Guvernul a inventat un curs de 4,738 lei/euro pentru a aduna mai multi bani la bugetul anului 2014. Culmea este ca pe primele sase luni, s-au incasat din accize doar 97,4% din cat a fost programat, ceea ce a dus la un minus de venituri din aceasta zona de 301 milioane de lei. Nici macar cu un curs fictiv mai mare decat cel real nu a reusit Guvernul sa obtina cat si-a propus din accize.
- Cum au ajuns romanii sa plateasca dupa un curs inexistent
Tot la capitolul inventii este artificiul de calcul al accizelor la toate produsele accizabile. Prin Ordonanta 102/2013 a fost introdus un nou procedeu de calcul al accizei pentru situatia in care vechea metoda nu ar fi pe placul Guvernului. Nivelul accizei se stabileste in euro, insa se plateste in lei. Inainte de Ordonanta aceasta, nivelul accizelor pentru un an se calcula in functie de cursul de schimb anuntat de BCE la 1 octombrie al anului anterior.
In fiecare an de cand se platesc accize in Romania a fost asa. Pana anul trecut, cand Guvernul a constatat ca la 1 octombrie 2013, cursul de schimb a fost sub cel de la 1 octombrie 2012. In octombrie 2012, cursul de schimb a fost de 4,5223 lei pentru un euro, valoare la care s-au platit accizele pe tot parcursul anului 2013. Pentru 1 octombrie 2013 (valoare de referinta pentru calculul accizei in 2014), Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata la calculul accizelor in 2013.
Cu alte cuvinte, incasarile la buget din accize ar fi putut fi mai mici in 2014 decat in 2013, dat fiind ca valoarea de referinta era mai mica. Daca ar fi continuat regula respectata pana atunci an de an, nu ar mai fi avut incasarile pe care le doreau in 2014, un an costisitor din cauza alegerilor. Asa ca Executivul a gasit o noua formula de calcul: a hotarat ca accizele trebuie calculate in functie de rata inflatiei comunicata de INS pana la data de 15 septembrie. Au introdus in OG 102/2013 o prevedere care spune ca valoarea accizei se determina pe baza cursului stabilit la 1 octombrie a "anului anterior anului precedent" (sic!) inmultit cu indicele inflatiei. Adica, pentru accizele din 2014, a fost inmultit cursul de schimb din octombrie 2012 (4,5223) cu indicele inflatiei din 2013 (104,77%) si asa a rezultat cursul de schimb de 4,7380 lei/euro care se regaseste in facturi. De exemplu, in facturile la energie electrica (foto) se arata ca acciza este calculata la un curs de 4,7380 lei/euro. Nu compania care emite factura este vinovata de aparitia acestui curs de schimb fictiv, asa cum ar crede la prima vedere consumatorul, ci Guvernul care a inventat un asemenea curs.
- Ce spunea Victor Ponta despre stabilirea accizelor in functie de inflatie
In luna noiembrie 2013, inainte de aprobarea Ordonantei 102/2013, premierul Victor Ponta si ministrul finantelor de atunci, Daniel Chitoiu, au organizat o conferinta de presa pentru a prezenta noile masuri ale Guvernului de crestere a veniturilor la bugetul de stat. Despre calcularea accizelor in functie de rata inflatiei, Ponta spunea ca influenta nu este importanta. "Ca masuri de crestere a veniturilor vom indexa accizele in functie de rata inflatiei. Din fericire, inflatia a avut o cota si va avea pentru 2013 o cota scazuta si, evident, influenta acestora va fi destul de mica", spunea Ponta.
In realitate, consumatorii ajung sa plateasca sume importante la buget din cauza acestui curs inventat de Guvern. Se aduna produs cu produs si tot inseamna ceva. De exemplu, la carburanti, ponderea accizei in pret este cam de 30%. La energia electrica nu este prea mare, cam 2% din factura, dar pentru fiecare consumator conteaza chiar si atat. Accizabile mai sunt cafea, berea, alcoolul, produsele de lux, tot felul de produse energetice etc.
Guvernul Ponta a insistat foarte mult pentru majorarea veniturilor din accize. Chiar Victor Ponta spunea ca este nevoie de bani pentru infrastructura, ca sunt bani care trebuie sa ajunga la investitii, sa se construiasca autostrazi. In realitate, banii nu au ajuns in investitii, dovada stand cifrele de la Ministerul Finantelor. Ultimele dintre ele arata ca investitiile de la bugetul de stat s-au contractat din ianuarie pana in iulie cu aproape o treime fata de primele 7 luni din 2013.

Remarca foarte buna in articol: Prim Mitomanul zicea ca e necesar sa creasca accizele pentru a face investitii.Dar in fapt pe 2014 investitiile publice au scazut cu 20%.
Concluzia?
Vedem, simtim, ba chiar ni se rade in nas si cu toate acestea continuam ca fraierii sa mentinem sistemul.
Degeaba asteptam adevarul de la mincinosi si dreptatea de la escroci, ele nu vor veni niciodata iar tupeul si obraznicia acestora va fi din ce in ce mai mare.
Pana cand nu vom intelege ca "alesii" sunt angajatii si nu stapanii nostri, nu vom reusi sa scapam de escroci.
Abia dupa aceea vom fi in stare sa trecem la sistemul de administrare a statului prin contract si vom avea, in sfarsit, o viata normala.
Ei se bucura ca traiesc pe spinarea noastra si platesc taxe numai indirect prin aceste accize si taxe pe consum.
Atita timp cit politrucii, din orice partid ar fi ei, au nevoie de aceasta masa de manevra, taxele vor creste.
Inteleg ce vreti sa spuneti. Societatea este impartita in doua mari categorii : cei implicati direct in producerea banilor si bugetarii, adica cei care ar trebui sa le ofere celor dintai diverse servicii (armata, politia, administratia.....etc) si care sunt platiti de catre primii.
O alta patura importanta a bugetarilor sunt pensionarii care si-au castigat dreptul la pensie prin contributiile platite in timpul cat au activat intr-una din cele doua categorii.
Pana aici totul este OK.
Problema este ca o minoritate infima, care isi aroga, in mod mincinos, titlul de reprezentani ai nostri (parlamentarii, primarii, C.J.-urile...etc), si-au creeat un sistem politic perfid in care pot dispune, dupa bunul lor plac, de banii nostri colectati prin toate mijloacele posibile (taxe, impozite, accize...etc), fara a putea fi judecati pentru minciunile si falsul in declaratii din timpul campaniilor electorale.
Daca vrem sa rezolvam aceasta problema si sa putem trai o viata normala, fara a-i mai tine in spate pe toti mincinosii, hotii si escrocii, va trebui sa desfiintam aceasta mega-minciuna numita "democratie parlamentara" si sa trecem prin sistemul de administrare a statului prin contract, la o meritocratie sanatoasa si benefica noua, cetatenilor de rand, cei care tinem in spinare tot ce se construieste sau se fura in tara asta.
Altfel, daca schimbam doar mincinosii din conducere dar vom pastra sistemul, nu se va intampla nimic. Facem asta de un sfert de secol si ne merge din rau in mai rau.
im cer scuze CetateanulRoman !
Stiti ce-ar fi insemnat o astfel de manevra din partea guvernului in cam orice tara vestica?
Mi-e mila de cei ce lupta, deoarece ei nu lupta de fpat contra sistemului ticalosit, ci contra populatiei ce accepta, sprijina si reinnoieste in mod continuu acest sistem.
Expresia "Ne meritam soarta" este incorecta, pentru ca in mod normal ar presupune un chin, insa in sanul romanilor nu este nici un chin, este o stare de normalitate, un echilibru -- si asta va domni cat timp cei ce intra in acest tipar sunt majoritari.
Problema nu este cum invingem sistemul, ci cum ii facem pe romani sa reactioneze si sa-si doreasca altceva. Altfel, ei vor reinnoi si intari sistemul, in timp ce altii lupta impotriva lui.
Procurorul general al RO ar fi trebuit sa se autosesizeze . Este furt si in fiecare an se intimpla la fel
Anul asta in octombrie ce vor face HOTII ? vor urca euro peste 4,75 sau = . PAi ce-s prosti sa piarda statul miliarde ??
Am vreo doi ani de cand incerc o trezire la realitate si din pacate efectul nu apare, ceea ce mi se pare normal, atata timp cat toate valorile autentice pleaca din tara iar aici raman majoritar inghesuitii la pomana si escrocii politicianisti care ii tin pe prosti in chingile aburelii Mass-Media.
Probabil ca se urmareste dezmrembrarea tarii, mai intai prin imbecilizarea populimii si apoi teritorial. Sacalii ii spun "regionalizare" iar planul lor marsav este intarziat doar de evenimentele din Ukraina.
Democratia, in acest sistem politic ticalos, nu exista, este o minciuna, un cuvant pe care toti il rostesc dar a carui inteles foarte putini il cunosc iar escrocii si mincinosii aciuati la umbra sistemului, profita din plin de nestiinta cetateanului platitor, pe spinarea caruia ei se lafaie.
Ce exemplu mai elocvent, pentru lipsa de democratie, poate fi, decat refuzul "reprezentantilor poporului" de a pune in aplicare rezultatul valid al referendumului prin care poporul a cerut maximum 300 de inutili si o singura camera de dezmat ?
Ce s-a intamplat ? In bataie de joc pentru popor, s-au pastrat cele doua camere iar numarul "alesilor neamului" a sarit la 588.
Asta este democratie ? Nu, este o cleptocratie de cea mai joasa speta si se va merge din rau in mai rau pentru ca, odata cu trecerea timpului, obraznicia si rapacitatea escrocilor va fi din ce in ce mai mare.
De aceea militez pentru desfiintarea acestui sistem politic ticalos si trecerea la administrarea statului prin contract, unde parlament nu exista iar promisiunile din campania electorala sunt, in fapt, obligatii contractuale pe care viitorul administrator al statului si le ia fata de alegatori si care trebuiesc indeplinite intocmai. Alfel, administratia, in frunte cu seful ei, va fi demisa si nu isi vor primi banii ceruti in schimbul realizarii promisiunilor.
Doar asa vor disparea mincinosii si escrocii din administratie iar in locul lor se vor instala profesionisti, capabil de a face planuri viabile pe care sa le si indeplineasca.
Totusi, daca tot vor sa calculeze acciza in EUR si sa adauge inflatia, de ce nu adauga inflatia pentru zona EURO nu cea pentru Romania???
Ca si idee pentru Guvernul incompetent - mai bine schimbati acciza pe lire sterline ca sa fie mai "OK" pentru colectarea de taxe.
Si de aceea economia nu mai creste - ne merge mult prea bine in majoritate!!!!
Nu stiu altii...dar eu ma simt furat..iar hotii trebuie sa infunde puscaria!
tot din buzunarul nostru.
cred ca mai bine am face sa ne lipsim cumva de toti "conducatorii" nostri.
RASPUNDEREA ASTA!
Dar cinr este acest STAT ? Banii pe care statul ii are, nu sunt tot din buzunarele noastre ?
Nu STATUL trebuie dat in judecata ci mincinosii care s-au catarat la putere prin votul imbecililor dar stati linistit, asa ceva nu se va intampla pentru ca mega-escrocheria numira "democratie parlamentara" ii apara pe acestia.
Sa fiti sigur ca banii pe care i-ati luat de la STAT prin proces, sunt luati tot din buzunarele noastre.
Poate la anul fac un curs bazat pe cursul anuntat de BNR plus IQ-ul lui Ponta, de o sa ajunga euro la 50 de lei!
Pentru faza d'astea ar trebui calcati pe cap la propriu si cand posesorul talpii este intervievat/anchetat, explicatia sa fie: pentru nesimtire si tupeu!
mai mult - exista un studiu legat de impactul acestei accize? era la un moment dat un articol despre cat de dezastruoasa e acciza, micsorand consumul (venitul la buget) si totodata marind preturile.... astia trebuie luati de guler si dati afara in suturi din cladirea guvernului caci distrug tara... multumita analfabetilor care voteaza cu televizorul pornit.
Si mai trist ca la noi guvernul, si administratia in general, are doar mentalitatea de strangator de biruri, iar cand este vorba de ceea ce ofera: sanatate, invatzamant, drumuri, fac numai afaceri proaste pt cei pe care-i administreaza pt ca sa ia in schimb ei shpagi cat mai mari.
Si asa platim cu 75% mai mult functionarii din fonduri europene fata de colegii lor "ne-europene" pentru "performanta" de a pierde fondurile europene allocate anului 2013.
Si asa platim "unitati de achizitii publice" din toata administratia central care nu fac decat copy-paste din alte caiete de sarcini - si alea ilegale si aberante. Dar pe-astia I-a protejat deja "taxa de buna conduita"(!).
Ia sa calculeze si salariile functionarilor astora cu un procent aplicat realizarilor lor, adica in EUR, la un curs de 2,50 LEI pe EUR...
Vorba lui nenea Iancu: "Pana -aici! Nu-ti permit, ma-ntelegi!? Nu-ti permit!".
In curand o sa fim o tara de societati cu un angajat, pana si carefura sau lidl o sa aiba doar un angajat, restul o sa fie societati cu care au contract, casierii, oamenii de serviciu, etc.