Una din masurile de pe vremea in care premier era Emil Boc- cea a loteriei pe baza bonurilor fiscale- a reaparut in spatiul public vineri, la o conferinta organizata de Ziarul Financiar. "Autoritatile ar putea organiza loterii fiscale, unde contribuabili sa se poata inscrie cu bonurile fiscale, o masura care sa aiba drept scop reducerea fenomenului evazionist", a declarat, Ramona Jurubita, partener, Deputy Head of Taxation, KPMG Romania. "Practic, bonul fiscal este doar o teorie pentru ca in practica fenomenul evazionist este intrat deja in sange. Cand ceri o cotatie la un restaurant ca sa faci un eveniment ti se spune ca te costa 100 de lei. Daca vrei factura sau bon te costa 124 lei. O masura foarte interesanta si care a avut rezultate a fost masura loteriilor fiscale. Loteriile fiscale inseamna ca poti, pe baza bonurilor fiscale, sa participi la o tombola organizata de autoritatea fiscala unde te inscrii cu bonurile fiscale pe care le colectezi. Premiile constau in bani si masini", a mai spus Jurubita.

Aceasta a aratat ca in Slovacia, la o asemenea loterie au participat 450.000 de de cand s-a lansat, din 2013, iar veniturile le-au crescut cu o jumatate de miliard de euro.

In replica, Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu a spus ca MFP nu are in vedere luarea unor masuri de tip loterie fiscala. "Pe partea de loterie fiscala, noi intotdeauna suntem deschisi la orice fel de sugestie. Am facut si simulari pe aceasta loterie fiscala. Ramane ca o sugestie si ca o posibilitate. Nu este o astfel de prevedere in versiunea curenta a Codului Fiscal, dar noi luam in calcul orice posibilitate. Ceva legat de evidenta bonului fiscal, avem ceva pregatit si vom supune dezbaterii publice. Este vorba de un proiect de lege pentru case de marcat cu jurnal electronic. Aceste case de marcat ne ajuta in doua modalitati: ajuta mediul de afaceri pentru ca nu mai trebuie sa pastreze acele roluri ani de zile si pe care nimeni nu le verifica oricum si aceste case de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate si se poate urmari mult mai bine daca acest persoane au dat bon fiscal", a spus Ioana Petrescu.

  • Cum functioneaza mecanismul loteriei fiscale?

Guvernul portughez ofera, incepand din luna aprilie, 60 de automobile de lux pe an intr-o loterie pentru cetatenii corecti, transformand bonurile fiscale in bilete de concurs, campanie prin care spera sa reduca puternic evaziunea fiscala si sa puna piedica economiei subterane. Guvernul incurajeaza astfel cetatenii consumatori sa ceara peste tot, la cafenele, ateliere auto sau coafeze, bonuri fiscale inscriptionate cu numarul personal de identificare fiscala, sperand sa obtina ajutorul populatiei in lupta impotriva evaziunii fiscale si economiei subterane, estimata la aproape 20% din PIB, potrivit Financial Times.

Secretarul de stat pentru afaceri fiscale Paulo Nuncio s-a declarat increzator ca sansa de a castiga un automobil de lux va motiva cetatenii, sporind numarul tranzactiilor fiscalizate cu 50% in acest an. Oficialul spera ca numarul chitantelor inregistrate va creste cu 2 miliarde fata de anul trecut.

Costul celor 60 de autoturisme premium, estimat neoficial la 90.000 de euro pe unitate, va fi depasit cu mult de veniturile suplimentare colectate de stat datorita acestei campanii, estimeaza guvernul.

Proiectul a atras critici diverse, guvernul fiind acuzat de ranirea demnitatii nationale, poluare sau transformarea cetateanului de rand in inspector fiscal, ceea ce ar incalca principiile unei democratii europene.

Opozantii acuza loteria fiscala ca promoveaza importul de masini straine intr-o tara unde politica de relansare economica se bazeaza pe exporturi, sau ca guvernul descurajeaza eforturile de a creste gradul de utilizare a transportului in comun.

Firmele mici sustin ca inregistrarea numarului personal de identificare fiscala pe bonul fiecarui client care cumpara o cafea sau un ziar ar ocupa 130 milioane de ore de munca din acest an, afectand productivitatea, si asa aflata la niveluri scazute in raport economii mai competitive din Europa.

Asociatia nationala a proprietarilor de cafenele si restaurante, grav afectati de majorarea TVA la 23%, a cerut guvernului sa stabileasca un nivel minim de 5 euro pentru tranzactiile care trebuie raportate catre autoritati.

Campania este inspirata in principal de un program similar derulat in statul brazilian Sao Paulo. Autoritatile din Argentina, Columbia, Puerto Rico si Taiwan au derulat de asemenea proiecte asemanatoare. Singurul stat din zona euro care ofera premii in bani sau automobile cetatenilor corecti este Slovacia, unde programul a inceput anul trecut.

Expertii in taxe considera ca masura face apel la inclinatia portughezilor catre jocuri de noroc. Portughezii sunt printre cei mai "generosi" jucatori la loteria EuroMillions.

Totodata, desi masinile de lux vin cu un spor semnificativ de prestigiu social in Portugalia, intretinerea unui astfel de automobil s-ar putea plasa in afara posibilitatilor cetateanului de rand.

Unii specialisti considera ca multi cetateni vor prefera in continuare preturile mai mici practicate in economia subterana.

"Daca cineva are nevoie de un instalator sau un electrician, cred ca vor fi in continuare atrasi de discountul rezultat din neplata TVA. Vor putea cumpara multe bilete la loteriile obisnuite cu banii economisiti", comenteaza pentru Financial Times John Duggan, consilier pe probleme fiscale care lucreaza in Portugalia.