Banca Transilvania a inregistrat un profit brut de 246,1 milioane lei dupa prima jumatate de an, mai mare cu 17,5% fata de aceeasi perioada a anului 2013. Profitul net a urcat la 212,1 milioane lei. La sfarsitul primelor sase luni ale acestui an, activele bancii totalizeaza 33.899 milioane lei, soldul creditelor este cu 3,8% mai mare decat era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de la clienti este cu peste 4% peste nivelul de la sfarsitul anului 2013; nivelele atinse sunt peste cifrele bugetate, au transmis luni oficialii bancii transilvane. In primul semestru din 2014 au fost acordate, atat companiilor, cat si persoanelor fizice, peste 66.300 de credite noi, in valoare totala de 5.200 milioane lei, mai arata acestia.

"Suntem multumiti de rezultatele bancii noastre din prima parte a acestui an. Cu un nivel al indicatorului cost/venit in scadere si o acoperire prudenta cu provizioane, suntem pregatiti pentru provocarile pietei, pe toate liniile noastre de business. Lichiditatea foarte mare de care ne bucuram, baza solida de capital, precum si echipa consolidata si eficienta de management ne dau incredere ca vom creste in continuare si ne fac sa ne uitam cu atentie si interes la orice fel de oportunitate care ar putea aparea", a declarat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.

"Primul semestru al acestui an a insemnat crestere continua pentru BT - de la profit, volum al operatiunilor, pana la total active. Am atins tinta de eficientizare a proceselor si de crestere a veniturilor operationale, in contextul in care am continuat sa creditam economia romaneasca. Focusul nostru este, in continuare, cresterea creditarii si a veniturilor", spune si Omer Tetik, Directorul General al bancii.

Oficialii banci pun cresterea businessului pe seama continuarii sustinerii economiei reale, dezvoltarii unor produse si servicii noi. "Acestea au ajuns, in primul semestru din 2014, la 907 milioane lei, cu 24% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau de 734 milioane lei. Marja neta a dobanzii a fost de 3,45%, in semestrul I 2014. Rezultatul pozitiv al bancii, inregistrat in acest an, a fost sprijinit in mod determinant de initiativele de eficientizare a activitatilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o imbunatatire a raportului cost/venit cu peste 7 puncte procentuale fata de semestrul I 2013, ajungand la 44,6% in semestrul I 2014", se arata in comunicatul BT.

  • Numarul de clienti activi ai bancii - persoane fizice si companii - s-a mentinut la 1,76 milioane de clienti. Focusul Bancii Transilvania a fost clientii retail si IMM, precum si segmentele specializate - agricultura si domeniul medical. Numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 11% fata de aceeasi perioada a anului 2013, iar ritmul de crestere al  veniturilor din comisioane operationale a fost de peste 15%.
  • La 30.06.2014, soldul creditelor BT era de 19.773 milioane lei, iar resursele atrase de la clienti au ajuns la 26.904 milioane lei, raportul credite - depozite fiind de 73,50%. Banca Transilvania dispune de un indicator de lichiditate structurala de 51,5%, sensibil mai bun decat media sistemului bancar.
  • In conformitate cu recomandarea BNR, Banca Transilvania a scos in afara bilantului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile si erau integral acoperite cu ajustari de depreciere. Ca urmare a acestei operatiuni, au fost scoase in afara bilantului, in primul semestru 2014, credite cu o valoare bruta de 320 milioane lei.
  • Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 12,30% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, la sfarsitul semestruluiI 2014, fiind sub media sistemului bancar din Romania. Urmarind pastrarea gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, chiar si in conditiile in care o parte din creditele integral provizionate au fost scoase in afara bilantului, BT a inregistrat in primul semestru din acest an cheltuieli nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare de 256 milioane lei. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare reprezinta in continuare peste 123%, valoare pastrata pe parcursul ultimilor doi ani.
  • Banca a incheiat primul semestru din 2014 cu un portofoliu de 2,2 milioane carduri, generand tranzactii cu 16% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor este de 17,3%. Semestrul I 2014 a adus cresteri consistente pentru Banca Transilvania, pe domeniul retail fiind acordate credite in valoare de 956 mil. lei. In ceea ce priveste companiile, in cursul semestrului I al anului curent, banca a acordat aproximativ 12.400 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 450 mii lei.
  • Solvabilitatea bancii este de 14,16%, luand in considerare profitul cumulat al primului semestru.
  • In iunie 2014, Banca Transilvania a primit din partea Fitch Ratings reconfirmarea ratingului "BB-", cu perspectiva stabila, pentru finantarile in valuta pe termen lung si "B" pentru cele pe termen scurt. Factorii determinanti ai reconfirmarii rating-ului Bancii Transilvania sunt urmatorii: baza stabila de depozite, profitabilitatea sustenabila a bancii, capacitatea interna de generare de capital, concentrarea scazuta a portofoliului de credite, cota redusa de credite in valuta si acoperirea adecvata cu provizioane a creditelor neperformante.