"Leul este cotat la 4,4420/EUR in acest moment, aproape de capatul mai apreciat al intervalului in care a fost tranzactionat in sedinta trecuta, 4,4380-4,4500/EUR. Runda de tranzactionare de astazi a inceput cu un nou sir de date slabe privind productia industriala in tari din zona euro iar reducerea randamentelor titlurilor de stat ar putea sa se dovedeasca favorabila monedei nationale. Totusi, continuarea deprecierii monedei europene vs dolarului SUA ar putea duce la extinderea presiunilor de vanzare resimtite de titlurile de stat romanesti, sugerand ca sedinta de astazi ar putea aduce inca o depreciere modesta pentru moneda nationala", se arata intr-un raport transmis investitorilor, joi, de ING Bank.

"Prezentand o noua editie a Raportului Asupra Inflatiei, guvernatorul bancii nationale a mentionat ca banca centrala este pregatita sa aduca ratele de dobanda din piata la nivelul ratei de politica monetara. Interpretarea izolata a acestui comentariu sugereaza ca banca nationala va retrage in curand lichditatea in exces, majorand ratele de dobanda pe termen foarte scurt de la nivelul actual de aproximativ 1% catre nivelul ratei de politica monetara de 3,25%. Aceasta ar duce desigur la o ajustare puternica a pietei de titluri de stat avand in vedere ca titlurile cu scadenta de pana la 3Y sunt cotate sub 3,25% si aceasta ar genera desigur o presiune puternica de depreciere asupra monedei nationale", se mai arata in document.

Noi preferam -spun autorii raportului- sa citim acest comentariu in cheia fazei actuale de relaxare monetara si presupunem ca acesta sustine idea noastra conform careia BNR va reduce rata de politica monetara cu inca un pas de 25pb in cadrul sedintei de la finalul lunii viitoare insa va mentine rata facilitatii de depozit la 0,25%, astfel limitand modic volatilitatea ratelor de dobanda pe termen scurt.

Ratele de dobanda pe termen scurt au continuat sa fluctueze, evoluand de la 1% la 1,40% in sedinta de ieri si coborand apoi astazi catre 1,20%. Tensiunea din piata valutara a parut ca pune presiune si asupra celor cu

scadente mai lungi, segmentul 1M-3M repozitionandu-se de la 1,50-1,75% la 1,95-1,75%. Piata titlurilor de stat a continuat sa sufere, randamentul 9Y ajungand la 4,45% (mid) marcand astfel o crestere de peste 40pb de la finalul lunii trecute.

MF intentioneaza sa vanda joi certificate de trezorerie 1Y in valoare de 0,6 miliarde lei iar un instrument cu 10 zile mai scurt era cotat ieri la 2,15/2,00%, conform brokerilor. Ne asteptam la un rezultat bun, un randament maxim in interiorul cotatiilor din piata secundara, datorita conditiilor de lichiditate favorabile insa se poate sa subestimam impactul comentariilor BNR privind alinierea ratelor de dobanda din piata la nivelul ratei cheie.