Investitorii germani cred ca situatia economica nu este buna, dar 83% ar investi din nou in Romania

de DP     HotNews.ro
Vineri, 8 august 2014, 13:28 Economie | Finanţe & Bănci


Doar 7% din firmele germane din Romania apreciaza ca situatia economica a tarii este buna, insa 83% dintre acestea ar alege din nou piata romaneasca pentru investitii, 58% se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri si 45% intentioneaza sa faca noi angajari, scrie Mediafax.  "Chiar daca doar 7% din firmele germane din Romania apreciaza situatia economica a tarii ca fiind buna, totusi pentru 26% dintre acestea perspectivele sunt mai bune. In ce priveste situatia companiei lor pentru anul in curs, asteptarile sunt pozitive. Numarul celor care considera ca situatia este buna a crescut la 50% (de la 36% in 2013), iar peste jumatate dintre firme sunt de parere ca in acest an situatia firmei lor se va imbunatati. In ce priveste cifra de afaceri, 58% dintre cei care au raspuns se asteapta la o cifra de afaceri mai mare, asteptarile in aceasta privinta sunt mari", arata rezultatele Raportului de Conjunctura pentru Romania 2014, realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

Mai mult, peste 45% din companii intentioneaza sa faca noi angajari si doar 14% se gandesc la o reducere de personal. Astfel, Romania se afla in trendul regiunii, inregistrand in acelasi timp cel mai bun rezultat din 2008 incoace.

La sfarsitul anului erau inregistrate in Romania circa 8.000 de companii active cu capital german, Germania fiind pentru a saptea oara consecutiv cel mai important partener comercial al Romaniei.

"Desigur ca la aceste evaluari joaca un rol important si evolutiile macroeconomice din Uniunea Europeana in ansamblul ei, mai cu seama daca avem in vedere faptul ca Romania deruleaza peste 70% din comertul sau cu statele din cadrul Uniunii", se mentioneaza in raport.

In ce priveste perspectivele fiecarei branse, peste o treime din firmele chestionate se asteapta la o imbunatatire a situatiei bransei lor fata de anul anterior si doar 16% vad o inrautatire a situatiei. Spre comparatie, anul trecut, 19% din cei intervievati au fost de parere ca situatia din bransa lor se va inrautati

Chestionarul de conjunctura prezinta anual o evaluare a principalilor factori in ce priveste amplasamentul investitional, factori importanti in luarea deciziilor investitionale din perspectiva companiilor.

Printre cele mai importante criterii investitionale pentru companii se numara resursele umane disponibile si conditiile de pe piata muncii.

"Costurile scazute cu forta de munca, aflate sub nivelul celor din Europa de Vest, reprezinta doar un motiv pentru realizarea de investitii in Romania. Este vorba mai degraba de o combinatie intre costuri, calificare si productivitate, care face ca acest amplasament investitional sa fie interesant. Costurile si productivitatea se afla, conform opiniei majoritatii, intr-un raport bun, ceea ce ofera firmelor germane un motiv de a fi active in Romania", reiese din raport.

In ce priveste invatamantul profesional, calificarea angajatilor si disponibilitatea personalului calificat situatia s-a imbunatatit usor fata de anul trecut, numarul companiilor multumite crescand usor. Autorii studiului precizeaza ca Romania se situeaza sub aceste aspecte peste media Europa Centrala si de Est (ECE), dar situatia nu este inca multumitoare, pentru ca nu au fost concepute si incheiate structurile durabile si astfel functionale pe termen lung .

Alti factori se refera la functionalitatea mediului de afaceri, respectiv infrastructura, disponibilitatea si calitatea furnizorilor sau comportamentul de plata al partenerilor.

"Romania nu a reusit sa-si imbunatateasca in ultimii ani infrastructura, iar acesta este unul din punctele de care investitorii germani se plang cel mai des. In clasamentul statelor participante la chestionar, Romania se afla in aceasta privinta pe ultima pozitie. Doar 7% din cei chestionati sunt multumiti, in timp ce 41% sunt nemultumiti si 28% chiar foarte nemultumiti, restul fiind indecisi. In ce priveste disponibilitatea furnizorilor, Romania s-a imbunatatit usor fata de anul trecut (30% sunt multumiti, fata de 20% in 2013)", mentioneaza sursa citata.

Totodata, companiile germane prezente in Romania nu sunt multumite cu multe domenii ale politicilor economice, situatie asemanatoare cu cea din celelalte tari din ECE.

In ce priveste sistemul fiscal si administratiile fiscale, 46% din firme sunt nemultumite (45% in 2013), iar 33% chiar foarte nemultumite (in crestere de la 28%). Referitor la nivelul de impozitare, 55% s-au exprimat negativ (comparativ cu 49% anul trecut). Nemultumite sunt firmele si de siguranta juridica, unde Romania se situeaza si in acest an sub media ECE, cu 61% din raspunsuri la categoria nemultumiti si foarte nemultumiti.

In unele puncte, cum ar fi siguranta juridica sau predictibilitatea politicilor economice, nemultumirea a crescut comparativ cu anul trecut, mai ales in ce priveste colaborarea cu administratia publica si eficienta acesteia (49% nemultumiti, 16% foarte nemultumiti). In aceasta categorie au fost incluse, printre altele, birocratia, coruptia (34% nemultumiti, 41% foarte nemultumiti), accesul la ajutoare financiare (33% nemultumiti, 28% foarte nemultumiti), transparenta la licitatiile publice (30% nemultumiti, 36% foarte nemultumiti).

"Chiar daca numeroase companii germane sunt nemultumite de anumiti factori ai amplasamentului investitional, totusi majoritatea (83%) ar alege din nou Romania ca amplasament investitional, doar 17% ar avea in vedere amplasamente alternative. Romania se mentine pe locul al 11-lea in clasamentul celor mai atractive tari din Europa Centrala si de Est. Cea mai atractiva tara din regiune este Polonia, urmata de Cehia si Estonia. Ultimele locuri sunt ocupate de Kosovo (locul 18), Bielorusia (19) si Albania (20)", se mai arata in raport.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana a chestionat 123 de firme, care s-au exprimat referitor la situatia economica generala din Romania, la situatia afacerii lor si la perspectivele bransei, dar si referitor la factori importanti pentru amplasamentul investitional.¬






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





1119 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Traian Basescu, vazut cu ochii de acum! (Vineri, 8 august 2014, 23:46)

  hotnewsfil [utilizator]

  Traian Basescu a avut in programul sau de presedinte al tarii cateva reforme esentiale.
  Reforma justitiei i-a reusit, cu greutati si opozitii greu de imaginat. Poporul intelege acum ca presedintele Traian Basescu se afla la baza succeselor obtinute de justitie in ultimii ani.
  Corpul de magistrati a fost inviorat, se iau decizii cu termene mult mai scurte, au fost 'atacati' marii infractori, indiferent de nivelul functiilor pe care le au acestia.
  Traian Basesescu a dovedit ca 'se poate'. A luat fiinta o competitie intre magistrati, de pentru decizii rapide, curajoase. Au fost dezvaluiti si au fost condamnati chiar magistrati. Corectitudinea a inceput sa primeze. Se dovedeste, in practica, nu in vorbe, ca toti suntem egali in fata legii.
  O alta decizie de importanta majora in evolutia generala a tarii, luata de presedintele Traian Basescu, este stabilizarea financiara a tarii. Masura a reusit deplin, stabilitatea este recunoscuta si apreciata de tarile importante din UE si de SUA.
  De aceasta stabilitate profita acum guvernul socialist aflat la putere. Masura a fost completata cu un regim de austeritate, de crestere a investitiilor, cu scopul cresterii numarului locurilor de munca - singura cale de dezvoltare efectiva a economiei tarii.
  Aceste masuri (de austeritate dura) au nemultumit profund o mare parte din populatie deoarece s-au facut prin reducerea drastica a tuturor salariilor, inclusiv si ale celor aflati la limita subzistentei.
  Socialistii au profitat de nemultumirea majora a populatiei, si au castigat alegerile din 2012, au dat o lovitura de stat, cu acte in regula, populatia a fost de acord, in mare majoritate, cu indepartarea presedintelui Traian Basescu.
  Indepartarea nu a reusit, nefiind obtinuta majoritatea de 50% a celor ce votasera, la recensamant.
  Daca Traian Basescu ar fi acceptat ca PDL sa fie un al doilea partid socialst (PS2, alaturi de cel existent PS 1= PSD, si s-ar fi luat la intrecere in masuri de crestere a numarului asistatilor sociali,
 • 0 (4 voturi)    
  Traian Basescu, vazut cu ochii de acum CONTINIARE (Sâmbătă, 9 august 2014, 0:23)

  hotnewsfil [utilizator]

  populatia nu ar mai fi fost suparata pe presedinte, cota de simpatie populara i-ar fi ramas la un nivel ridicat, guvernul Boc ar fi ramas la putere.
  Se pune intrebarea : care dintre cele doua masuri ar fi fost mai buna pentru tara si pentru popor - cea de stabilizare dura sau cea de regim socialist aplatisat- de stagnare economica, de prabusire financiara?
  Desi cad spunem 'tara' intelegem 'poporul', totusi in acest caz, interesul tarii este aparent diferit de al poporului
  'Interesul tarii ' vizeaza viitorul trainic al poporului', pe cand 'interesul tarii' vizeaza situatia 'de moment'.
  Avem de ales. Poporul vrea bani mai multi acum, nu in viitor, nu-l intereseaza perspectiva tarii.
  Unii dintre romani lauda succesul indiscutabil al Poloniei, dupa '89, in dezvoltarea economica a tarii. Ne place rezultatul obtinut de aceasta tara, tanjim dupa el, dar nu stim ca un polonez indraznet, ministrul de Finantedin primii ani de dupa '89, a luat masuri financiare extrem de dure, de austeritate, care i-au afectat tocmai pe cei aflati la limita subzistentei
  Opozitia de atunci a profitat ( Andrej Lepper) si a cerut 'Plecarea lui Balcerowicz' autorul reformei.

  Plan was a series of reforms, which sought to end hyperinflation and balance the national budget. The prices of most consumer goods were freed and caps for annual increases established in state-sector employees' wages. Poland's currency, the Złoty was made convertible within the country's borders. This resulted in a substantial increase in prices and had forced state-owned companies to become competitive. This amounted to a real shock to the Polish economy
  The reforms were controversial and made Balcerowicz an object of harsh criticism, especially in his homeland. On the other hand most economists agree that without introducing such radical changes, Poland's economic success and steady economic growth would not have been possible. Since 1989, Poland's annual growth rate was one of the highest of all postCommunist countries
  • 0 (0 voturi)    
   Rectificare! (Sâmbătă, 9 august 2014, 7:47)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Nu : 'Interesul tarii ' vizeaza viitorul trainic al poporului', pe cand 'interesul tarii' vizeaza situatia 'de moment', ci :'Interesul tarii ' vizeaza viitorul trainic al poporului', pe cand 'interesul poporului' vizeaza situatia 'de moment'.
 • +1 (1 vot)    
  Cine sa o faca buna, "doctorul " fash,Viorel? (Sâmbătă, 9 august 2014, 21:06)

  Plagarus [utilizator]

  “Cofinanţarea în avans din resursa naţională” marca inregistrata Bostinaru Victor.
  Din pacate apar celebrii “baroni locali”, care doresc să aibă acces la cofinanţarea respectivă pentru a deturna apoi fondurile Uniunii Europene către companiile pe care le controlează şi deţin prin interpuşi. Concret, Uniunea Europeană promite că va finanţa un anumit proiect, autorităţile locale organizează în pripă o licitaţie “cu dedicaţie”, proiectul este adjudecat de compania fiului/fiicei primarului X, actele ajung la Bucureşti, iar prim-ministrul aprobă începerea proiectului contra unui comision plătit PSD-ului/PD-L-ului/PNL-ului/UDMR-ului etc. şi alocă bani de la bugetul de stat – în speranţa că Uniunea Europeană va deconta cheltuielile care urmează să fie făcute în avans de statul român. O schemă clară prin care Vioreaua Ponta şi PSD-ul ajută firmele baronilor locali şi, în acest fel, se dezvoltă corupţia până la cele mai mici niveluri administrative din România.(Petre Opris)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by