Leul a continua sa se aprecieze si luni, dupa ce inchisese saptamana tot pe un trend de apreciere (la nivelul de 4,3900/EUR dupa ce a castigat 150 de puncte). Astfel, aprecierea din ultima saptamana a ajuns la 750 de puncte (sau 1,5%), cotatia afisata luni la pranz de banca centrala fiind de 4,3873/eur. Moneda locala a castigat circa un ban atat in fata dolarului SUA cat si in fata francului elvetian, economistii ING estimand intr-un raport destinat clientilor ca BNR "s-ar putea dovedi usor mai flexibilia deoarece a parut ca miscarea de depreciere recenta a fost favorizata de faptul ca leului nu i s-a permis sa depaseasca pragul respectiv pentru mare parte din ultimele doua luni. In cazul in care vom asista la o spargere usoara a nivelului de 4,3850/EUR, miscarea catre 4,35/EUR ar trebui sa se dovedeasca rapida", se spune in raport.

Conditiile de lichiditate beneficiaza de o intrare puternica de fonduri in aceasta sedinta deoarece ajunge la scadenta un titlu de aproximativ 6 miliarde de lei (o suma importanta avand in vedere ca titlurile ce ajung la

scadenta anul acesta insumeaza aproximativ 40 de miliarde de lei). Aceasta ar trebui sa ajute la detensionarea pietei monetare si in acelasi timp si titlurile de stat pe termen scurt pe masura ce participantii la piata inlocuiesc activul cu durata scurta ce ajunge la scadenta. Desi tranzactionarea este rareori liniara, vedem ingredientele pentru o scadere a segmentului 1M-3M de la nivelul actual 1,55-1,70% dincolo de minimele lunii iulie de 1,30-1,50% si apoi dincolo de valorile record de 0,80-1,10% inregistrate in ianuarie, mai noteaza autorii raportului.

Ratele de dobanda pe termen scurt beneficiaza si de datele de vineri privind executia bugetara ce arata o accelerare a cheltuililor publice ce debutasera anul acest intr-un mod neobisnuit de lent (deficitul din lunile aprilie si mai a fost cu 0,8-0,9% din PIB mai redus decat cel din anii precedenti insa datele pentru iunie arata o diferenta de numai 0,5% din PIB). Aceasta este o veste buna si pentru perspectiva cresterii economice. Daca ministerul de finante a operat in T1 2014 cheltuieli ce au depasit veniturile bugetare cu numai 0,1% din PIB, o diferenta clara gata de 0,6- 0,7% din PIB in primul trimestru din 2012 si 2013, deficitul din T2 2014 este de 0,7% din PIB, aceasi valoare ca in anul precedent, se mai spune in documentul citat.

Astazi au loc licitatii pentru certificate de trezorerie 1Y in valoare de 1 miliard de lei si titluri de stat 10Y in valoare de 0,5 miliarde de lei. Un certificat 11M a fost cotat vineri in zona 2,10/2,09% si astfel ne asteptam la un randament maxim in zona 1,90%, insa intrarea de lichiditate deosebita de astazi ar putea potenta presiunea descedenta asupra costurilor de finantare ale statului. Titlul 10Y este emis pentru prima data si este cu aproximativ 15M mai lung decat titlul popular 9Y (a carui suma emisa este in zona a 6,3 miliarde de lei) iar extrapolarea segmentului 7Y-9Y ar sugera ca cel emis astazi ar trebui sa fie tranzactionat cu o prima de aproximativ 20pb peste 9Y, cel din urma fiind in prezent cotat la 4,10/4,05%. Ne asteptam astfel la un randament maxim usor sub 4,30%.