Cei circa 8000 de manageri chestionati trimestrial de Statistica cu privire la tendintele pietei au declarat ca pentru perioada iulie - septembrie estimeaza o crestere in comertul cu amanuntul si un avans moderat in constructii si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al Statisticii. Anchetele de conjunctura sunt anchete calitative, in care, in loc de cifre exacte, raspunsul consta intr-o apreciere a unui fenomen in genul "va creste/ la fel/ va scadea". Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna iulie, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%) si o relativa stabilitate a preturilor (sold conjunctural +3%) si a numarului de angajati (sold conjunctural -1% pe total), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea bauturilor (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +25%) si pentru activitatea din industria metalurgica (sold conjunctural +24%).

Pentru activitatea de constructii se prognozeaza un avans moderat al volumului productiei (sold conjunctural +10%) in perioada iulie-septembrie si o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +5%) .

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, managerii preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de majorare a activitatii economice (sold conjunctural +27%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +26%).

De asemenea, angajatorii prognozeaza cresterea moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%), precum si a preturile de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +9%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%), iar preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

Managerii din acest sector estimeaza insa o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%).

  • Cum se desfasoara anchetele de conjunctura

Anchetele de conjunctura sunt anchete calitative, al caror scop este analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care difera prin metoda si utilizare. Specificitatea anchetelor de conjunctura este ca in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a repondentului fata de nivelul "peste normal/ normal/ sub normal", in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: "a crescut/ la fel/ a scazut" sau "va creste/ la fel/ va scadea", in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen.

Raspunsurile primite (managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

- pana la +/- 5% relativa stabilitate;

- de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;

- de la +/-16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;

- peste +/-40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate si agregate conform CAEN. Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2029 agenti economici), constructiilor (1573), comertului cu amanuntul (2099) si serviciilor (2520). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.