a fost de 0,2% (acum o luna cifra anuntata fiind de 0,1%). Statisticienii spun ca revizuirea PIB a avut la baza datele privind executia bugetara, datele statistice suplimentare privind transportul de pasageri si de marfuri, datele rectificate privind importurile si exporturile dar si rectificarea unor alti indici statistici. Statisticienii au revizuit in ultimii doi ani de 5 ori datele privind PIB-ul, de 4 ori in crestere si o data in scadere.

rectificareFoto: Hotnews

Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,15 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,2% fata de trimestrul IV 2013 si cu 4,0% fata de trimestrul I 2013, a transmis miercuri INS.

  • Serie bruta- crestere de 3,9%

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali- cu 3,9% fata de trimestrul I 2013

Comparativ cu varianta provizorie, dinamica PIB a inregistrat o crestere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adaugata bruta totala cu 0,2 puncte procentuale, majorandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul si contributia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat .

Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante in:

- constructii (+2,0 puncte procentuale);

- activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1,4 puncte procentuale).

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat:

- Cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la 0,1% la -0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%);

- Exportul net de bunuri si servicii, care a inregistrat o contributie pozitiva la cresterea PIB, de 1,2 procente

"PIB - serie ajustata sezonier" este utilizat in compararea trimestrului de referinta cu trimestrul anterior, in timp ce "PIB - serie bruta" se utilizeaza, preponderent, in compararea cu perioada corespunzatoare din anul anterior. De asemenea, in acceptiunea Eurostat, intrarea/iesirea din/in recesiune economica este apreciata prin prisma evolutiei "PIB- serie ajustata sezonier", pe baza scaderii sau cresterii inregistrate in doua trimestre consecutive.

Pentru ajustarea seriilor principalelor agregate pe baza carora se estimeaza PIB prin metoda de productie si prin metoda cheltuielilor, se utilizeaza un pachetul de programecare realizeaza estimarea efectului sezonier (evenimente care se intampla in acelasi moment, cu aceeasi magnitudine si directie in fiecare an, cum ar fi: anotimpuri, vacante, etc., a numarului de zile lucratoare diferit de la o luna la alta si efectului calendarului, cum ar fi Pastele ortodox, an bisect si alte sarbatori nationale) precum si identificarea si corectarea valorilor extreme (schimbari de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) si interpolarea valorilor lipsa.

Conturile nationale trimestriale din Romania prezinta, in general, o puternica sezonalitate, zilele lucratoare si calendarul neavand efect semnificativ. Din acest considerent nu este necesara aplicarea de metode de ajustare pentru aceste ultime doua componente.

Seria ajustata sezonier s-a obtinut prin eliminarea din seria bruta a efectului sezonier, cu ajutorul unor coeficienti de corectie, stabiliti in functie de modelul de regresie folosit (aditiv sau multiplicativ).

PIB-ul ajustat sezonier se obtine prin metoda directa, ceea ce conduce la aparitia unei discrepante statistice intre PIB si suma componentelor sale ajustate sezonier in mod independent.

Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, numarului de regresori folositi, modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

Incepand cu trimestrul I 2012, politica de estimare si diseminare a Produsului intern brut trimestrial s-a modificat prin introducerea unei a treia estimari, denumita "date provizorii (2)", ce este publicata, conform calendarului de presa de pe site-ul INS, la aproximativ T+95 zile de la incheierea trimestrului de referinta.