Desi avansul lent al titlurilor de stat a luat o pauza, moneda nationala a continuat sa castige teren. Dupa o sedinta relative linistitia, orele la care se activeaza participantii din piata din SUA au adus o apreciere rapida, de la 4,4130/EUR catre 4,4010/EUR, si in prezent nu s-a indepartat sensibil de acest nivel. Discursul presedintelui bancii centrale din SUA de la 17,00 (ora locala) cat si publicarea evaluarii Romaniei de catre agentia de rating Moody’s sunt probabil cele mai interesante aspect de vineri, scriu economistii ING intr-un raport trimis vineri la pranz investitorilor.

Totusi aceasta evaluare nu ar trebui sa aduca modificari avand in vedere ca ultima schimbare (o imbunatatire a perspectivei calificativului) a avut loc cu patru luni in urma iar evenimentele ce au urmat sunt (in cel mai bun caz) mixte (se doreste reducerea contributiilor sociale iar datele de crestere economica indica o revenire a contractiei). In plus, apropierea alegerilor aduce o crestere naturala a incertitudinilor. Astfel, ne asteptam la inca o sedinta calma deoarece nu observam miscari sensibile in piata titlurilor de stat romanesti, monedele regionale sau bursele europene.

Piata swap-urilor valutare a fost relativ calma si, in pofida miscarilor din piata valutara, segmentul 1M-3M s-a repozitionat de la 1,65-1,90% catre 1,80-1,95%. Curba randamentelor titlurilor de stat a fost de asemenea statica, totusi cele cu scadente inregistrat scaderi modice ale randamentului, ai noteaza autorii raportului.