ASF propune constituirea unor grupuri comune de lucru formate din reprezentanti ai Autoritaii si ai asiguratorilor care sa gaseasca solutii de redresare a pietei RCA. Seful ASF i-a avertizat pe reprezentantii societatilor de asigurari ca va propune majorarea contributiilor pe care firmele le platesc la Fondul de Garantare, daca nu vor reusi sa eficientizeze activitatea pe segmentul RCA. "Nu se poate ca acest produs sa genereze atatea probleme pe piata asigurarilor", a atras atentia Misu Negritoiu.

Misu Negritoiu, presedintele ASFFoto: Hotnews

Datele trimestriale publicate de ASF arata ca, in intervalul ianuarie-martie 2014, piata asigurarilor a scazut cu aproape 3,5% fata de perioada similara din 2013. Avand in vedere ca piata nu da semne clare de revenire dupa criza financiara, Presedintele ASF a propus realizarea unui plan de dezvoltare a sectorului asigurarilor. "Cred ca ar fi bine sa gandim impreuna un set de masuri care sa conduca la redresarea pietei asigurarilor", a afirmat domnul Misu Negritoiu. Astfel, cei prezenti la intalnire au decis sa infiinteze grupuri de lucru tematice formate din reprezentanti ai ASF si ai companiilor de asigurari care sa propuna masuri concrete pentru dinamizarea sectorului asigurarilor. "Trebuie neaparat sa inversam trendul pe piata asigurarilor", a conchis Presedintele ASF.

De la 1 ianuarie 2015, toate companiile de asigurari care activeaza pe piata din Romania trebuie sa adopte standardele internationale de raportare financiara (IFRS). In cadrul intalnirii a fost subliniata importanta constituirii unor grupuri de sprijin pentru companiile care nu au fost in proiectul pilot, in ceea ce priveste aplicarea standardelor IFRS, astfel incat, la 1 ianuarie 2015, toate societatile sa fie pregatite. ASF va solicita ca situatiile financiare ale societatilor de asigurari sa fie auditate conform standardelor internationale, in contextul in care Autoritatea nu este multumita de calitatea raportarilor financiare pe care le prezinta o parte dintre societatile de asigurari.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, organizeaza saptamanal, in fiecare joi, intalniri consultative cu reprezentantii companiilor care activeaza pe pietele financiare non-bancare, pe sectoare sau subsectoare. Periodicitatea intalnirilor cu fiecare sector in parte este de 4-6 saptamani.

Intrunirile au drept scop imbunatatirea dialogului dintre ASF si entitatile supravegheate si reglementate, dezvoltarea si cresterea increderii in cele trei piete (asigurari, instrumente si investitii financiare, pensii private), implementarea de proiecte comune pentru dezvoltarea pietelor, precum si protejarea eficienta a intereselor consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

Saptamana trecuta a avut loc intalnirea cu directorii mai multor companii de asigurari (care reprezinta peste 70% din piata), precum si cu reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare Reasigurare din Romania (UNSAR). Presedintele ASF a avansat o agenda de teme strategice - disciplina financiara (IFRS, audit), proiecte operationale (procesarea datelor si reclamatiilor), gestionarea Fondului de Garantare, implementarea de programe de pregatire si formare profesionala - pe care le-a supus dezbaterii.