Dinamica finantelor publice in prima jumatate a anului confirma calitatea fortata a ajustarii bugetare (reflectata de sacrificarea investitiilor si continuarea majorarii cheltuielilor cu personal si cu bunuri si servicii;) dinamica modesta a incasarilor din TVA (expresie a persistentei unui nivel ridicat de evaziune fiscala) si finalul ajustarii sectorului privat in urma incidentei crizei (reflectata de incasarile din impozitul pe profit), noteaza intr-un raport destinat clientilor Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.

"Executia bugetara din primele sase luni exprima faptul ca Guvernul are suficient spatiu de manevra pentru a doua jumatate a anului curent, cand sunt programate si alegerile prezidentiale. Practic, pentru a doua jumatate a anului ne asteptam la relansarea investitiilor publice, cu impact pozitiv pentru dinamica economiei din perspectiva termenului scurt. De asemenea, este foarte probabil sa asistam la unele masuri adoptabile in perioada unei campanii electorale. Atragem insa atentia cu privire la faptul ca pentru continuarea procesului de ajustare structurala a finantelor publice (in linie cu prevederile Compactului Fiscal) am putea asista la modificari ale sistemului de impozitare pe termen mediu", mai arata Radulescu.

Reamintim ca Ministerul de Finante a publicat datele cu privire la executia bugetara in primele sase luni .

■ Conform acestor date veniturile bugetare s-au majorat cu 2.9% an/an la 100.4 miliarde RON. Veniturile fiscale au urcat cu 3.7% an/an la 60.9 miliarde RON, notandu-se dinamica incasarilor din impozitul pe profit (+12.7% an/an, la 6.1 miliarde RON, evolutie sustiunuta de ameliorarea rezultatelor financiare ale companiilor), dar si a incasarilor din impozitul pe proprietate (+35% an/an, la 3.7 miliarde RON).

■ De asemenea, sumele din contributiile de asigurari au crescut cu 5.6% an/an, la 28.1 miliarde RON. Nu in ultimul rand, veniturile din accize au urcat cu 10.9% an/an, la 11.1 miliarde RON.

■ Cu toate acestea, incasarile din TVA au crescut cu doar 1.9% an/an, la 24.7 miliarde RON.

■ Pe de alta parte, cheltuielile bugetare s-au diminuat cu 0.3% an/an, la 103.9 miliarde RON, evolutie determinata de declinul cheltuielilor de capital (cu 32.8% an/an, la 4.8 miliarde RON).

■ Cheltuielile curente s-au majorat cu 2.3% an/an, la 99.5 miliarde RON, notandu-se dinamica componentelor cheltuieli de personal (+3.4% an/an, la 23.9 miliarde RON) si cheltuieli cu bunuri si servicii (+5.7% an/an, la 17.5 miliarde RON).

■ Astfel, Finantele Publice au inregistrat in primele sase luni ale anului un deficit de 3.5 miliarde RON (reprezentand 0.5% din PIB), in scadere cu 47.6% an/an.