Mitul rromilor care fac cei mai multi copii nu se sustine. Altii sunt campionii…

de D.R.     HotNews.ro
Miercuri, 30 iulie 2014, 11:42 Economie | Finanţe & Bănci


mame cu peste 10 copii
Foto: Hotnews
 documente
(30 Iul 2014) PDF, 1MB
Nu rromii sunt campionii procrearii in Romania. Cei mai multi dintre ei fac doi copii. Nu cincisprezece, nu zece, ci doi. Asa zice Sfantul Recensamant. Dar haideti sa analizam amanuntit acest mit care pana recent, functiona din plin, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro. Daca ne uitam la ponderea mamelor cu 10 copii si peste in totalul mamelor de o anumita etnie, rromii sunt pe locul al treilea. Nici in cifre absolute nu sunt campioni. Cifrele complete, pe grupe de varsta si etnie, le aveti si in fisierul atasat. Datele sunt obtinute de la INS.

Sa luam datele privind rromii. Cei mai multi, asa cum spuneam, fac doi copii.Comparativ, sa ne uitam la femeile romance. Situatia se prezinta ca mai jos:Graficul urmator arata ponderea mamelor avand cel putin 10 copii in total mame din etnia din care fac parte. Rromii sunt e locul al treilea, dupa ceangi si ucraineni.
Nici daca ne uitam la cifrele absolute lucrurile nu confirma mitul. Aici, romancele sunt campioane, dar e si normal, cata vreme sunt mult mai mulyte ca numar.

Tineti minte ca a existat o ampla discutie  in care char presedintele Basescu declara ca, in actualul ritm de scadere demografica, Romania va avea 15 milioane de locuitori in 2030, iar structura se va schimba pentru ca minoritatea roma este foarte productiva, mentionand ca natalitatea este o misiune pentru femeile din tara noastra.Nu as vrea sa va intreb cate dintre dumneavoastra aveti copii. Dar ma uit cat am muncit cu fetele mele, maritate-nemaritate, "Faceti, fetelor, un copil, ca pana la urma este un act patrioticᅡ. Ma rog, cu asta mica am reusit pana la urma, cu cea mare nu reusesc (...) Cred ca natalitatea este o misiune pe care si femeile din Romania trebuie sa si-o asume. Scuzati-ma ca o spun atat de direct", a declarat Basescu, la o intalnire cu femeile de succes organizata de revista Business Woman.

Mai jos aveti numarul copiilor nascuti la mia de femei, pe etnie:
;

El a aratat ca in actualul ritm de scadere demografica, Romania va ajunge sa aiba numai 15 milioane de locuitori in 2030, adica "o pierdere uriasa". El a spus ca aceasta va aduce si "o schimbare consistenta a structurii populatiei pentru ca avem minoritatea roma, care este extrem de productiva".

"Cum Dumnezeu femeia roma poate tine cinci-sase copii, iar romanca nu poate? E adevarat, ea nu este manager, femeia roma (...) Trebuie sa mergem si in zona cealalta. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a afirmat Basescu. El a spus ca cheia cresterii natalitatii nu sta in facilitatile acordate femeii care naste, ci in siguranta sociala.

"Incertitudinile legate de siguranta locului de munca, de plata ratei la banci, de ce s-o mai intampla, e in coliziune cu masurile pe care statul le-a luat in Romania ca sa stimuleze cresterea natalitatii. Avem o societate inca nestabilizata complet si acesta poate fi un efect", a mai argumentat Basescu.

Datele complete, ba chiar mult mai detaliate le puteti descarca din fisierul atasat.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17018 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  Dezinformare prin statistica (Miercuri, 30 iulie 2014, 11:48)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Churchill spunea "nu am incredere in nici o statistica pe care nu am manipulat-o eu". relevant in cadrul discutiei nu e ponderea mamelor cu peste 10 copii ci Numarul de copii la 1.000 de locuitori (rata de crestere a populatiei respective). Poate romii au in medie 7,8,9 copii si atunci nu apar pe rpimele locuri in statistici.
  • -3 (9 voturi)    
   nr de copii la mia de femei... (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:11)

   miticul [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   ...e pusa in text. Nu rromii sunt pe primul loc, chiar daca luam acest indicator in calcul. Multumesc, Dan Popa
   • +15 (17 voturi)    
    Pfff, nu este nici un mit (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:34)

    Andrei Bz. [anonim] i-a raspuns lui miticul

    Da, la nasteri la 1000 de locuitori nu sunt rromii, ci ucrainienii si ceangaii.

    Dar:

    1.) Ucraineinii si ceangaii (si de fapt mai toti din grafic) sunt o proportie nesemnificativa din total, deci cresterea lor nu se prea vede pe nicaieri
    2.) La recensamant o buna parte din rromi (jumatate poate sau mai mult dupa unele estimari) s-au declarat alte etnii (in special romani)

    De unde rezulta ca da, peste 20-30-50 de ani rromii vor avea cu sute de mii (milioane?) mai multi oameni (spre deosebire de ceangai care vor avea poate cu 4000 mai multi), de asemenea vor avea si procentual o pondere mult mai mare in populatie.

    Ce naiba dl. Popa ca doar sunteti economist, va uitati la cifre si trageti o concluzie asa de-a-ndoaselea??
    • -5 (5 voturi)    
     :) (Miercuri, 30 iulie 2014, 14:59)

     miticul [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Bz.

     astea sunt cifrele, cu ce alt material sa lucram...?
     dp
     • +6 (6 voturi)    
      cifrele se pot comenta. (Miercuri, 30 iulie 2014, 15:07)

      ernst [utilizator] i-a raspuns lui miticul

      de tigani fara buletin ati auzit? de recenzori care se tem sa se duca in comunitatile de romi? de romii care se declara romani? de copii din familii mixte? in urma cu cativa ani, statistica tot publica date care aratau un consum de paine per cap de locuitor de vreo doua firimituri -- era doar painea fiscalizata, normal :) au renuntat la seria asta de date.
     • +3 (3 voturi)    
      statistics (Miercuri, 30 iulie 2014, 20:16)

      trandafil [utilizator] i-a raspuns lui miticul

      "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics." - Mark Twain
      Cu astfel de "cifre" incercati Dvs sa demontati "miturile"? Chiar nu inteleg aceasta logica.
     • +2 (2 voturi)    
      De fapt, cifrele... (Joi, 31 iulie 2014, 0:13)

      Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui miticul

      ...cam confirmă ce se știa.
      Comparând strict cele două etnii de care era vorba, se poate observa că femeile românce cu maxim 2 copii sunt aproximativ 81%, în vreme ce proporția este de doar 60% în rândurile etniei rome.

      Comparând și datele din graficul al treilea, între 1,2 pentru romi și 0,2 pentru români e un raport destul de mare. Mă tem însă că graficele ar putea arăta diferit dacă datele erau sistematizate după tată :-)

      Relevant mi se pare faptul că, potrivit graficului al patrulea, cifrele sunt apropiate pentru cele mai multe etnii. Este un argument împotriva unor plângeri de epurare etnică apărute prin presă.

      Diferența evidentă cele trei etnii care se detașează ca număr de copii la mia de femei mă îndeamnă să resping și mitul natalității asociate primordial condițiilor dificile de trai. Mai degrabă, influența pare a fi culturală.

      Din punctul acesta de vedere, ar fi interesantă și o comparație cu țările în care aceste etnii sunt majoritare.
    • +1 (1 vot)    
     O singură remarcă (Joi, 31 iulie 2014, 0:20)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Andrei Bz.

     Wikipedia descrie ucrainenii ca a treia etnia din România - e drept că după Hungarians (incluzând Szeklers) și Roma (nu orașul)

     http://en.wikipedia.org/wiki/Minorities_of_Romania

     În rest, asta nu schimbă cu mult lucrurile. Problema demografică rămâne actuală, indiferent care sunt ocupanții locului întâi.
   • +5 (7 voturi)    
    datele spun ce vreți să spună... (Miercuri, 30 iulie 2014, 13:04)

    Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    Comparăm 432 ceangăi ce au, în medie, cam 3 copii, cu 158579 romi ce au, în medie, tot cam 3 copii? Excelent, ați demonstrat că _tehnic_ nu romii sînt cei mai productivi. Dar sînt pe locul al treilea și sînt de 10, respectiv 367 (!) ori mai numeroși decît cei dinaintea lor.
    De ce nu menționați că 50% dintre romii în cauză au 3+ copii, față de doar 24% romîni? Dacă ne uităm la 5-6 copii, de dragul citatului pe care l-ați invocat, vedem 20/11% față de 5/2%. Din nou, procentele se aseamănă cu cele de la ucraineni și ceangăi, dar 16000 de oameni NU pot crea un trend demografic mai puternic decît 160000 de oameni (sau mai mulți, avînd în vedere romii declarați de etnie romînă). Romii rămîn prima și singura etnie suficient de numeroasă încît să poată afecta semnificativ natalitatea.
   • +1 (1 vot)    
    typo? (Miercuri, 30 iulie 2014, 14:52)

    ernst [utilizator] i-a raspuns lui miticul

    stimata redactie, nus'de unde ai datele din tabelul ultim -- da nu bat cu docomentul atasat care zice 2.382 [si nu 2.082 ca in graficul din articol] drept fiind nr de puradei pe cap de rromanca productiva [si te mai miri ca ne confunda strainii cu conationalii nostri mai ... exotici]. care cetateanca europeana de etnie rroma in aceasta ordine de idei rezulta ca este campeoana! traiasca Mercedesa si Acciza!
  • +1 (1 vot)    
   ... (Miercuri, 30 iulie 2014, 21:57)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Ai toate cifrele necesare ca sa tragi ce concluzie manipulata vrei. Problema este analizata din suficiente perspective ca sa se vada ca dintre minoritati, rromii sunt cei mai activi, dar ca mitul este grav exagerat.

   Pe mine de exemplu ma ingrijoreaza ca romanii au in medie sub 2 copii. Pe termen lung nu e de bine.
 • +5 (7 voturi)    
  Perceptia (Miercuri, 30 iulie 2014, 11:51)

  nano2k [utilizator]

  Asa sa fie, ce sa zic? "Mitul" nu se sustine.
  Problema e ca perceptia ramane deoarece tiganii deranjeaza cel mai mult. Si noi asta vedem pe strada si nu numai.
 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:06)

  [anonim]

 • +5 (9 voturi)    
  Recensamant! (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:10)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Dumneavostra va luati dupa un recensamant in care fiecare s-a declarat ce a vrut... nu neaparat conform cu realitatea!
 • +5 (9 voturi)    
  Tabelul e gresit Fundamendal (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:16)

  same.dan [utilizator]

  E foarte simplu. 80% din tiganii romani se declara etnic romani. Deci automat tabelul dvs nu-i ia in considerare si-i baga la pachet cu restul "romanilor".

  Mergeti la un spital pentru copii din Bucuresti sau orice oras si vedeti proportia culorii pielii. La Budimex in Bucuresti vedeam cel putin 7 copii tigani (si parinti intotdeauna prezenti) la 10 copii per total. E de ajuns sa treceti prin fata spitalului.
  • +5 (7 voturi)    
   da (Miercuri, 30 iulie 2014, 13:19)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui same.dan

   foarte corect, treceti ca mine zilnic prin fata spitalului budimex si veti avea un alt sondaj mai realist...dintre vecinii mei tigani unul are 7 copii si niciun venit impozabil, unul are 4 copii dar munceste legal, altul are vreo 5 cred, ca le-am pierdut numarul de cat de multi copii sunt in curtile alea, tot asa, fara nici un venit legal impozabil-franta,uk,rusia,germania, fac puscarie cu randul...esantionul poate nu este reprezentativ, insa la recensamant fiecare se putea declara orice avea chef, chiar si uigur sau mayas :)))
 • +9 (13 voturi)    
  natalitate (Miercuri, 30 iulie 2014, 12:16)

  nimrod [utilizator]

  N-or fi făcând ţiganii cei mai mulţi copii da' cu siguranţă atâţia cât sunt n'ajung să pună umărul la emanciparea României, dimpotrivă. Citez din memorie, din declaraţia unui fost primar din oraşul în care locuiesc, plin pe jumătate de ţigani, mafiotul next-door compris: ăştia sunt 87% analfabeţi şi 67% recidivişti... discută tu cu ei! :)
  Asta a fost acu' zece ani. Nimic nu s-a schimbat: ei pe bănci, mâncând seminţe faţă cu BMW-ul tunat, de ultimă generaţie, noi în viteză, spre muncă şi Fisc.
 • +4 (6 voturi)    
  Discutabil (Miercuri, 30 iulie 2014, 13:00)

  EMP [utilizator]

  Si eu cred ca datele provenite de la INS trebuie privite cu precautie. Nu ca ar dori cineva in mod deliberat sa le manipuleze, dar e o realitate ca nu toti cetatenii romi isi declara etnia.
  Cand am fost la starea civila din orasul unde locuiesc (un oras mare al Romaniei) sa-mi inregistrez copiii, cam o treime dintre cei care asteptau la rand erau romi. Si va rog sa remarcati ca primul meu copil a fost inregistrat acum 4 ani, al doilea acum 2 ani. Situatia parea constanta.
  Din punctul meu de vedere nu e nici o problema ca romii fac multi copii. E o situatie intalnita peste tot in lume, natalitatea este invers proportionala cu nivelul de trai. Trist este ca acesti copii nu merg la scoala, nu primesc o educatie si sunt destinati sa devina asistati sociali sau chiar infractori.
  As vrea sa vad un program real de educatie pentru acesti copii. Este evident ca nu ne putem limita la a spune "aveti aceleasi conditii ca si romanii, profitati de invatamantul gratuit" - pur si simplu nu merge. Daca lasam situatia sa treneze peste cateva generatii Romania va fi o tara segregata.
 • +8 (10 voturi)    
  analiza gresit orientata (Miercuri, 30 iulie 2014, 13:03)

  victoroul [utilizator]

  Pe langa faptul ca recensamantul poate sa releve gresit structura etnica, analiza e gresita pentru ca e partiala in cel mai bun caz.
  Nu faptul ca mai multi romani in cifre absolute (15000) fata de rromi (2000) fac 10 copii si peste e important, ci numarul mediu de copii nascuti vii per mama in functie de provenienta etnica.
  Am vazut ca media pe Romania e sub o rata de de 2-virgula-si-un-pic oentru mentinerea populatiei absolute la un nivel constant. Daca romanii nasc mult sub media pe Romania iar rromii sau alte etnii mult peste, ne putem astepta la o schimbare a structurii demografice pe etnii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by