Depozitele in lei ale populatiei si firmelor au crescut usor in iunie, in vreme ce depozitele in valuta au fost in scadere, arata datele BNR. E drept, daca ne uitam la numarul deponentilor, acesta este in scadere, atat din punctul de vedere al persoanelor fizice, cat si din perspectiva companiilor. In medie, avem 14 deponenti persoane fizice la un deponent persoane juridice, raport in usoara scadere.

Numar deponentiFoto: Hotnews

Raportul dintre romanii care isi depun banii in depozite bancare si companiile care procedeaza similar este covarsitor in favoarea persoanelor fizice

In 2005, raportul era de circa 19 (la 19 deponenti persoane fizice aveam o firma deponenta), acum este putin peste 14.

"Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au diminuat in luna iunie 2014 cu 0,5 la suta fata de luna mai 2014, pana la nivelul de 214.140,4 milioane lei. Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,1 la suta, pana la 81 390,4 milioane lei. La 30 iunie 2014, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 5,6 la suta (4,9 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2013.

Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 0,2 la suta, pana la 58 560,3 milioane lei. La 30 iunie 2014, depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut cu 12,6 la suta (11,9 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2013.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au redus cu 1,6 la suta, pana la nivelul de 74 189,7 milioane lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au diminuat cu 1,4 la suta, pana la 16 911,3 milioane euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 1,5 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 3,2 la suta); depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 1,0 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 2,7 la suta), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 2,4 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 4,1 la suta).", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de banca centrala.

Atunci cand cineva se gandeste sa depuna banii intr-o banca, se uita la cateva lucruri:la dobanzile practicate de banci, la inflatie, la evolutia economiei si la venitul personal. Daca in privinta dobanzilor la depozite si a inflatiei lucrurile sunt pe un trend descrescator (actionand in sensul descurajarii economisirii), economia si salariile in usoara crestere par sa fi avut o influenta mai consistenta in comportamentul de economisire.

Daca ne uitam la depozitul marginal in raport cu PIB (variatia fluxului de depozite/variatia PIB T1 2014-T1 2013), vom constata ca acesta este de 0,1, ceea ce arata ca inclinatia marginala spre depozitare in raport de

PIB este de a depune in sistemul bancar, sub forma depozitelor 0,1 lei pentru fiecare leu realizat suplimentar in economia nationala