Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pune recesiunea tehnica in care a cazut Romania pe seama unor calcule partiale ale Statisticii, care dupa finalizarea lor vor infirma o recesiune. El admite, insa, o incetinire a ritmului de crestere economica a tarii, ca urmare a anumitor factori.

Liviu VoineaFoto: gov.ro

Contactat, joi de HotNews.ro, Voinea a sustinut ca scaderea produsului intern brut de 0,2% din trimestrul I al anului 2014 fata de trimestrul IV al anului 2013 nu este reala, ci este determinata de o reajustare facuta de Institutul National de Statistica (INS) care sufera modificari pana la sfaristul acestui an.

"Nu este recesiune", a sustinut Voinea.

"Pe trimestrul I al anului 2014, pentru acel -0,2%, aceea este o reevaluare, a treia reevaluare in ultimele luni facuta de Statistica, pe baza unui model pe medii mobile, in baza caruia in fiecare trimestru reajusteaza trimestrele precedente cu noi informatii pe care le primesc", a explicat ministrul pentru Buget.

"Spre exemplu, daca in trimestrul II scaderea fata de trimestrul I n-ar fi fost de 1%, ci de 0,5%, atunci trimestrul I n-ar mai fi fost ajustat la randul lui in scadere fata de trimestrul IV. E vorba de medii mobile", a exemplificat el.

"Iarasi, daca trimestrul III va fi pe plus, se va ajusta din nou si veti vedea 0 sau 0,1%. Deci vorbim de a treia ajustare in ultiemele luni, care nu este definitiva. Nu putem sa spunem ca suntem in recesiune nici macar pe baza definitiei foarte simple cu doua trimestre de scadere, pentru ca primul trimestru de scadere este de fapt o a treia revizuire care nu este definitiva de 0,2a", a mai sustinut ministrul.

De asemenea, Liviu Voinea contrazice scaderea de 0,2% din trimestrul I al anului 2014 prin faptul ca ceilalti indicatori macroeconomici ar fi favorabili Romaniei.

"A doua chestiune este ansamblul indicatorilor macroeconomici: inflatia a scazut, productia industriala a cerscut, consumul a crescut, exporturile si impotrurile au crescut, deci in acest context nu putem vorbi de recesiune", a mai sustinut Liviu Voinea.

El a recunoscut, insa, ca oricare ar fi calculul corect, Romania trece printr-o faza de incetinire a cresterii economice.

"Avem in trimestrul II o incetinire a cresterii economice, dar avem tot o crestere economica raportat la trimestrul II al anului trecut", a spus Voinea.

El a pus incetinirea ritmului de crestere a economiei pe seama raportarii nivelului PIB actual la trimestrele III si IV din anul 2013, care au cunoscut cresteri mari.

"Avem doua trimestre exceptionale, respectiv trimesterele 3 si 4 de anul trecut, iar raportat la ele este o incetinire a ritmului de crestere, dar vom avea date valabile abia la trimestrul 4 al anului trecut, cand se incheie desezonalizarea datelor", a mai aratat Liviu Voinea.

El a pus incetinirea economiei si pe seama raportarii la anul agricol bun 2013, care a stabilit o baza de raportare foarte inalta.

"Avem efectul de baza din agricultura si avem sectorul de constructii", a mai spus Voinea.

Referitor la noile taxe introduse de Guvern - taxa pe constructiile speciale de 1,5% si acciza suplimentara de 7 eurocenti la litrul de carburant, Voinea a sustinut ca acestea contribule la cresterea PIB-ului, iar pe de alta parte investitorii ar trebui sa fie stimulati de scutirea de la impozitul pe profitul reinvestit.

"Impozitele nete fac parte din formarea PIB. Au incetinit investitiile si in sectorul privat si in sectorul public. Spatiu fiscal este pentru investitii in sectorul public, iar in sectorul privat, scutirea de la impozitul pe profitul reinvestit ar trebui sa stimuleze investitiile", a mai afirmat ministrul degelat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru HotNews.ro.

Datele INS, facute publice joi de Biroul european de statistica Eurostat, consemneaza caderea Romaniei in recesiune tehnica, in conditiile unei scaderi economice de 0,2% in trimestrul I al anului 204 fata de trimestrul IV al anului 2013 si de 1% in trimestrul II al anului 2014 fata de trimestrul I al aceluiasi an.