Ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea sustine ca in primele sase luni ale anului s-au obtinut venituri din fonduri europene la jumatate din cat a fost programat. Acesta este raspunsul oferit de ministru, intrebat de jurnalisti la Guvern cum comenteaza anuntul presedintelui Traian Basescu ca pe primele 6 luni deficitul de incasari e de circa 2,4 miliarde lei, motiv pentru care ar trebui facuta o rectificare bugetara negativa. Liviu Voinea a recunoscut ca sunt incasari la anumite capitole sub program, exemplu fiind veniturile din TVA, insa nu a oferit mai multe detalii in acest sens.

"Este adevarat ca pe fonduri europene nu s-au realizat toate veniturile intrucat nu s-au realizat nici toate cheltuielile", a spus Voinea. "Dar nu am intervenit in rectificarea bugetara asupra capitolului de fonduri europene pentru a da posibilitatea tuturor ordonatorilor de credite sa realizeze absorbtia programata la inceputul anului (...) Exista o sezonalitate si a lucrarilor si a cheltuielilor in infrastructura", a adaugat Voinea in urma insistentelor jurnalistilor de a explica diferenta pe venituri fata de cat a fost programat.

"Veniturile sunt programate să fie aproximativ 9 miliarde lei, s-au realizat undeva mai puţin de jumătate, dar e şi firesc, că sunt la şase luni. Cheltuielile sunt programate pe tot anul să fie 26 miliarde lei. La primul semestru erau programate să fie aproximativ 14 miliarde si s-au realizat undeva mai puţin de jumătate", a mai spus Voinea.

Voinea sustine ca in acest fel se da posibilitatea ordonatorilor de credite sa realizeze cheltuielile si veniturile in a doua jumatate a anului, astfel incat sa nu fie periclitata tinta de absorbtie.

"Sigur, premierul nu intelege economia si compara anii intre ei. Anul acesta, pe primele 6 luni, deficitul de incasari e de circa 2,4 miliarde lei, deci premierul trebuie sa faca obligatoriu o rectificare negativa", a declarat Traian Basescu saptamana trecuta.

Chiar daca Traian Basescu sustinea ca ar fi nevoie de o rectificare bugetara negativa, Guvernul vrea sa aprobe vineri o rectificare bugetara pozitiva. "Este o rectificare pozitiva, cresc veniturile cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite in crestere cu 1,34 miliarde lei", a anuntat premierul Victor Ponta.

Liviu Voinea sustine ca rectificarea pozitiva a fost posibila datorita cresterii veniturilor din alte surse. "Veniturile din alte surse au crescut. De exemplu, din taxa claw back s-au incasat 350 de milioane mai mult decat anticipat, din vanzarea de certificare verzi CO2 s-a incasat 700 de milioane si in executie se pot cheltui aproximativ 200 de milioane, deci aici intervin economii. Exista economii in executie la Ministerul Muncii, dar nu este o taiere pe ansamblu. Ministerul Muncii are spor de cheltuieli. Deci de aici sunt sursele care au permis o rectificare pozitiva", a precizat Voinea.

La sfarsitul lui septembrie va avea loc o noua rectificare bugetara.