
Veste surprinzatoare de la Institutul National de Statistica (INS) despre evolutia economiei din al doilea trimestru: aceasta s-a contractat cu 1% fata de primul trimestru, lucru care i-a surprins pe toti analistii."
Datele sunt cu adevarat surprinzatoare si e dificil de gasit o explicatie, cata vreme datele lunare indicau o crestere economica", spune Vlad Muscalu, economistul sef al ING. "
De la contractia investitiilor vine scaderea trimestriala. Investitiile s-au contractat cu 10% in trimestrul al doilea fata de T2 2013", explica Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania.
Articol in curs de actualizareInformatia de la INS vine pe fondul mai multor evolutii semnificative in economie:
- cresterea unor taxe si impozite (acciza suplimetara la carburanti, taxa pe constructiile speciale)
- nerealizarea incasarilor prognozate de Guvern
- situatie sub-mediocra la atragerea fondurilor europene
- scaderea investitiilor in economie
Institutul National de Statistica mai arata ca si cresterea anuala a incetinit semnificativ atat la nivel trimestrial (de la 3,9% la 1,2%), cat si semestrial, la 2,4% serie brut si 2,6% serie ajustata sezonier, cu mult sub estimarile autoritatilor, de 3,5% pe an.
Statul a intarziat investitiile de capital in Trimestrul 2, iar companiile au fost si ele afectate de aceasta intarziere, mai spune economistul sef al BT. Potrivit lui Andrei Radulescu, stirea ca al doilea trimestru a fost slab are si o parte buna: urmatoarele trimestre vor avea o baza mai mica de comparatie si vor performa mai bine. "In plus, crede economistul sef al BT, Statul ar putea sa-si reia investitiile in trimestrul al treilea, dat fiind ca urmeaza o campanie electorala"
"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier" se arata in comunicatul INS.
Cele mai importante evenimente cu impact negativ asupra economiei:
- Taxe si impozite crescute pentru companii si consumatori. Celebra taxa pe stalp (taxa pe constructiile speciale) si acciza suplimentara pe combustibil au fost criticate de toti jucatorii economici. De exemplu, Petrom - cea mai mare companie autohtona - a anuntat ieri o scadere semnificativa a vanzarilor si a profitului, blamand exact cele doua taxe suplimentare introduse de Guvernul Ponta
- Nerealizarea veniturilor prognozate de Guvern. Acest fapt s-a transferat in scaderea investitiilor facute de stat in economie, cu efect pe orizontala
- Investitiile straine directe au scazut in primul semestru cu 10% fata de perioada similara din 2013 (date BNR). Ceea ce inseamna ca in economie a intrat si mai putin capital decat anul trecut, care a fost oricum unul foarte slab din acest punct de vedere
- Situatia foarte slaba in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene. In prima jumatate a acestui an, Romania a cerut de la Bruxelles doar 2,56% din fondurile structurale alocate pe perioada de programare 2007-2013
- Situatia din UE, unde cresterea economica a incetinit la randul ei
Cifrele anuntate joi de Statistica vin pe fondul unei inflatii scazute si al unei cresteri in sistemul privat:
- Cifrele privind comertul cu amanuntul erau pe crestere
Comertul cu amanuntul - cel mai important indicator al consumului populatiei - a urcat la 8,6% fata de aceeasi perioada de anul trecut, pe serie bruta. In iunie , acelasi indicator inregistra o viteza de de peste 10% fata de iunie 2013 atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier,
- Inflatia e la un nivel foarte scazut
Preturile de consum au crescut in iulie cu 0,95% fata de aceeasi luna din 2013, inflatia revenind pe crestere dupa ce in luna iunie rata anuala coborase la un minim de 0,66%. Fata de iulie 2013, preturile la produsele nealimentare au crescut cu 2,5%, in timp ce tarifele la servicii au crescut cu 2,84%. Nota discordanta au facut alimentele, la care preturile au scazut cu 1,88% fata de anul trecut, conform datelor publicate de INS. Banca centrala a redus saptamana trecuta din nou prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,3% la 2,2%, si de la 3,3% la 3% pentru 2015.
- Productia industriala a urcat in primele 6 luni cu peste 9%
Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, a facut in primul semestru un salt de peste 9% fata de aceeasi perioada de anul trecut, evolutia fiind sustinuta in principal de exporturi. Pe serie ajustata cresterea a fost de 10,4% comparativ cu primele sase luni de anul trecut. In luna iunie, productia industriala a facut un salt de 11,5%, pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu aceeasi luna din 2013.
Exporturile au ajuns in primul semestru la 25,5 mld. euro, cu 7,6% peste nivelul din aceeasi perioada de anul trecut, potrivit INS. Ritmul anual a incetinit usor dupa cresterile de doua cifre din primul trimestru. In luna iunie exporturile au totalizat 4,2 mld. euro, depasind cu 5,4% valoarea din aceeasi luna de anul trecut. Comparativ cu luna mai 2014, exporturile au scazut in iunie cu 2,5% la valori exprimate in euro. Anul trecut exporturile au atins un maxim, apropiindu-se de pragul de 50 miliarde de euro.
- Deficitul bugetar, ajustat la 0,5% din PIB
Deficitul bugetar a ajuns la sfarsitul primului semestru la 3,5 mld. lei, respectiv 0,5% din PIB, cel mai mic deficit bugetar inregistrat la sfarsitul primului semestru de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Veniturile totale au fost in primul semestru inferioare sumei programate cu aproximativ 4,5 mld. lei. In conditiile ajustarii investitiilor si a neefectuarii cheltuielilor programate cu proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, la nivelul cheltuielilor bugetare totale s-a realizat o economie de 9,4 mld. lei fata de program. Veniturile bugetului consolidat au ajuns la sfarsitul primului semestru (S1) la un maxim de 100,4 mld. lei, insa ritmul de crestere a incetinit spre 3% si nu mai tine pasul cu ascensiunea economiei. Ministerul Finantelor a pariat in acest an pe incasari totale la buget de 216,8 mld. lei, cu 8,4% peste incasarile efective de anul trecut, de aproximativ 200 mld. lei. Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 2,2%, dar cei mai multi analisti estimeaza pentru acest an un avans al PIB cuprins in intervalul 2,5-3,5%. Cea mai slaba performanta in materie de colectare s-a inregistrat la TVA si impozitul pe venit, noteaza ZF.
Pui acciza pe benzina si mare supriza(!), nu mai alimenteaza nimeni la noi.
P$D-ul ne distruge economic, am mai zis-o.
sunt convins ca ponta avea dreptate, reducem cas0ul acum, avem cea mai mare crestere economica din europa...
teoretic reducerea va aduce numai beneficii, asa cum a spus donsoara ministru, nu stie exct ce si cum, dar asa scrie in toate cartile citite...
a, si sa nu uit, directorul de la ins sa-si dea demisia, face jocul lui basescu...
N-au mai miscat nimic la infrastructura - autostrazi - doar contractele semnate de Boc ...
Ia sa vedem acum, mai doresc sa scada CAS-ul sau nu?
Dar stai, am uitat, Romania se descurca, d-le presedinte, nu va griji.
jucand rol de macarici in fata presedintelui?
cum? e oare posibil sa fi gresit calculul o personalitate de la harvard?
pai Dumnezeule, atunci pe cine sa mai angajam la guvernare..dc nici cei mai pregatiti nu pot ghici ce ne da Dumnezeu, de la un an la altul..
scadere economica?...sa va uitati bine ca e doar inceputul..
si o sa cautati sa cumparati toate granele care s-au vandut anul trecut la subpret, pt ca au fost prea multe si nu ati avut unde sa le depozitati..tutilor!
acum le veti lua la triplu pret..
ca asa se fac afacerile romanesti..
mereu in pierdere..
Ce dracq de surpriza!
OK, creste industria, creste nitel consumul. Da' investitiile statului s-au injumatatit in fiecare an ca sa faca loc pomenilor electorale si neincasarilor la buget, absorbtia fondurile europene a scazut, noi si noi taxe au dat de inteles mediului de afaceri ca nu-i momentul sa se aventureze in investitii, instabilitatea legislativa la fel.
Ginditi-va doar ca de cind a preluat puterea cel mai cinstit guvern, nu s-a semnat contract pentru nici un km nou de autostrada. Doar s-au continuat parte din ce se incepuse inainte.
Astea fiind zise, trebuia sa vina odata si odata si feedback-ul. Guvernarea de seara la antena3 nu tine loc de guvernare efectiva.
Guvernul super-competentilor si ,in acelasi timp,cel mai curat guvern ramane corigenr exact la materia principala: economie.Surpriza?
Cand tai din investitii,absorbitia fondurilor europene e execrabila si impart pomeni electorale,la ce te astepti?
Cresterea astatistica a economiiei a depins numai de exporturi.Daca partenerii din UE tusesc evident ca noi facem gripa.Daca s-ar investi in economie atunci am fi mai putin dependenti de extern.Despre creditare ce sa mai zici?Inexistenta.Succes!
Concret : singurele masuri luate de guvernele Ponta au fost Taxa pe stalp si Acciza la combustibil in paralel cu taierea investitiilor !
Ce putea sa rezulte ? Crestere economica ?!
yeah, right ...
Cresterea economica - atat cat a fost - a venit din urma din inertie, si pt ca anii trecuti (atentie, nu si anul asta ! ) au fost ani agricoli buni - deci au fost niste efecte conjuncturale - nicidecum rezultatele vreunor politici destepte care sa duca pe bune la crestere economica ... cum se impauna pontancocchio ..
ponta NU trebuie sa iasa presedinte altfel va fi jale ... vom ajunge mai rau decat in anii '90 ..
Sau poate gresesc eu si doar INS e de vina, o fi basist!
Surpriza pentru mine este ca tocmai INS a zis chestia asta - si asta ma face sa cred ca datele, care nu sunt inca ajustate, o sa fie si mai si...
Carevasazica de la ce oare ni se trage?
1. consum mai deloc
2. investitii pe loc sau diloc..
Ne invartim pe loc si facem mai nimic - iarasi nu este ceva nou!
Noroc cu exportul care inca merge, dar pana cand?
Si acum urmeaza alegerile cu economia facuta funie in jurul gatului guvernantilor!
Oare o sa mai aiba de unde fura???
se pare ca nu prea...
Realitatea le-a dat peste nas : in loc sa aiba cresterile de venituri scontate au avut chiar scaderi - intrucat oamenii au inceput s-o lase mai usor cu pimbatul cu masinile ...
Ba mai mult - transportatorii au inceput sa alimenteze de afara (Austria, Elvetia etc ) - era chiar ieri un articol in acest sens ...
Asa cum orice alta majorare de taxe / impozite nu va duce decat la cresterea economiei subterane - exact reteta anilor 90 !
Da' bineinteles, guvernele asa zis "socialiste" NU INCURAJEAZA MUNCA, ci hotia si lenea !
De-aia si suntem unde suntem acum ...
Si am mai spus-o : ce alt exemplu mai bun ca "socialismul"/ "comunismul" au fost niste aberatii decat diferentele uriase dintre cele doua Germanii - la momentul caderii zidului Berlinului ?
Si vorbim de acelasi popor care intamplator este unul dintre cele mai harnice din Europa ...
Minciunile sunt deja reguli de guvernare,statisticile si sondajele sunt comandate politic si mijloace de minat cireada la pascut si la vot.
Sau, ca sa inteleaga si inteligentii de pe aici: daca imi reduc viteza de la 100 km/h la 80, nu inseamna ca merg in sens invers.
la 3 trimestre consecutive de contractie economica esti oficial in recesiune.
avem deja un astfel de trimestru, si mai sunt inca doua pana la sfarsitul anului.
deci toate sansele ca la sfarsitul anului, avand in vedere si pomenile electorale care vor curge, sa fim in aceasta situatie.
situatia a fost identica in 2008: Tariceanu anunta in octombrie ca bubuie economia, cu crestere de 7-8%.
a venit trimestrul 4 cu decontarile electorale, apoi trimestrele 1 si 2 din 2009 cu contractie, astfel incat in iulie 2009 eram deja in recesiune.
Bai tovarase, daca-ti reduci viteza de la 100km/h la 80 inseamna in primul rand ca mergi mai INCET!!!!!!! Asta in conditiile in care nu e criza econnomica pe nicaieri in lumea occidentala si toate tarile sunt pe crestere! Citeste articolul asta si o sa-ti dai seama cum stam cu Ponta al tau la guvernare de 2 ani: "Eurostat: Romania - cea mai abrupta scadere economica din UE, pe trimestrul II comparativ cu trimestrul I"
Acum ai inteles?
Bai tovarase, probabil ca dupa mintea ta, daca-ti reduci viteza de la 100Km/h la 1km/h inseamna ca mergi tot inainte, asa, ca pionerii?
Te rog sa remarci ca viteza de 100km/h a lansat-o guvernul Boc, copilotul Ponta a redus-o la 80 dupa doar doi ani, iar dupa alegeri va agunge la viteza ametitoare de 1km/h!!!
Dar in mintea ta spalata pe creier de antena3, asta inseamna totusi ca mergem inainte, tot inainte! Nu-i asa, tovarase comunist?
Viorele, ia-le cheile de la birouri...se poarta!
Boc a tinut econimie pe linia de plutire , prin metode bune, rele cum au fost si-au atins de bine de rau scopul. Pe urma economia de la sine putere, fara nici un ajutor de la stat a inceput sa isi revina, ajutata mai mult de conjunctura internationala.
A venit "maestrul" Ponta si ai lui si jap niste taxe. Cresterea de anul trecut a fost de conjunctura desi Ponta s-a laudat cu ea. Acuma incepe sa se vada efectele masurilor PSD.
mereu si mereu, fara incetare si fara oprire.
multumim din inima, tuturor partidelor trecute, prezente si viitoare!
Da, toate partidele ai si personaje dubioase - difera insa proportiile ... aici e diferenta !
Boc si PDL-ul de ex au tinut lucrurile cat de cat sub control
PNL-ul si asta si-a cam terfelit obrazul ... insa vedem cum vor decruge lucrurile pe viitor
Da, sunt convins ca bugetarii vor sari de 3 metri pt taierea de salarii ...
Insa daca am fi avut nesansa sa mai avem si vreiun guvern ponta in vremurile alea eram mai rau decat Grecia ...
Trebuie sa iesim la vot - iar un candidat credibil acum este Monica Macovei !
multumim ponta, psd, antenna 3.
Corect este sa se calculeze trimestrul 2 de anul acesta fata de trimestrul 2 de anul trecut.
la puscarie !!!