Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicari, dupa misiunea FMI in Romania, in luna iunie. Banca Mondiala a imbunatatit in iunie prognozele de crestere economica pentru Romania de la 2,5% la 2,8% pentru acest an si de la 2,7% la 3,2% pentru anul urmator. Totodata, Comisia Europeana anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2,5% in 2014 si cu 2,6% in 2015, dupa o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primavara. Reprezentantii unor banci au declarat joi ca e posibil sa isi revizuiasca prognozele de crestere economica pentru 2014 in urma cifrelor anuntate joi de Statistica. In acest moment bancile locale au prognoze de crestere a PIB cuprinse intre 2,9-3,8%.

Comisia Europeana (CE) a imbunatatit in vara prognoza privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an si pentru anul viitor, anticipand ca economia va incetini dupa un an agricol bun in 2013, dar va mentine o rata solida de crestere datorita unei reveniri a cererii interne si a investitiilor.

Astfel, CE anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 2,5% in acest an si cu 2,6% in 2015, dupa o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primavara, publicata luni de Executivul de la Bruxelles.

O parte dintre argumentele in favoarea unei solide cresteri economice raman insa in discutie, cum ar fi evolutia mediului international (mult deteriorata fata de data elaborarii ultimei prognze pentru Romania).

CE considera ca cererea interna va deveni treptat principalul motor al cresterii economice, sustinuta anul trecut in principal de exporturi si de recolta agricola. De asemenea, Comisia anticipeaza ca investitiile "vor prinde viteza" in acest an, sprijinite de o mai buna absorbtie a fondurilor UE si de "marile proiecte de infrastructura".

"Cresterea economica este asteptata sa ramana peste potential in perioada analizata, datorita imbunatatirii increderii si unor conditii internationale mai favorabile (...) Reformele structurale, precum liberalizarea pietei energiei si noul cod al muncii, incep sa dea roade", se arata in prognoza prezentata in luna mai de CE.

Consumul privat va inregistra o accelerare "moderata" in acest an, odata cu imbunatatirea increderii consumatorilor si cresterea venitului disponibil pe fondul salariilor reale mai ridicate, anticipeaza Comisia Europeana. Creditarea, care a evoluat negativ anul trecut, va continua sa fie limitata de procesul de dezintermediere la nivelul gospodariilor si bancilor, considera expertii CE.

Exporturile vor continua sa creasca in 2014 si 2015 datorita imbunatatirii mediului extern, in special in UE, insa contributia exportului net la cresterea economica se va reduce semnificativ in 2014 si va trece pe minus anul viitor, estimeaza CE. Importurile vor continua sa creasca odata cu cererea interna, iar rata de expansiune a importurilor va depasi anul viitor rata de crestere a exporturilor, potrivit prognozei.

Inflatia medie anuala se va tempera in acest an, atingand niveluri minime istorice in primul semestru in principal datorita preturilor la alimente, urmand sa revina in a doua parte a anului, pe fondul efectului accizei majorate la carburanti, in banda tinta a BNR, de 2,5% plus/minus 1 punct procentual, anticipeaza CE. Astfel, CE estimeaza o inflatie medie anuala de 2,5% pentru 2014, care ar urma sa accelereze la 3,3% anul viitor, pe fondul revenirii cererii interne. Rata de crestere a preturilor din sectorul energiei se va mentine peste inflatie in perioada analizata, precizeaza CE.

Cresterea economica din acest an ar putea fi limitata de efectele unei eventuale accelerari a dezintermedierii la nivelul gospodariilor si institutiilor financiare, precum si de efectul de baza al recoltei agricole record din 2013 si evolutiei solide a industriei anul trecut, noteaza CE. Pe de alta parte, cresterea economica ar putea depasi asteptarile in cazul unor investitii mai ridicate, sprijinite de o absorbtie peste estimari de fonduri europene.

In privinta somajului, CE anticipeaza o scadere usoara a ratei in acest an si in 2015, la 7,2%, respectiv 7,1%, fata de 7,3% in 2013.

"In pofida cresterii economice solide, revenirea pietei muncii a mentinut ritmul slab in 2013, rata somajului urcand usor, in timp ce angajarile totale au scazut, in principal ca urmare a scaderii numarului de liber-profesionisti. In 2014 si 2015, masurile de politica economica, in special cele care ataca somajul in randul tinerilor, ar trebui sa inceapa sa dea roade. Astfel, in pofida mentinerii tendintei de scadere a populatiei active, forta de munca va incepe din nou sa creasca, in contextul unei expansiuni usoare a angajarilor si unei scaderi usoare a ratei somajului", se arata in prognoza CE.

Rata de crestere a compensatiilor financiare ale angajaᅢilor va incetini la 5,4% in acest an si 4,5% in 2015, in pofida cresterii semnificative a salariului minim in 2014, noteaza CE. Spre deosebire de situatia de anul trecut, salariile din sectorul privat vor creste mai repede decat cele din sectorul public pana anul viitor, crede Comisia Europeana.

Comisia Europeana anticipeaza totodacta ca procesul de consolidare fiscala va continua, dupa reducerea deficitului bugetar la 2,3% din PIB anul trecut, fata de 3% din PIB in 2012. Deficitul bugetar va fi de 2,2% din PIB in acest an, prognoza care ia in considerare indexarea pensiilor conform legii, o crestere "limitata si localizata" a salariilor din sectorul public, si alocarea de resurse pentru cofinantarea proiectelor care obtin fonduri UE.

Pe partea de venituri, prognoza de deficit a CE ia in considerare efectul indexarii nivelului accizelor, inclusiv la produse energetice, cresterea bazei de impozitare pe proprietate si incasarile suplimentare din contributii sociale ca urmare a majorarii salariului minim.

Pentru anul viitor, CE anticipeaza scaderea deficitului bugetar la 1,9% din PIB, datorita unei imbunatatiri "moderate" a veniturilor statului, odata ce cererea interna se va impune ca principal motor de crestere economica.

Datoria publica va creste de la 38,4% in 2013 la 40% in acest an, nivel la are se va stabiliza in 2015, estimeaza CE.

"Principalele riscuri pentru proiectiile pe buget in perioada analizata se refera in primul rand la controlul cheltuielilor (publice - n.r.) in perioada alegerilor si la colectarea taxelor", conchide Comisia Europeana.