Cele mai multe persoane cu resedinta anterioara in strainatate care si-au mutat respectiva resedinta in Romania sunt din Republica Moldova. Urmeaza fostii rezidenti din Italia, Bulgaria, Spania si Ungaria, arata datele Statisticii, obtinute de HotNews.ro. Multi dintre ei sunt in varsta de peste 65 de ani, dominand moldovenii, bulgarii si ucrainenii. Cei circa 2000 de chinezi care si-au stabilit la noi resedinta s-au orientat catre Capitala si zona adiacenta, apoi catre Hunedoara, Timis, Buzau si Bihor.

pers cu ultima resedinta in strainatate dupa taraFoto: Hotnews

Trebuie spus ca in aceasta masuratoare intra si romanii plecati la munca in strainatate care si-au stabilit resedinta in strainatate si acum au revenit in Romania. Situatia celor care au avut ultima resedinta anterioara in strainatate, pe tari de provenienta. (dati click pe imagine pentru a o mari)

Datele INS arata ca cei mai multi dintre acestia sunt persoane in varsta de peste 65 de ani, urmate de tineri sub 15 ani. Mai exact, impartirea pe grupe de varste arata asa (dati click pe imagine pentru a o mari):

Daca ne uitam strict la grupa de varsta de peste 65 de ani, provenienta celor care si-au stabilit resedinta in tara noastra indica Moldova pe primul loc, urmata de Bulgaria, Ucraina si Federatia Rusa, de unde provin 2660 persoane.

Cei cu resedinta anterioara in Rusia au venit in general in Bucuresti si Ilfov, dar ii regasim in mai toate celelalte judete (aici discutam de toti cei proveniti din Federatia Rusa, nu doar de grpa de varsta +65).

Cei cu resedinta anterioara in China s-au orientat tot spre Bucuresti si Ilfov, insa si spre alte zone, ca in graficul de mai jos:

Sigur, nu toti au venit in Romania pe vecie. Dupa durata resedintei, cei provenind din China se impart ca in graficul urmator. Se observa ca cei veniti pe termen lung predomina.

O "fotografie" mai complexa a duratei sederii arata ca mai jos:

Sa ne uitam putin si la fratii de peste Prut si la judetele in care au referat sa se stabileasca. Evident, dupa Capitala urmeaza Iasi, dar ii gasim si in Cluj si Brasov.

Reşedința obişnuită este considerată adresa la care persoana îşi petrece cea mai mare parte din timp, indiferent dacă are sau nu înscrisă în actul de identitate viza de reşedință la această adresă. În cele mai multe

cazuri, dar nu în toate, reşedința coincide cu domiciliul.