In urma cu cateva zile, Statistica a anuntat ca avem 700.000 de someri. Unii isi cauta de lucru, altii insa au renuntat sau nu vor sa lucreze, fiind mandri integrati in economia neagra. Potrivit INS, avem putin sub 500.000 de someri care vor sa lucreze. Atatia au fost numarati la Recensamant, cand s-a facut si o cercetare privind durata somajului si provenientalor. Unde lucrau ei inainte de a fi someri?, intreaba Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

Click pe imagine pentru a o mari

Aveti atasat fisierul cu datele pe baza caruia am facut graficul de mai sus, in format pdf.

Dintre somerii care isi cauta loc de munca, o parte raman incremeniti in acelasi proiect si dupa 27 de luni, din pacate. Mai exact, situatia lor se prezinta ca mai jos:

Cu alte cuvinte, doar unul din 3 somerii avand o durata a somajului de peste 27 de luni din industria extractiva isi gaseste de lucru. Graficul de mai sus mai poate fi cititi si ca "Industrii care genereaza locuri de munca in Romania", cu cat barele din grafic fiind mai mici putand insemna ca somerii de lunga durata isi gasesc de lucru in timp.

Daca ne uitam strict la somerii de lunga durata, acestia provin din urmatoarele zone ale economiei:

Aproape la fel cu structura sectoarelor care genereaza si somajul de scurta durata.

Doua concluzii:

1. Avem o piata a muncii nereformata, cu un grad mic de flexibilitate si cu politici guvernamentale ineficace (nu doar ale acestui Guvern, ci de ani multi de zile incoace)

2.Sectoarele care genereaza pe termen lung locuri de munca sunt cele cu salarii mici (cu o exceptie- cazul industriei financiare)

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro.