Cresc depozitele in lei, dar scade numarul deponentilor. La fiecare 1 leu produs suplimentar in economie se depun in banci 10 bani sub forma de depozite

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 23 iulie 2014, 10:53 Economie | Finanţe & Bănci

Numar deponenti
Foto: Hotnews
Depozitele in lei ale populatiei si firmelor au crescut usor in iunie, in vreme ce depozitele in valuta au fost in scadere, arata datele BNR. E drept, daca ne uitam la numarul deponentilor, acesta este in scadere, atat din punctul de vedere al persoanelor fizice, cat si din perspectiva companiilor. In medie, avem 14 deponenti persoane fizice la un deponent persoane juridice, raport in usoara scadere.Raportul dintre romanii care isi depun banii in depozite bancare si companiile care procedeaza similar este covarsitor in favoarea persoanelor fiziceIn 2005, raportul era de circa 19 (la 19 deponenti persoane fizice aveam o firma deponenta), acum este putin peste 14.

"Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au diminuat in luna iunie 2014 cu 0,5 la suta fata de luna mai 2014, pana la nivelul de 214.140,4 milioane lei. Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,1 la suta, pana la 81 390,4 milioane lei. La 30 iunie 2014, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 5,6 la suta (4,9 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2013.

Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 0,2 la suta, pana la 58 560,3 milioane lei. La 30 iunie 2014, depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut cu 12,6 la suta (11,9 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2013.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, s-au redus cu 1,6 la suta, pana la nivelul de 74 189,7 milioane lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au diminuat cu 1,4 la suta, pana la 16 911,3 milioane euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 1,5 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 3,2 la suta); depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 1,0 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 2,7 la suta), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 2,4 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 4,1 la suta).", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de banca centrala.

Atunci cand cineva se gandeste sa depuna banii intr-o banca, se uita la cateva lucruri:la dobanzile practicate de banci, la inflatie, la evolutia economiei si la venitul personal. Daca in privinta dobanzilor la depozite si a inflatiei lucrurile sunt pe un trend descrescator (actionand in sensul descurajarii economisirii), economia si salariile in usoara crestere par sa fi avut o influenta mai consistenta in comportamentul de economisire.Daca ne uitam la depozitul marginal in raport cu PIB (variatia fluxului de depozite/variatia PIB T1 2014-T1 2013), vom constata ca acesta este de 0,1, ceea ce arata ca inclinatia marginala spre depozitare in raport de
PIB este de a depune in sistemul bancar, sub forma depozitelor 0,1 lei pentru fiecare leu realizat suplimentar in economia nationala


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

1115 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri