Piata neagra a tigaretelor a crescut accelerat in iulie 2014, situandu-se la 17%, fata de 16,1 %, in luna mai si circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Este cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit aceleiasi surse.

"Regiunea Nord-Est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu toate ca aceasta zona a tarii este singura in care piata neagra s-a aflat in scadere in luna iulie (cu 7,8 p.p., pana la 34%). Cresteri semnificative se inregistreaza in Bucuresti (plus 3,1 p.p., pana la 15,8%) si in Vest (plus 3 p.p. pana la 26,1%). Din punct de vedere al provenientei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele "Cheap Whites" continua sa detina cea mai mare pondere din piata neagra, aflandu-se in crestere fata de luna mai (plus 11,2 p.p. pana la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova continua sa detina ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), desi se afla in scadere fata de luna mai", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

"Rezultatele studiului Novel confirma avertismentele noastre de la finele anului trecut. Astfel, ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrara a cursului de schimb la care se plateste acciza, nu a adus bani mai multi, ci pierderi la bugetul de stat. Si aceasta, intr-un an electoral. Dat fiind ritmul accelerat de crestere a pietei negre, autoritatile competente in combaterea contrabandei sunt nevoite sa depuna eforturi suplimentare, pentru reducerea comertului ilegal cu tigarete, eforturi sprijinite si de companiile de tutun. In perioada mai -iulie, s-a desfasurat in nord-estul tarii, regiunea cea mai afectata de piata neagra, o campanie publica sustinuta de Directia Generala a Vamilor si Politia de Frontiera, cu sprijinul JTI. Mesajul campaniei a fost transmis in sase judete din nord-est prin media si materiale informative, iar in cele mai aglomerate piete din Suceava si Piatra-Neamt au fost organizate actiuni de constientizare, cu implicarea directa a cetatenilor. In acelasi timp, autoritatile vamale din Romania si Moldova au declansat operatiuni speciale comune pe frontiera. Ca urmare, regiunea nord-est a fost singura in care s-a inregistrat o scadere importanta a pietei negre in aceasta perioada, comparativ cu restul regiunilor tarii, unde au fost notate cresteri", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.

"Este vorba despre o crestere a contrabandei cu tigarete in luna iulie de aproape un punct procentual, comparativ cu luna mai, cea mai importanta inregistrata in perioada ianuarie- iulie 2014. Datele companiei de cercetare Novel arata de altfel si alte recorduri in ce priveste piata

neagra: cel mai ridicat nivel din martie 2011 si o crestere continua timp de mai mult de o jumatate de an. Toate acestea in conditiile in care autoritatile competente au depus eforturi sustinute pentru combaterea comertului ilegal cu tigarete. Este evident, asadar, ca pentru reducerea pietei negre institutiile statului trebuie sa actioneze concertat si coerent, iar factorii de decizie sa ia in calcul consecintele pe termen mediu si lung ale unor politici fiscale gandite pe termen scurt. Indexarea artificiala a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adaugat majorarea anuala din aprilie, au determinat cresterea diferentei de pret dintre produsele legale si cele de pe piata neagra. Aceasta majorare de aproape un punct procentual inseamna circa 30 milioane de euro pierderi anualizate la bugetul de stat, suma la care se adauga resursele suplimentare pe care autoritatile trebuie sa le aloce pentru combaterea contrabandei", a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

"Piata neagra se amplifica intr-un ritm nemaintalnit in ultimii ani. Impactul ni se pare cu atat mai semnificativ cu cat de la inceputul anului si pana acum veniturile la bugetul de stat provenite din acciza la produsele din tutun s-au erodat constant. Accizele platite de industria tutunului reprezentau peste 40% din totalul veniturilor din acccize la buget in 2013. Consideram ca este momentul ca eforturile autoritatilor de pana acum sa fie incadrate intr-o strategie pe termen mediu armonizata cu prevederi fiscale corespunzatoare, precum si cu obiective clare pentru reducerea comertului ilicit cu tigarete. Ne declaram deschiderea pentru a colabora cu autoritatile in vederea identificarii celor mai eficiente solutii pentru securizarea veniturilor bugetare si mentinerea unui climat de afaceri predictibil", a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.

In opinia celor trei producatori de tutun, in vederea reducerii pietei negre este necesara, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, clarificarea situtiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora (piete, oboare, statii de metrou etc.).

Marii producatori de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilegal cu produse din tutun si sustin instituirea, din sumele alocate Romaniei ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva contrabandei cu tigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa companiile din sectorul petrolier. In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii