Economist sef Banca Transilvania: Executia bugetara pe primele sase luni arata ca exista suficient spatiu de manevra pentru a doua jumatate a anului curent, cand sunt programate si alegerile prezidentiale / Pe termen mediu am putea asista la modificari ale sistemului de impozitare

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 28 iulie 2014, 9:49 Economie | Finanţe & Bănci

Dinamica finantelor publice in prima jumatate a anului confirma calitatea fortata a ajustarii bugetare (reflectata de sacrificarea investitiilor si continuarea majorarii cheltuielilor cu personal si cu bunuri si servicii;) dinamica modesta a incasarilor din TVA (expresie a persistentei unui nivel ridicat de evaziune fiscala) si finalul ajustarii sectorului privat in urma incidentei crizei (reflectata de incasarile din impozitul pe profit), noteaza intr-un raport destinat clientilor Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.

"Executia bugetara din primele sase luni exprima faptul ca Guvernul are suficient spatiu de manevra pentru a doua jumatate a anului curent, cand sunt programate si alegerile prezidentiale. Practic, pentru a doua jumatate a anului ne asteptam la relansarea investitiilor publice, cu impact pozitiv pentru dinamica economiei din perspectiva termenului scurt. De asemenea, este foarte probabil sa asistam la unele masuri adoptabile in perioada unei campanii electorale. Atragem insa atentia cu privire la faptul ca pentru continuarea procesului de ajustare structurala a finantelor publice (in linie cu prevederile Compactului Fiscal) am putea asista la modificari ale sistemului de impozitare pe termen mediu", mai arata Radulescu.

Reamintim ca Ministerul de Finante a publicat datele cu privire la executia bugetara in primele sase luni .

■ Conform acestor date veniturile bugetare s-au majorat cu 2.9% an/an la 100.4 miliarde RON. Veniturile fiscale au urcat cu 3.7% an/an la 60.9 miliarde RON, notandu-se dinamica incasarilor din impozitul pe profit (+12.7% an/an, la 6.1 miliarde RON, evolutie sustiunuta de ameliorarea rezultatelor financiare ale companiilor), dar si a incasarilor din impozitul pe proprietate (+35% an/an, la 3.7 miliarde RON).

■ De asemenea, sumele din contributiile de asigurari au crescut cu 5.6% an/an, la 28.1 miliarde RON. Nu in ultimul rand, veniturile din accize au urcat cu 10.9% an/an, la 11.1 miliarde RON.

■ Cu toate acestea, incasarile din TVA au crescut cu doar 1.9% an/an, la 24.7 miliarde RON.

■ Pe de alta parte, cheltuielile bugetare s-au diminuat cu 0.3% an/an, la 103.9 miliarde RON, evolutie determinata de declinul cheltuielilor de capital (cu 32.8% an/an, la 4.8 miliarde RON).

■ Cheltuielile curente s-au majorat cu 2.3% an/an, la 99.5 miliarde RON, notandu-se dinamica componentelor cheltuieli de personal (+3.4% an/an, la 23.9 miliarde RON) si cheltuieli cu bunuri si servicii (+5.7% an/an, la 17.5 miliarde RON).

■ Astfel, Finantele Publice au inregistrat in primele sase luni ale anului un deficit de 3.5 miliarde RON (reprezentand 0.5% din PIB), in scadere cu 47.6% an/an.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1753 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Cum ?!? Ce?1? (Luni, 28 iulie 2014, 10:11)

  bogdan1477 [utilizator]

  Astia de la BT ce raport or fi citit?

  Deci, sa luam faptele: veniturile bugetare au crescut cu 2.9% nominal, adica aproape ZERO daca luam in considerare si inflatia, in conditiile in care au crescut taxele prin:
  - taxa pe stilp
  - modificarea modelului de calcul pentru accize
  - suprataxa pe carburant de 7 centi + TVA
  - CASS la chirii (apropo, asta e cea mai gogonata dintre toate)
  - cresterea cu 25% a redeventelor pt resursele minerale
  - cresterea taxelor locale

  Deci cu alte cuvinte au inventat noi si noi biruri, care le-au adus un spor de 2.9% - inflatie.

  Iar gaura intre incasari si estimari e de 2.5 mld, plus alte 2.5 mld datorii, ceea ce inseamna - 5 mld fata de prognoza. mai mult, acordul cu FMI e in aer, iar o rupere in tempestiva a lui ar duce la cresteri seminificative de dobanda la imprumuturile externe.

  In conditiile astea, sa spui ca "exista suficient spatiu de manevra pentru a doua jumatate a anului curent" mi se pare pur si simplu aberant.
  • +2 (4 voturi)    
   Asa e (Luni, 28 iulie 2014, 12:04)

   maxi rodrigues [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Ceea ce lumea nu intelege e in felul urmator (o sa incerc o explicatie simpla): bugetul pe anul 2014 contine venituri, dar si cheltuieli. La final, cand se trage linia, de obicei e un minus. Adica ai mai multe cheltuieli decat venituri. Ar fi bine sa fie zero sau plus, dar despre asta alta data :)
   Veniturile alea sunt estimate, inca de la finalul anului 2013. Adica, guvernantii nostri au presupus ca o sa obtinem atatea venituri si o sa facem respectivele cheltuieli. In mod real, desi s-au obtinut mai multe venituri decat anul trecut, veniturile obtinute sunt SUB cele estimate, cu vreo 2.5 miliarde. Asta inseamna cel putin 2.5 miliarde cheltuieli care NU SUNT acoperite de venituri. Care se adauga la minusul initial!!! Asadar, depinde cum prezinti problema. E un plus, zice guvernul. Da, e un plus, dar NU AJUNGE!


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri