"Sunt pentru reducerea impozitelor. Veniturile din CAS in PIB nu au avut de suferit in anii in care CAS a fost redus. Motivul este acela ca nivelul de impozitare este mult prea mare, peste acest nivel angajatorii nu mai angajeaza in mod legal. Au fost discutii cum se acopera maretul gol de 5 miliarde de lei. Sa fim foarte clari, acea gaura de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum sa fie de 5 miliarde, decat daca niciun angajator nu angajeaza pe nimeni in plus, decat daca niciun angajator nu foloseste banii pe care ii are in plus sa creeze investitii, decat daca acel angajator ia acei bani in plus si ii pune la saltea. Da, in cazul acesta, vom avea o gaura de 5 miliarde, dar nu va fi atat, va fi mult mai putin pentru ca exista efecte pozitive in economie", a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.

Ioana Petrescu (foto arhiva)Foto: HotNews / DP

Asculta mai jos inregistrarea audio a conferintei de vineri.

Descarca fisierul audio in format MP3

E drept ca de cate ori fiscalitatea pe munca a fost redusa, nivelul incasarilor bugetare a crescut, insa numai pe termen scurt- 6 sau 9 luni- dupa care companiile au gasit portite prin care sa evite platile catre Stat.

Petrescu a mai spus vineri ca deocamdata nu poate spune exact cand va intra in vigoare reducerea CAS. "Trebuie sa luam in considerare faptul ca, si daca trece de Parlament, ea va fi trimisa la presedinte, va fi trimisa inapoi, poate si la Curtea Constitutionala si poate va mai dura. As fi dorit foarte mult ca ea sa se aplice cat de curand posibil", a sustinut Ioana Petrescu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, in 24 iulie, ca reducerea CAS este o masura buna, pe care o sustine, dar ca a trimis textul Parlamentului pentru reexaminare deoarece are rezerve fata de sustenabilitatea acestei masuri.

In context, premierul Victor Ponta a declarat ca seful statului poate intarzia promulgarea legii privind reducerea CAS cel tarziu pana la 1 ianuarie 2015, in conditiile in care acesta ar sesiza si Curtea Constitutionala dupa ce actul normativ va fi revotat in Parlament.