Vineri inainte de pranz, ministrul Finantelor Ioana Petrescu va relua consultarile pe marginea proiectului noului Cod Fiscal, dupa ce joi a participat alaturi de secretarii de stat Dan Manolescu si Attila Gyorgy la discutii cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. Coalitia este o structura de reprezentare a companiilor si bancilor romanesti si cu capital strain. din care fac parte ca observatori si reprezentanti ai principalelor ambasade deschise la Bucuresti. Dupa incheierea discutiilor de joi, ministrul Finantelor a prezentat si cateva dintre propunerile incluse in proiectul Codului Fiscal si cel de Procedura Fiscala.

Ioana PetrescuFoto: Hotnews
  •  Proiectul noului Cod Fiscal mentine prevederile referitoare la mentinerea cotei unice de impozitare, a TVA, scutirea de la plata a impozitului reinvestit, masuri de imbunatatire a relatiei intre contribuabil si ANAF.
  • Au fost preluate, ca norma generala, reglementarile introduse punctual prin Ordonanta de Urgenta, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscala pentru producatorii agricoli a caror recolta a fost substantial afectata si care ar fi trebui sa plateasca norma de venit. Prin urmare, in cazul producatorilor agricoli, norma de venit se reduce proportional in cazul in care s-au inregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole. Am avut consultari, in acest sens, si cu Ministerul Agriculturii;
  •  In proiect este inclusa o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei in care oamenii de afaceri din domeniul agricol si piscicol pot sa reporteze si sa compenseze pierderile fiscale;
  •  Un alt element de noutate introdus in proiectul noului Cod fiscal este definirea instrumentelor derivative financiare, precum si reglementarea modului in care acestea se impoziteaza.
  • Implementarea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare;
  •  Eliminarea dublei impozitari pentru situatiile in care un angajator vrea sa ofere beneficii suplimentare pentru contributii de pensie facultativa sau de sanatate, in limita sumei totale de 650 de euro anual;
  •   In vederea stabilirii echitabile a sarcinii fiscale pentru perioada impozabila in care o persoana juridica romana care a fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor devine platitoare de impozit pe profit ca urmare a faptului ca nu mai indeplineste, in cursul anului fiscal, conditiile cerute de lege pentru o microintreprindere, noul proiect al Codului fiscal propune unificarea modalitatii de calcul si plata a impozitului pe profit, respectiv incepand cu trimestrul in care nu mai sunt indeplinite conditiile cerute de lege, prin luarea in considerare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate incepand cu trimestrul respectiv;

Propuneri incluse in proiectul Codului de Procedura Fiscala:

  • au fost preluate prevederile privind comunicarea electronica intre contribuabil si administratiile fiscale.
  • Acordarea posibilitatii contribuabililor sa depuna drept garantie, scrisori de garantie emise si de alte institutii de credit sau alte institutii financiare autorizate, nu numai de catre cele bancare asa cum prevede legislatia actuala, in vederea suspendarii executarii silite sau a neinceperii acesteia. Vor fi luate in considerare si scrisorile de garantie emise de institutii bancare din state membre UE, pentru care exista in Romania o banca care sa gireze pentru scrisorile de garantie. Aceasta noua reglementare vizeaza suspendarea executarii silite in cazul contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creante fiscale.
  • In proiectul noului Cod de Procedura Fiscala au fost mult mai bine articulate noile reglementari privind controlul fiscal, in cadrul unui titlu distinct, care cuprinde sase capitole, intre care cinci sunt destinate, fiecare in parte, unui anume tip de control/verificare, tinand cont de obiectivele fiecaruia. In acest context, este prevazut dreptul contribuabilului supus inspectiei fiscale de a fi informat ori de cate ori se decide o delegare a competentei de efectuare a inspectiei fiscale.
  •     In ceea ce priveste comunicarea avizului de inspectie fiscala, s-a prevazut ca aceasta sa se efectueze in toate cazurile, chiar daca acesta se comunica la inceperea inspectiei. Aceasta deoarece avizul cuprinde informatii cu privire la obiectivele inspectiei fiscale, informatii care servesc la aprecierea respectarii de catre organele fiscale a principiului unicitatii inspectiei fiscale. In plus, aceste informatii dau posibilitatea contribuabilului sa-si indeplineasca obligatiile de colaborare pe perioada inspectiei fiscale, eliminand astfel conflictele costisitoare pentru ambele parti.
  •     Noul proiect al Codului de procedura fiscala va reglementa explicit emiterea acordului de pret in avans pentru tranzactii efectuate cu persoane afiliate straine. In paralel, am facut angajari, in scopul consolidarii Directiei de transfer pricing din cadrul ANAF, urmand ca angajatii sa beneficieze de expertiza si bunele practice ale unor agentii fiscale prestigioase.

"Rescrierea si promovarea proiectelor noului Cod Fiscal si Codului de Procedura Fiscala sunt puncte esentiale ale mandatului meu. Proiectele rescrise corespund celor doua mari obiective pe care le avem: folosirea politicii fiscale ca parghie de sustinere a cresterii economice si imbunatatirea colectarii", a spus ministrul Petrescu.

Radu Florescu, coordonator al Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, a salutat deschiderea reprezentantilor guvernamentali pentru un dialog transparent si constructiv pe tema politicilor fiscale, aratand ca mediul de afaceri are nevoie de stabilitate si predictibilitate. "Reafirmam sustinerea noastra pentru reducerea CAS in conditiile in care masura este sustenabila si nu va fi insotita de noi taxe si impozite", a mentionat Radu Florescu.

In cadrul dezbaterilor de joi, s-a mai discutat despre sustinerea, prin parghii fiscale, a activitatii de cercetare-dezvoltare si a educatiei, reglementarea preturilor in avans, imbunatatirea relatiei contribuabilului cu administratiile fiscale, impozitarea cladirilor detinute de persoane fizice si de persoane juridice, sustinerea investitiilor, taxa pe constructii speciale, propunerea privind instituirea unei penalitati pentru contribuabilii care isi diminueaza obligatiile fiscale depunand declaratii incorecte sau nu declara obligatiile fiscale desi aveau aceasta obligatie.

Dezbaterea organizata astazi cu reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei face parte din amplul proces de consultare asupra proiectelor Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Cele doua proiecte vor ramane deschise consultarilor cu reprezentantii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesati.