Institutul National de Statistica a publicat dinamica comenzilor noi in industrie in luna mai. Conform datelor INS comenzile noi in industrie au crescut cu 0.5% luna/luna in mai, notandu-se dinamica componentelor bunuri de consum indelungat (+6%) si bunuri de uz curent (+2.9%). Pe de alta parte, comenzile de bunuri de capital au scazut cu 0.6% luna/luna, scrie senior economistul BT Andrei Radulescu intr-o nota transmisa luni. Raportat la mai 2013 comenzile noi in industrie s-au majorat cu 0.4%, in stabilizare dupa declinul cu 6.4% an/an din aprilie. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de evoluti componentelor bunuri de consum indelungat (+26.8%) si bunuri de uz curent (+7.5%). Pe de alta parte, comenzile de bunuri de capital au scazut cu 5.2% an/an.

In primele cinci luni ale anului comenzile noi in industrie au crescut cu 7.6% an/an, toate componentele consemnand evolutii pozitive: bunuri de capital (+6.1%), bunuri intermediare (+8.5%), bunuri de uz curent (+9.2%), bunuri de consum indelungat (+26.8%).

Per ansamblu, dinamica comenzilor noi in industrie la cinci luni exprima premise ca industria va continua sa evolueze la un ritm apropiat de potential, cel putin din perspectiva termenului scurt. Pentru industria interna ritmul potential este estimat econometric la aproximativ 6% - 7% in prezent.

Pe de o parte, dinamica comenzilor noi de bunuri de consum indelungat in mai si primele cinci luni ale anului exprima premise de continuare a momentului pozitiv in sfera consumului privat.

Pe de alta parte, evolutia componentei bunuri de capital exprima premise slabe pentru dinamica investitiilor productive pe termen scurt, dat fiind ca exportul si industria par sa fi atins potentialul.

Conform scenariului macroeconomic central revizuit recent investitiile productive ar putea creste cu 2.4% an/an in 2014. In acest scenariu ne asteptam la relansarea durabila a investitiilor incepand cu a doua jumatate a anului curent, evolutie sustinuta de o serie de factori, printre care mentionam: declinul costurilor de finantare catre niveluri minime record; relansarea economica europeana; scutirea de impozit a profitului reinvestit de la 1 iulie; premise de relansare durabila a creditarii (in special in RON); perspective de relansare a investitiilor publice.