"Majorarea accizei la carburanti a reprezentat principala presiune asupra inflatiei in al doilea trimestru", a declarat miercuri Guvernatorul BNR la prezentarea Raportului privind inflatia. ​BNR a redus luni prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor. Mugur Isarescu a vorbit si despre starea economiei in context regional, spunand ca Romania va intra in zona euro cand vom avea o autostrada care sa strabata Carpatii. Vezi in text inregistrarea conferintei de miercuri a Guvernatorului Isarescu si in atasament prezentarea lui.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Potrivit lui Isarescu, cele mai multe riscuri pentru Romania provin in principal din mediul extern, fiind generate in principal de posibilitatea cresterii volatilitatii fluxurilor de capital adresate economiei romanesti ca urmare a unei evolutii nefavorabile a aversiunii la risc a investitorilor fata de economiile emergente.

Potrivit BNR, riscurile s-ar putea manifesta pe fondul tensiunilor geopolitice si regionale recente, al continuarii procesului de dezintermediere transfrontaliera si de restructurare a unor grupuri bancare din zona euro, precum si in contextul incertitudinilor asociate impactului posibilelor ajustari ale conduitelor politicii monetare a principalelor banci centrale la nivel mondial.

La raportul anterior, din luna mai, BNR a modificat prognoza de inflatie de la 3,5% la 3,3% pentru 2014 si de la 3,2% la 3,3% pentru anul urmator.

Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la 0,66%, fata de 0,94% in mai si 1,55% in decembrie 2013, atingand un nou minim istoric. Totodata, rata medie anuala a inflatiei a coborat la 1,7% in iunie, de la 2,1% in luna precedenta.

Rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, a fost de 1,5%, comparativ cu 1,8% in mai, nivel care plaseaza Romania printre statele care se incadreaza in criteriul aferent privind convergenta nominala la nivelul UE.

Cele mai importante declaratii ale lui Mugur Isarescu:

  • Observam o evolutie pozitiva descendenta a inflatiei atat in trimestrul II cat si in trimestrul al treilea din 2014
  • Factori tranzitorii care au dus la aceasta evolutie: aprecierea peste asteptari a leului (determinata de intrari importante de capitaluri), scaderea preturilor de tranzactionare a certificatelor verzi si oferta abundenta de legume. In sens negativ au actionat majorarea accizei pentru carburanti din aprilie 2014 si cresterea cotatiilor la titei.
  • Factori persistenti: deficitul de cerere, ajustarea descendenta a asteptarilor privind inflatia si inflatia joasa din zona euro
  • Tendinta de scadere a inflatiei nu este la noi ci in intreaga regiune. Am intrat in grupul european si suntem in apropierea tarilor fost comuniste care nu sunt inca membre ale zonei Euro.
  • Avem o inflatie mai ridicata decat cea din tarile fost comuniste ne-membre ale zonei Euro, dar asta nu e un motiv de ingrijorare. Daca vrem sa avem o crestere economica mai mare nu inflatia ne impiedica. E nevoie de cresterea locurilor de munca, de a stimula inovatia si a unui management performant.
  • Romania a indeplinit in aceste luni si ultimul criteriu care mai era de indeplinit din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht
  • Majorarea accizei la carburanti a reprezentat principala presiune asupra inflatiei in al doilea trimestru
  • Avem prognoze pozitive in privinta preturilor materiilor prime
  • O relativa surpriza a fost evolutia preturilor administrate. Existau aprecieri ca vor avea loc corectii ale preturilor energiei, dar pana cand aceasta s-a produs, nu le-am introdus in modelul cu care lucram. Aceasta corectia s-a rodus in aceasta primavara.
  • A fost o apreciere de aproape 3% al cursului leului. Iar impactul cursului este mai mare decat cel al dobanzilor. Cand cursul se apreciaza, impactul asupra preturilor e limitat. Cand el se depreciaza , impactul este de doua ori mai mare. De asta tinem la stabilitatea cursului.
  • Avem o redresare lenta a pietei muncii.
  • Reducerea ratei dobanzii de politica monetara s-a transmis in mai mare masura asupra dobanzilor la creditele noi decat asupra celor la depozitele noi la termen
  • La creditul de consum, Romania are cele mai mici dobanzi din regiune, iar la cel pentru locuinte suntem la nivelurile cele mai coborate in regiune
  • In privinta proiectiilor privind inflatia, caracteristica e incertitudinea. Totusi, sa ai conflict intr-o zona apropiata de tine si sa ai intrari de capital, o crestere neta a rezervei si apreciere a leului, e ceva.
  • Prognozam un an agricol normal in 2015, dar e dificil  de prognozat cum va fi vremea peste un an de zile
  • Incertitudinile privind implementarea reformelor structurale conform calendarelor stabilite cu finantatorii internationali prezinta riscul de a creste inflatia, la fel ca si evolutiile geopolitice  din regiune
  • Avem un exces masiv de lichiditate pe piata interna si asta ne face sa nu putem reduce rezerva minime  obligatorii
  • Bancile pot absorbi excesul de lichiditate prin a da credite in lei. NU sa dea orbeste, ci in conditii de prudentialitate
  • M-a intrebat cineva cand vom intra in zona euro. I-am spus ca atunci cand vom avea o autostrada care sa strabata Carpatii. Atunci vom intra!