Banca Comerciala Romana a inregistrat pierderi de 276,6 milioane lei (61,9 milioane euro), in primul semestru din 2014, pe fondul unei provizionari sustinute, asociata operatiunii de curatare a bilantului, informeaza, joi, BCR, citata de Agerpres. Banca are o tinta de reducere cu 25% a soldului de credite neperformante, pana la finele anului 2014, iar in luna iulie a fost finalizata vanzarea unui portofoliu de credite neperformante in valoare de un miliard de lei.

Curatarea bilantului are un impact limitat asupra ratei de solvabilitate, aflata la un maximum istoric de 16,4%, dar baza de capital ramane puternica, la 7,3 miliarde lei, si poate sprijini confortabil cresterea afacerii, subliniaza oficialii bancii.

Rezultatul operational a fost de 1,097 miliarde lei (245,6 milioane euro), sustinut de performanta comerciala solida a segmentelor sanatoase ale afacerii, ingloband o cota de piata puternica aferenta creditelor noi si consolidarea bazei de depozite.

In conditiile unui nivel al solvabilitatii aflat la maximul istoric (16,4%) si capitalizarii puternice (7,3 miliarde de lei), banca s-a angajat sa accelereze solutionarea portofoliului de credite neperformante, estimand o imbunatatire semnificativa a calitatii bilantului si performantei financiare in viitorul apropiat, in pofida faptului ca profitabilitatea este afectata pe termen scurt de provizionarea sustinuta, afirma reprezentantii BCR.

BCR estimeaza pentru acest an un profit de 647 mil. lei (circa 145 mil. euro), pe fondul cresterii creditarii, anuntasera anterior oficialii BCR. Stocul creditelor este estimat sa creasca la 48,2 mld. lei, fata de 47,6 mld. lei la sfarsitul lunii septembrie 2013.

La nivelul grupului BCR se prognozeaza un profit net mai scazut, de 515 mil. lei, in conditiile in care provizioanele estimate (1,64 mld. lei) sunt mai mari cu 400 milioane de lei fata de nivelul anticipat la nivelul bancii.

Profitul brut la nivel de banca e asteptat sa se situeze la circa 771 milioane de lei, in timp ce la nivelul grupului se va cifra la 666 milioane de lei.

Cea mai mare pierdere de la nivelul subsidiarelor este anticipata la Suport Colect, compania infiintata la inceputul crizei pentru recuperarea creantelor din credite, cu un minus bugetat de 330 milioane de lei.

Sistemul bancar a inchis anul trecut pe plus: 23 de banci au avut profit, dar 17 au raportat pierderi

Sistemul bancar a inchis 2013 cu un profit cumulat de 497 mil. lei, o treime din castigul dupa noua luni, in conditiile in care 23 de banci au raportat profit pentru 2013, iar 17 banci au avut pierderi, scadere determinata de analiza restructurarilor si vanzarea creditelor neperformante.

Dupa primele noua luni, sectorul bancar afisa un castig cumulat de aproape 1,5 mld. lei, comparativ cu o pierdere de 2,3 mld. lei in decembrie 2012 si de 777 mil. lei la sfarsitul lui 2011.

La 31 decembrie 2013, castigul cumulat al celor 23 de banci cu profit a atins 2,05 mld. lei, in timp ce 17 banci au insumat o pierdere de 1,55 mld. lei.