Finantele fac precizari cu privire la impozitarea cladirilor: Pentru cladirile folosite in scop rezidential, precum si pentru cladirile-anexa se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 29 iulie 2014, 15:24 Economie | Finanţe & Bănci


"Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul. Comparativ cu prevederile incluse in Codul fiscal aflat in vigoare, in proiectul noului Cod fiscal s-a renuntat la aplicarea coeficientului de corectie inclus in sistemul de calcul al impozitului pentru cladiri datorat de persoanele fizice", au transmis marti oficialii Ministerului Finantelor, dupa ce in presa se vehiculau diverse modificari ale nivelului impozitarii cladirilor.

"Proiectul noului Cod fiscal aflat acum in dezbatere publica instituie un nou sistem de calcul al impozitului pe cladiri, in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului. Reglementarile propuse in proiect tin cont de recomandarile formulate de expertii misiunii FMI de asistenta tehnica din septembrie 2013 si de expertii Bancii Mondiale, recomandari incluse in Scrisoarea de intentie aprobata prin lege de Parlament si promulgata de presedintele Romaniei.

Prin schimbarile aduse modalitatii de calcul a impozitului pe cladiri, Ministerul Finantelor Publice raspunde solicitarilor mediului de afaceri si recomandarilor FMI, care au sustinut introducerea unui sistem de calcul unitar pentru cladirile utilizate in scop nerezidential, de persoanele fizice si de persoanele juridice, si promoveaza un tratament corect pentru mediul de afaceri", se mai arata in nota transmisa de finantisti.

Astfel, in forma actuala a proiectului noului Cod fiscal aflata in dezbatere publica, sunt incluse urmatoarele propuneri privind calculul impozitului pe cladire:

In cazul cladirilor proprietate a persoanelor fizice:

 • Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop rezidential, precum si pentru suprafetele cladirilor-anexa, se mentine sistemul actual de stabilire a impozitul pe cladiri, prin aplicarea unui procent de 0,1% la valoarea impozabila, determinata pe baza suprafetei construite desfasurate, de tipul cladirii, rangul si zona in cadrul localitatii unde este amplasat imobilul.
 • Comparativ cu prevederile incluse in Codul fiscal aflat in vigoare, in proiectul noului Cod fiscal s-a renuntat la aplicarea coeficientului de corectie inclus in sistemul de calcul al impozitului pentru cladiri datorat de persoanele fizice, din doua considerente:
 • Mutarea accentului in ceea ce priveste sistemul de calcul al impozitului pe cladire de pe valoarea de inventar, pe valoarea de piata, element care sta la baza sistemelor fiscale moderne, nu permite aplicarea de astfel de corectii in cazul persoanelor juridice si persoanelor fizice ce detin cladiri folosite in scop nerezidential.
 • Mentinerea coeficientului de calcul doar pentru persoanele fizice, nu si pentru persoanele juridice, avand in vedere schimbarea sistemului de calcul in functie de destinatia cladirii (rezidentiala sau nerezidentiala) si de personalitatea juridica a proprietarului, ar fi generat incalcarea principiului neutralitatii.

Pentru suprafetele cladirilor folosite in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, dupa cum urmeaza:
 • intre 0,25% - 1,50%, inclusiv, daca valoarea impozabila reiese dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat sau
 • 2% asupra valorii impozabile determinata pe baza suprafetei, similar cladirilor rezidentiale ,daca valoarea impozabila nu rezulta dintrᅡ- raport de evaluare.

Prin modificarea modalitatii de calcul a impozitului pentru cladirile proprietate a persoanelor fizice, cladiri folosite in scop comercial, se doreste eliminarea tratamentului fiscal discriminatoriu intre persoane fizice si juridice care folosesc o cladire in acelasi scop, respectiv realizarea unei activitati economice.

In cazul cladirilor proprietate a persoanelor juridice:

In scopul determinarii impozitului pe cladiri la persoane juridice, in noul proiect de Cod fiscal se elimina obligativitatea de inregistrare in contabilitate a valorii rezultate din rapoartele de evaluare ale cladirilor.

Astfel, valoarea impozabila va fi, dupa caz:

ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;

valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;

 •     valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;
 •     valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior.

Cota impozitului pe cladiri va fi:

    0,1% pentru cladirile rezidentiale;

 •  intre 0,25-1,50% pentru cladirile nerezidentiale;
 • intre 5%-10% pentru cladirile a caror valoare nu a fost actualizata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Noul proiect al Codului fiscal mentine valoarea reevaluata la impunerea cladirilor rezidentiale proprietate a persoanelor juridice si nu valoarea impozabila determinata pe baza tipului cladirii, rangului si zonei localitatii, din doua considerente:

Pe termen lung, valoarea de piata trebuie generalizata atat la persoanele fizice, cat si la persoanele juridice, in functie de destinatia cladirii;

"In prezent, persoanele juridice utilizeaza o valoare reevaluata si orice alta metoda de determinare a bazei impozabile ar reprezenta un regres fata de ipoteza anterioara.

Referitor la impozitul pe mijloacele de transport si impozitul pe teren, in proiectul noului Cod fiscal, aflat acum in dezbatere publica, se mentin actualele prevederi din Codul fiscal aflat in vigoare, in conditiile in care consiliile locale vor pastra actualele cote de impozite si taxe locale.

Aceste propuneri se regasesc in proiectului noului Cod fiscal aflat in dezbatere publica.

Dupa cum am anuntat deja, Ministerul Finantelor Publice va continua amplul proces de dezbatere publica asupra proiectelor noului Cod fiscal si al Codului de procedura fiscala.

In urmatoarele luni, cele doua proiecte de acte normative vor fi supuse unei ample consultari publice cu reprezentantii mediului de afaceri, mediului academic, structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati. De asemenea, vor continua consultarile interministeriale.

Ministerul Finantelor Publice va analiza propunerile pe care le va primi in procesul de consultare publica, si, in functie de rezultatul analizei, proiectele aflate acum in dezbatere publica vor fi modificate. De asemenea, vor putea surveni modificari si in cursul dezbaterilor care vor avea loc, ulterior, la nivelul Guvernului si Parlamentului", se mai arata in nota transmisa de Minsiterul Finantelor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6912 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Stimate Guvern, predau proprietate. Plec din tara. (Marţi, 29 iulie 2014, 16:02)

  Johanis [utilizator]

  2007 fac credit, ridic constructie pe teren proprietate in bucuresti. Inchiries ca sa pot plati rata la banca, traind cu speranta ca macar copii mei se vor bucura de constructie / vila. Incep cu 12 % impozit pe venit din chirii, din ian 2014 acest impozit creste cu inca 5.5% CAS pe constructie inchiraiata (daca raceste casa). Pe valori exacte, platesc 3.500 lei la trimestru, restul veniturilor imi ajung sa platesc rata. Mai am impozit anual pe cladire cca 3.000 lei. Acum prin noua grila de impozitare a cladirilor nerezidente o sa mai am de plata inca 25.000 lei anual impozit. practic sunt nevoit sa vand. Asa e cand esti prost si vrei sa-ti cresti copiii in Romania. Si cand te conduc numai prosti.....
  • +2 (2 voturi)    
   Tu esti de vina! (Marţi, 29 iulie 2014, 16:34)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   Oferta electorala a pedesereului NU se adreseaza celor care FAC ceva, fie si pentru proprii copii.
   In loc sa faci datorii ca se le ridici casa, trebuia sa ameninti ca iti dai foc, ca sa iti dea Statul casa!
   Acum sa vedem CUI vinzi casa pe care ai construit-o: oameni cu bani mai sunt, dar nimeni nu este nebun sa se bage la asemenea impozite (la anul le mai mareste!). Guvernantii nosti au fost alesi de asistatii sociali, nu este de mirare ca sunt "dintre ei, printre ei, PENTRU ei"!
   • 0 (0 voturi)    
    impozit pr proprietate (Miercuri, 30 iulie 2014, 10:11)

    smara [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Dv . de ce credeti ca fac asta? Au furat tot ce era de furat de la stat si acum iau cu japca tot ce mai e interesant pe piata sa dea clicii lor! Pentru ai lor se va gasi o portita sa nu plateasca asemenea aberatii!!! Asemennea aberatii nu pot fi tolerte! Nu trebuie sa fie proprietari in Romania ci ndoar oi minate de magari!
 • 0 (0 voturi)    
  Campanie platita (Marţi, 29 iulie 2014, 16:31)

  Cetatean97513 [utilizator]

  E ciudat cum se vrea relaxarea taxelor la mediul de busines si doar pe busines, impozite mai mici la cladiri (nu si la rezicentiale), CAS doar pentru firme ...

  Nu ar fi rau dar prea preseaza cu asta!

  Dupa cum vad eu Ponta are un deal cu ceva afaceristi si in schimb va primi bani pentru campanie.

  Deh, majoritatea baronilor sint pe la DNA sau prin puscarii (domane ajuta :))
 • +1 (1 vot)    
  Aviz proprietarilor care inchiriaza un apartament (Marţi, 29 iulie 2014, 16:43)

  Johanis [utilizator]

  doua camere, proprietar persoana fizica, inchiriat, evaluat la cca 50.000 euro. Noul impozit anual 1.000 euro. inchiriezi pe 250 euro lunar, platesti 17.5% la trimestru adica 135 X 4 trimestre= 540 euro anual+1.000 euro impozit, rezulta ca ai de plata statului roman 1.540 euro anual, adica jumatate din tot ceea ce percepi cu titlu de chirie. Esti corect, dai jumatate! Oare este normal sa strangi surubul numai pe cei corecti cand ai ajuns cu evaziunea fiscala la limita sigurantei nationale (enuntul recent al Consiliului Fiscal)?
 • 0 (2 voturi)    
  Sublim, Ponta te alunga efectiv din tara (Marţi, 29 iulie 2014, 17:18)

  Fu Leng [utilizator]

  Aia 7.4 milioane de asistati si moroi, sa vad vad eu de unde va mai hraniti voi...cand or pleca toti aia care muncesc. O sa canibalizati si o sa va mancati intre voi, condusi spre Victoria Finala de Dottores Supremus, Mangla cum Fraude.
 • +1 (1 vot)    
  CRESTERI ABERANTE PT IMP PE CLADIRI NEREZIDENTIALE (Marţi, 29 iulie 2014, 17:47)

  VasileBadulescu [anonim]

  In principiu sunt de acord cu noul principiu de impozitare a proprietatilor. Dar cresterile sunt dela minim 5 ori pina la 30-45 de ori mai mari decit in prezent. Si asta ca sa loveasca in cei care au riscat si au construit ceva.
  Iar aceasta marire a taxelor vine dupa ce anul 2014 impozitul pe venit a crescut cu CAS=5.5% pt persoanele fizice. Acest CAS este incorect sa se aplice persoanelor fizice. Este si discriminatoriu pt ca Persoanele Juridice care obtin venituri din chirii NU PLATESC CAS. (principiul neutralitatii este incalcat).

  Daca aplici procentul de 2% in loc de 0.1% aplicat aceleasi valori de impozitare obtinuta inmultind 2430lei/mp cu Suprafata desfasurata , practic inseamna o crestere de 20 ORI a impozitului pe cladiri, doar pt ca ai inchiriat cladirea la o firma care o foloseste ca spatiu de birou.

  Daca aplici cota de 0.25%-1.5% pe care o va stabili Consiliul Local inseamna o MARIRE de 2.5-15 ORI mai mare fata de 0.1% cit este in prezent.
  In plus prin evaluarea de piata, probabil ca in loc de 550Euro(adica 2430Ron) o sa fie evaluata cladirea la dublu 1100Euro/mp sau poate si mai mult. Deci si valoarea de impozitare creste de cel putin DOUA ORI din cauza acestui factor. Deci in total cresterea impozitului pe cladiri nerezidentiale inchiriate ca birouri de persoanele fizice va creste intre de 5 ORI pina la 30 ORI in functie de cit va stabili Cota de catre Consiliul Local si valoarea de impozitare de catre Evaluator.

  O astfel de crestere brusca, de la un an la altul, impreuna si cu cresterea impozitului pe venitul din Chirii prin introducerea CAS de 5.5% sunt MASURI ABERANTE ALE GUVERNANTILOR.

  AR TREBUI SA SE SCHIMBE PRINCIPIUL CUM VOR EI,

  DAR COTA SA RAMINA ACEEASI DE 0.1% daca valoarea de impozitare se obtine cu Raport de Evaluare de piata

  SAU COTA SA FIE DE 0.2% (adica dubla) daca se aplica la valoarea de impozitare stabilita ca pt rezidential)

  VOR AVEA O DUBLARE A VENITURILOR CHIAR SI ASA DE LA ACEST SEGMENT DE ALEGATORI-ANTREPRENORI.
 • +1 (1 vot)    
  Sa invatam aritmetica la Harvard (Marţi, 29 iulie 2014, 21:57)

  loginm [utilizator]

  Oare cum este mai rentabil sa detii un spatiu comercial ? Firma sau persoana fizica ?
  Problema rezolvat de copiat si "paste":
  Valoare impozabila spatiu : 700.000
  Chirie incasata/an : 150.000
  Impozit cladiri (taxa locala 1,5%)/an : 10.500
  1. Persoana fizica :
  - impozit venit 150.000*25%deducere=112.500*16%impozit= 18.000 de plata
  - CAS 112500*5,5%= 6188 de plata
  - impozit cladiri = 10500 de plata
  Total de plata 34.688, venit net=115.312
  2. Persoana juridica impozit profit:
  - incasari 150.000 minus 10.500 impozit cladiri=139.500
  - cota "unica" 16%= 22.320 de plata
  Total de plata: 32820, venit net=117.180
  3. Persoana juridica 3% (microintreprindere)
  Incasari 150.000 minus 10500 impozit cladiri=139.500
  impozit micro. 150.000 * 3%= 4500 de plata
  Total de plata: 15.000, venit net = 135.000
  Concluzie pentru politicieni si FMI:
  Net persoana fizica=115.312//Net firma 16%=117180//Net firma 3%=135.000
  Eu zic sa plateasca numai persoanele fizice, ca firmele o dau pe insolventa cand e mult de plata .
  Hai cu socialistii, ca sa ajungem sa traim toti din 900 ron/luna !
  • 0 (0 voturi)    
   observatie (Miercuri, 30 iulie 2014, 17:01)

   Pescaru99 [utilizator] i-a raspuns lui loginm

   La punctul 2 din calculul de mai sus nu s-a luat in calcul ca si cheltuiala deductibila decat impozitul pe cladire. Inainte de a aplica 16% ar mai fi si altele : amortizare, întreținere, reparații etc. In anumite cazuri poate fi cea mai avantajoasa situatie.
 • 0 (0 voturi)    
  Impozitare terenuri (Miercuri, 30 iulie 2014, 9:27)

  cetatean2 [utilizator]

  Vad ca de impozitarea terenurilor nu se mai zice nimic. Nu a mai aparut nimic de la grila aberanta publicata in proiectul de Cod Fiscal in data de 11.07.2014. Cu intravilanul agricol cum ramane ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by