De la sfarsitul lunii iulie titlurile de stat emise de Romania vor fi incluse de catre JPMorgan in indicele GBI-EM Global Diversified Investment Grade si vor avea o pondere de aproximativ 2%. Calificativul emis de celebra banca de investitii s-a resimtit imediat in piata, rata medie de dobanda la titlurile de stat romanesti cu scadenta 10 ani atingand minime istorice (4.15%). Aceasta decizie are la baza majorarea rating-ului suveran al Romaniei de catre Agentia S&P la jumatatea lunii mai (la categoria investment grade)", scrie Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania, intr-un raport destinat investitorilor.

"Deciziile entitatilor internationale din ultimele trimestre confirma faptul ca procesul de ajustare macro-financiara a Romaniei in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni se apropie de final. Practic, la momentul 2014 economia Romaniei pare pregatita pentru un nou ciclu investitional. Pozitia externa s-a consolidat pe parcursul ultimilor ani, deficitul de cont curent situandu-se la doar 1.1% din PIB in 2013.

Totodata, finantele publice au traversat un amplu proces de consolidare, deficitul bugetar situandu-se sub pragul de 3% din PIB incepand cu 2012.

Apreciem ca decizia JPMorgan este favorabila pentru performanta economiei Romaniei pe termen mediu si lung. Aceasta decizie va contribui la cresterea vizibilitatii pietei financiare romanesti pe glob.

In acest context, este foarte probabil sa asistam la intrari de noi capitaluri straine, atat pe titluri de stat, dar si pe celelalte componente ale pietei financiare. Practic, ne asteptam la consolidarea tendintei descendente pentru ratele de dobanda la titluri de stat, un barometru pentru costul de finantare in economie.

De asemenea, printre efectele de spill-over ale acestei decizii mentionam intrari de capitaluri pe piata de actiuni (impact pozitiv pentru dezvoltarea bursei si accederea in categoria pietelor emergente), dar si intrari de noi capitaluri straine in economia reala. Se confirma astfel faptul ca este iminenta relansarea investitiilor productive pe plan intern.

Cu toate acestea, subliniem faptul ca se mentin o serie de provocari pentru evolutia economiei interne pe termen mediu-lung, printre care mentionam continuarea reformelor structurale (pentru ameliorarea competitivitatii si a sustenabilitatii bugetare), imperativ necesara pentru realizarea convergentei economice reale in vederea pregatirii procesului de aderare la Zona Euro.

Nu in ultimul rand, decizia JPMorgan confirma scenariul nostru macroeconomic central, conform caruia rata medie anuala de dobanda la titlurile de stat la 10 ani se va reduce de la 5.4% in 2013 la 4.9% in 2014, 4.1% in 2015 si 3.7% in 2016. Aceste evolutii vor sustine relansarea investitiilor productive (ritmuri anuale previzionate de 2.4% in 2014, 7.9% in 2015 si 3.5% in 2016), cu impact pozitiv pentru dinamica anuala a PIB (accelerare la 4.4% in 2015 si 5.1% in 2016).

In incheiere atragem atentia cu privire la faptul ca intensificarea factorilor de risc externi coroborata cu riscul politic intern din preajma alegerilor prezidentiale ar putea determina, temporar, volatilitate si iesiri de fluxuri de capital din piata titlurilor de stat in toamna acestui an", se mai arata in raportul citat.