- Proiectul noului Cod Fiscal mentine prevederile referitoare la mentinerea cotei unice de impozitare, a TVA, scutirea de la plata a impozitului reinvestit, masuri de imbunatatire a relatiei intre contribuabil si ANAF.
- Au fost preluate, ca norma generala, reglementarile introduse punctual prin Ordonanta de Urgenta, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscala pentru producatorii agricoli a caror recolta a fost substantial afectata si care ar fi trebui sa plateasca norma de venit. Prin urmare, in cazul producatorilor agricoli, norma de venit se reduce proportional in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole. Am avut consultari, in acest sens, si cu Ministerul Agriculturii;
- In proiect este inclusa o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei in care oamenii de afaceri din domeniul agricol si piscicol pot sa reporteze si sa compenseze pierderile fiscale;
- Un alt element de noutate introdus in proiectul noului Cod fiscal este definirea instrumentelor derivative financiare, precum si reglementarea modului in care acestea se impoziteaza.
- Implementarea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare;
- Eliminarea dublei impozitari pentru situatiile in care un angajator vrea sa ofere beneficii suplimentare pentru contributii de pensie facultativa sau de sanatate, in limita sumei totale de 650 de euro anual;
- In vederea stabilirii echitabile a sarcinii fiscale pentru perioada impozabila in care o persoana juridica romana care a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor devine platitoare de impozit pe profit ca urmare a faptului ca nu mai indeplineste, in cursul anului fiscal, conditiile cerute de lege pentru o microintreprindere, noul proiect al Codului fiscal propune unificarea modalitatii de calcul si plata a impozitului pe profit, respectiv incepand cu trimestrul in care nu mai sunt indeplinite conditiile cerute de lege, prin luarea in considerare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate incepand cu trimestrul respectiv;
- au fost preluate prevederile privind comunicarea electronica intre contribuabil si administratiile fiscale.
- Acordarea posibilitatii contribuabililor sa depuna drept garantie, scrisori de garantie emise si de alte institutii de credit sau alte institutii financiare autorizate, nu numai de catre cele bancare asa cum prevede legislatia actuala, in vederea suspendarii executarii silite sau a neinceperii acesteia. Vor fi luate in considerare si scrisorile de garantie emise de institutii bancare din state membre UE, pentru care exista in Romania o banca care sa gireze pentru scrisorile de garantie. Aceasta noua reglementare vizeaza suspendarea executarii silite in cazul contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creante fiscale.
- In proiectul noului Cod de Procedura Fiscala au fost mult mai bine articulate noile reglementari privind controlul fiscal, in cadrul unui titlu distinct, care cuprinde sase capitole, intre care cinci sunt destinate, fiecare in parte, unui anume tip de control/verificare, tinand cont de obiectivele fiecaruia. In acest context, este prevazut dreptul contribuabilului supus inspectiei fiscale de a fi informat ori de cate ori se decide o delegare a competentei de efectuare a inspectiei fiscale.
- In ceea ce priveste comunicarea avizului de inspectie fiscala, s-a prevazut ca aceasta sa se efectueze in toate cazurile, chiar daca acesta se comunica la inceperea inspectiei. Aceasta deoarece avizul cuprinde informatii cu privire la obiectivele inspectiei fiscale, informatii care servesc la aprecierea respectarii de catre organele fiscale a principiului unicitatii inspectiei fiscale. In plus, aceste informatii dau posibilitatea contribuabilului sa-si indeplineasca obligatiile de colaborare pe perioada inspectiei fiscale, eliminand astfel conflictele costisitoare pentru ambele parti.
- Noul proiect al Codului de procedura fiscala va reglementa explicit emiterea acordului de pret in avans pentru tranzactii efectuate cu persoane afiliate straine. In paralel, am facut angajari, in scopul consolidarii Directiei de transfer pricing din cadrul ANAF, urmand ca angajatii sa beneficieze de expertiza si bunele practice ale unor agentii fiscale prestigioase.
"Rescrierea si promovarea proiectelor noului Cod Fiscal si Codului de Procedura Fiscala sunt puncte esentiale ale mandatului meu. Proiectele rescrise corespund celor doua mari obiective pe care le avem: folosirea politicii fiscale ca parghie de sustinere a cresterii economice si imbunatatirea colectarii", a spus ministrul Petrescu.
Radu Florescu, coordonator al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, a salutat deschiderea reprezentantilor guvernamentali pentru un dialog transparent si constructiv pe tema politicilor fiscale, aratand ca mediul de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate. "Reafirmam sustinerea noastra pentru reducerea CAS in conditiile in care masura este sustenabila si nu va fi insotita de noi taxe si impozite", a mentionat Radu Florescu.
In cadrul dezbaterilor de joi, s-a mai discutat despre sustinerea, prin parghii fiscale, a activitatii de cercetare-dezvoltare si a educatiei, reglementarea preturilor in avans, imbunatatirea relatiei contribuabilului cu administratiile fiscale, impozitarea cladirilor detinute de persoane fizice si de persoane juridice, sustinerea investitiilor, taxa pe constructii speciale, propunerea privind instituirea unei penalitati pentru contribuabilii care isi diminueaza obligatiile fiscale depunand declaratii incorecte sau nu declara obligatiile fiscale desi aveau aceasta obligatie.
Dezbaterea organizata astazi cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei face parte din amplul proces de consultare asupra proiectelor Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Cele doua proiecte vor ramane deschise consultarilor cu reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati.
Pe HotNews apar articole legate de pantofii lui Ponta si crezi ca n-ar fi scris pagini intregi despre un posibil nepotism in acest caz?
Stii cum se zice, oamenii inteligenti au indoieli, ceilalti sunt siguri pe ei.
Vi se pare ca s-a schimbat ceva din martie, cand a venit Petrescu? Putem plati online (proiect de cateva saptamani pentru orice firma de IT serioasa)? Se restructureaza cumva ANAFul ala plin de spagari? Nimic. Mandatul domnisoarei Petrescu este unul 'din suflet'... ca mai mult nu poate.
Coincidenta de nume sau e exact locul unde isi numara ouale Bonbonel?
Pana atunci ANAF va face minimul necesar de munca si nu va avertiza pe nimeni cand le pune poprire pe conturi.
Te trezesti intr-o zi ca ai conturile blocate si habar n-ai de ce, pentru ca sinecuristii de la ANAF nu dau doi bani pe tine.
Bineinteles, problema se rezolva mergand la ANAF si stand la coada, asteptand sa ai de-a face cu puturosii de acolo.
Nicio despagubire ordonata de tribunale nu este platita si in 2-3 luni s-au acumulat cam UNA MIE executari silite.
Ce-o fi invatat dna ministru in USA? (cinicu)
Mare a fost tentatia doamnei pentru a-si adauga la CV o functie de ministru intr-o tara minora din punctul de vedere nord-american. Adica pentru resume building. Si, poate, pentrui a-si ostoi ego-ul si vanitatea, pe sistem “sunt ministru, sunt ministru, la varsta pionieratului! Ura!” Deci in interes carieristic personal. Ok.!
Pai atunci, per a contrario (daca tot va place limba latina), daca ar vrea sa fie luata in serios (nu de pioniera oportunista), pe viitor, atat in mediile academice serioase, cat si in cele politice (are o functie politica de nivel inalt; da, politica, lasati prostia asta cu tehnocratii impartiali) ar trebui ca macar acum, in ultimul ceas, sa-si dea demisia si sa se desolidarizeze de Ponta si guvernarea lui. Adica sa demonstreze minima maturitate intelectuala si etica: da, a gresit, sa zicem, din entuziasm juvenil si vanitate; dar, uite, desi mai greu, a inteles ca serveste si legitimeaza o guvernare catastrofala, anti-democratica, anti-nationala, cleptocratica si anti-valori civilizate, occidentale.(Ioana Hancu)
Statul in Romania are doua obiective:
1) Jefuirea cetatenilor;
2) Angajarea celor gen Ioana Petrescu si a familiilor lor, in schimbul sustinerii neconditionate a lui /// Victor Ponta;
In prezent impozitarea sistemului bancar se realizeaza prin impozit pe profit. Acest sistem bancar a stimulat cresterea economica prin acordarea de credite din capitalul disponibil. Cresterea economica a fost insotita si de venituri pe masura in sistemul bancar (ex. stimulente acordate sub forma de bonusuri/prime in functie de realizarea tintelor de creditare/venit, dividende). Aceasta a condus la acordarea de credite fara analize adecvate, la coruptie in sistemul bancar, iar mai departe la credite neperformante, la insolventa debitorilor, iar, in final, la degradarea situatiei economice. Acum, pe fondul crizei economice, prin constiuirea de provizioane pentru a acoperii pierderile din credite, sistemul bancar este in pierdere, iar impozitul pe profit datorat este nesemnificativ. Gradul de indatorare al economiei romanesti este ridicat, o mare parte din resursele interne fiind destinate restituirii imprumuturilor primite.
Prin stabilirea unui impozit pe cifra de afacerii asupra entitatilor din sistemul bancar s-ar asigura o parte din veniturile bugetare si ar contracara masurile adoptate de banci pentru dimunarea impozitului pe profit. Diminuarea solvabilitatii bancare este in primul rand efectul cheltuielilor constituite cu provizioanele pentru acoperirea pierderilor actuale si potentiale, dar aceasta este rezultatul "lacomiei" bancare pe fondul cresterii economice si al neconstituirii de resurse pentru cresterea solvabilitatii.
Astfel, masura ar conduce la cresterea veniturilor bugetare, la o mai buna disciplina de piata, precum si la dreptate sociala dintre banci si debitori.
Cu multumiri!
Investitiile pe termen lung se fac cand exista o predictibilitate in domeniul fiscal. la noi se schimba codul fiscal de 10-15 ori pe an si tu vrei investitii pe termen lung? pt un mamut economic sa zicem ca e simplu ca are parghii cu care sa controleze statul indiferent ce guvern vine la conducere. pt unul de talie medie insa e f greu sa te bati cu morile de vant pe aici
Ia verificati dumneavoastra achizitiile intracomunitare la marile lanturi de retail , sunteti asa de convinsa ca nu se importa cantitati , duble/triple cu acelasi set de documente , sunteti asa de convinsa ca inventarele alora reflecta realitatea ?Stiti , de exemplu , ca in UK sunt firme specializate care fc inventarul marilor lanturi de retail tocmai din aceasta cauza ? Aia va fac din vorbe' pe oricare i-ati controla si sunt perfect de curati.Dar cu scandalul carnii reetichetate cu zecile de tone cum e ? etc-Dar de taxele de raft ce parere aveti ?-Unde sunt prevazute alea in codul fiscal ?Si cate si mai cate ...
Hotararea nr 52/2014 pentru aprobarea modului de repartizare si de utilizare a sumelor pentru minoritatile nationale in anul 2014
1. Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT. 1.797,00
2. Asociaţia Liga Albanezilor din România 1.509,48
3. Asociaţia Macedonenilor din România 2.034,75
4. Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa" 12.078,13
5. Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România 4.695,37
6. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România 2.791,25
7. Forumul Democrat al Germanilor din România 6.726,06
8. Uniunea Democrată Maghiară din România 18.558,82
9. Uniunea Armenilor din România 3.651,35
10. Uniunea Bulgară din Banat - România 3.013,04
11. Uniunea Croaţilor din România 2.098,85
Total85685 miilei