In primele cinci luni ale anului dinamica sectorului de constructii (intensiv in capital si forta de munca) a fost nefavorabil influentata de intarzierea relansarii investitiilor productive (publice si private). Spre exemplu, intarzierea investitiilor publice este reflectata de declinul componentei lucrari de inginerie civila, cu 26.6% an/an, scrie coordonatorul departamentului de analiza al Bancii Transilvania, senior economist Andrei Radulescu. Pe de alta parte, mai spune Radulescu, lucrarile de constructii rezidentiale au consemnat un avans important, 37.1% an/an. Practic, aceasta ramura a economiei este sustinuta de fluxurile de capital emise de romanii care lucreaza in strainatate, dar si de stabilizarea climatului din piata fortei de munca pe plan intern, sau de relansarea creditarii in RON (inclusiv dinamica creditului ipotecar in moneda nationala: +131.3% an/an).

Statistica a publicat datele cu privire la dinamica sectorului de constructii in luna mai. Conform datelor INS sectorul de constructii a scazut pentru a doua luna consecutiv in mai, cu 1.3% luna/luna, evolutie determinata de declinul componentei constructii noi (cu un ritm lunar de 2.9%). Pe de alta parte, lucrarile de reparatii capitale si cele de reparatii curente au crescut cu ritmuri lunare de 12.9%, respectiv 19.3%.

Raportat la mai 2013 sectorul de constructii a scazut cu 10.7%, cele mai severe ritmuri de declin fiind consemnate de componentele constructii noi (9.8% an/an), respectiv lucrari de reparatii capitale (cu 22.7% an/an).

Pe obiecte de constructii se mentioneaza declinul componentelor cladiri nerezidentiale (cu 3.7% an/an) si constructii ingineresti (cu 28.8% an/an). Pe de alta parte, lucrarile de constructii rezidentiale au crescut cu 129% an/an.

In perioada ianuarie-mai sectorul de constructii a scazut cu 9.6% an/an. Constructiile noi, lucrarile de reparatii curente si lucrarile de reparatii capitale au consemnat ritmuri de declin de 6.5% an/an, 11.4% an/an, respectiv 20.1% an/an.

Pe obiecte de constructii se noteaza declinul componentei constructii ingineresti, cu 26.6% an/an. Pe de alta parte, constructiile de cladiri nerezidentiale si constructiile de cladiri rezidentiale au crescut cu 15.3% an/an, respectiv 37.1% an/an.

Am incorporat dinamica indicatorilor din sectorul de constructii din primele cinci luni ale anului si am actualizat scenariul de previziune. Conform scenariului actualizat sectorul de constructii se va stabiliza in 2014, declinul din prima jumatate a anului urmand sa fie compensat de relansare graduala incepand cu semestrul II. In 2015 sectorul de constructii ar putea creste cu 6.5% an/an, conform acestui scenariu revizuit.

Acest scenariu este sustinut de perspectivele de relansare a investitiilor publice si private, ameliorarea venitului real disponibil al populatiei si decinul costurilor de finantare coroborat cu relansarea creditarii in RON.