Pe multe dintre ele probabil ca le stiai. Pe altele poate doar le intuiai. Dar acum ele sunt confirmate de un sondaj de opinie facut de Fondul de Garantare al Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB). Institutia a derulat un sondaj de opinie in prima parte a anului 2014 pe un esantion format din 1.242 de subiecti, detinatori ai cel putin unui instrument financiar-bancar, persoane cu varsta de peste 18 ani din mediul urban (839 persoane) si rural (403 persoane). Marja de eroare este de +/- 2,8%, la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.

Vezi mai jos care sunt cele 10 constatari. Citeste si sondajul complet in fisierul atasat.

  • 1. Sapte din 10 romani considera ca trebuie sa ai sume mari ca sa merite sa le depui la banca

Majoritatea respondentilor (69% din populatia analizata) considera ca trebuie sa ai sume mari de economisit ca sa merite sa le depui la banca. Marea majoritate a populatiei (78% dintre respondenti) considera ca bancile ofera dobanzi prea mici. Persoanele care au economii la banci se numara printre cele care si-ar dori ca dobanzile oferite de banci sa fie mai mari. 84% din respondenti sunt de parere ca bancile au comisioane prea mari. Aceasta opinie este impartasita mai ales de cei care au credite (78% acord total).

  • 2. Doua treimi din populatie nu are incredere in banci

Pentru cei mai multi dintre subiectii investigati, perceptia asupra sistemului bancar a ramas neschimbata, iar pentru aproximativ 20% s-a inrautatit comparativ cu 2012. Persoanele informate declara intr-o proportie mai insemnata ca si-au schimbat in bine parerea despre banci (9% comparativ cu 5% per total esantion).

Circa o treime din respondenti declara ca au incredere in banci. Cea mai mare doza de incredere o au persoanele cu economii la banci (51%), persoanele care se declara informate cu privire la sistemul bancar (43%), precum si cei care stiu ca depozitele sunt garantate, iar FGDB plateste compensatii in cazul unui faliment bancar (46%). Cel mai scazut nivel de incredere in banci il au persoanele care se considera putin si foarte putin informate despre sistemul bancar.

  • 3. Patru din zece romani au auzit mai multe lucruri negative despre banci in 2013

Aproximativ 40% din respondenti declara ca au auzit mai multe lucruri negative despre banci in 2013. Procentul celor care au auzit si lucruri pozitive este mai mare in randul persoanelor informate (10% comparativ cu 7% din totalul esantionului).

  • 4. Romanii prefera sa lucreze cu o singura banca

Dintre persoanele care au economii, o proportie de 80% le detin la banci, majoritatea acestora fiind clienti ai unei singure banci. In mediul rural, o pondere semnificativ mai mare dintre deponenti au economiile la o singura banca comparativ cu cei din mediul urban (80% in mediul rural fata de 58% in mediul urban).

  • 5. Doar 7 romani din 100 care au conturi bancare se declara bine informati cu privire la situatia financiara a bancilor

Doar 7% din populatia bancarizata declara ca este foarte bine informata cu privire la situatia financiara a bancilor, in timp ce 6% din subiectii investigati considera ca sunt foarte bine informati in ceea ce priveste produsele de economisire. Cei care se declara foarte bine informati despre situatia financiara a bancilor se regasesc intr-o proportie mai mare in randul persoanelor care au economii (13%). Gradul de informare privind produsele de economisire este direct corelat cu gradul de informare asupra situatiei financiare a bancilor. Astfel, marea majoritate a persoanelor informate despre produsele de economisire declara ca sunt foarte bine informate despre situatia financiara a bancilor (74%). In aceeasi nota, cei care sunt foarte putin informati despre produsele de economisire au un grad redus de informare si asupra situatiei financiare a bancilor in general.

Citeste si: Ghid bancar pentru tratarea reclamatiilor clientilor

  • 6. Cand vine vorba de a se informa, clientii se informeaza direct de la banca. Doar unul din cinci se informeaza din presa

Sucursalele bancilor constituie principala sursa de informare despre banci si produse bancare de economisire pentru majoritatea populatiei analizate (70%). Fata de media respondentilor, persoanele care stiu ca FGDB garanteaza depozitele cauta intr-o mai mare masura informatii pe pagini de internet specializate (48%), citesc comunicarile de pe site-urile bancilor (28%), articole din presa de specialitate (20%) si rapoarte sau comunicari ale Bancii Nationale a Romaniei (13%).

Tinerii intre 18 si 24 de ani cauta cu predilectie informatii de pe pagini de internet specializate, in timp ce persoanele cu varsta de peste 55 de ani urmaresc mai degraba emisiuni TV care au ca tema finantele (45%).

Aproape jumatate din totalul respondentilor (45%) considera ca exista suficiente informatii despre conditiile oferite de banci la produsele de economisire (respondenti care se declara total sau partial de acord cu aceasta afirmatie). Cei care cauta informatii despre sistemul bancar considera intr-o proportie mai mare ca se gasesc informatii atat despre situatia financiara a bancilor, cat si despre ofertele acestora la produsele de economisire. Tot acestia sunt si cei care ar vrea sa se informeze mai mult despre aceste subiecte.

In general, cei multumiti de volumul de informatii disponibile despre conditiile oferite de banci la produsele de economisire sunt cei care au deja economii (55%), cei care intentioneaza sa economiseasca in 2014 (53%), persoanele care stiu ca depozitele sunt garantate (55%) sau ca FGDB plateste compensatii in cazul unui faliment bancar (58%).

  • 8. Jumatate din romani ar dori sa functioneze si alte forme de economisire inafara depozitelor

Peste 53% din populatia bancarizata din Romania ar folosi alte metode de economisire si investire decat banca, dar nu au suficiente informatii despre ce ar trebui sa faca sau nu au suficient timp. 57% din populatia bancarizata din Romania prefera sa economiseasca sau sa investeasca prin forme din care castiga mai mult decat la banci. Castiguri mai mari si mai rapide decat prin intermediul economiilor la banci doresc mai ales cei care nu au deocamdata economii la banci (79% dintre acestia afirma ca ar economisi sau ar investi prin forme mai rentabile decat produsele bancare).

  • 9, Clientii bancilor cred ca banca la care aveau depozitul sau Banca Nationala a Romaniei sunt institutiile care le-ar returna banii

Dintre respondentii care stiu ca depozitele pot fi recuperate, doar 8% stiu in mod spontan ca FGDB este institutia care ramburseaza depozitele, proportia crescand la 27% in cazul raspunsurilor asistate.

In cele mai multe cazuri, respondentii afirma in mod spontan ca banca la care aveau depozitul sau Banca Nationala a Romaniei sunt institutiile care le-ar returna banii. 31% din respondenti cred ca, din anumite considerente, depozitele sunt garantate doar la anumite banci. Dintre acestia, aproape jumatate (49%) nu pot explica ce sta la baza presupunerii ca depozitele nu ar fi garantate la toate bancile

  • 10 Procedura pentru recuperarea banilor este cunoscuta de 10% dintre subiectii intervievati.

Respondentii se asteapta la o perioada medie de 1 an pentru incasarea compensatiilor, doar 4% indicand termenul real de 20 de zile lucratoare