Exceptie facand turismul, desigur, care in august explodeaza. Dar daca ne uitam la seriile lunare ale productivitatii, la comenzile noi din industrie, la comertul exterior (tot ca serii lunare), la constructii, totul pune o frana in august. August e luna nuntilor, a concediilor dar nu neaparat si a conceperii copiilor (daca numaram numarul nasterilor din luna mai a anului urmator), scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

productivitateaFoto: Hotnews

Explozia turismului din august nu cred ca mai trebuie demonstrata. Aproape toti vor sa isi faca concediul in aceasta luna. Iulie are reputatia de a fi prea calduroasa iar septembrie, ploioasa. August pica la tanc, din acest punct de vedere. Pentru pretentiosi, iata mai jos cum arata numarul sosirilor, le luni din an. Dati click pe imagine pentru a fi marita.

Sa luam acum productivitatea muncii, pe serii lunare. Am inceput cu 2006, ca datele sa fie cat mai multe. Cu bara colorata in rosu avem productivitatea din august. Nu am mai trecut cifrele pentru ca nu ele sunt relevante ci dinamica lunara.

Nu mai repet, e valabil la toate imaginile care urmeaza, pentru a le mari dati click pe ele.

Nu discut daca in ansamblu productivitatea a crescut sau a scazut in ultimii ani. Ma uit la august comparativ cu lunile anterioare si cele care urmeaza. Scaderea e evidenta.

Sa luam acum comenzile noi din industrie.

Cu rosu aveti…dar stiti bine ce aveti cu rosu, asa ca n-o sa mai repet. Se vede cu ochiul liber ca august aduce o reducere a comenzilor. Managerii au si ei dreptul la concediu, la urma urmei.

Ca idee, uitati cum a explodat numarul nuntilor in luna august 2013:

Graficul este de la INS, el se poate clona pentru fiecare an, patternul e similar.

LA exporturi avem aceeasi situatie ca in restul economiei. August inseamna scadere, ca exportatorii sunt si ei oameni si vor o mare, un munte…

La constructii, lucrurile se complica usor. Datele nu mai sunt atat de cristaline. Avem asa:

Nu am stat sa caut prea multe explicatii pentru ca nu am vazut un pattern. Daca il gasiti voi, dati-mi de stire. Multumiri anticipate.

In august, lumea se distreaza, dar nu face in mod necesar copii. Ca daca ar face, copiii s-ar naste prin luna mai a anului viitor. Iar daca ne uitam la date…

In rest, asa cum am vorbit: pana in septembrie, economia isi ia o pauza. Isi incarca bateriile pentru alegerile care vin.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro.