Nu sunt un fan al potlogariilor care se fac in sistemul bancar. Am scris zeci sau sute de articole despre mizeriile din banci, despre unii dintre salariatii acestorasau despre neajunsurile din sistem. Dar mi se pare corect sa sesizez si cand abuzurile au loc in artea cealalta. Marti, ANPC a venit cu un proiect de Ordin prin care bancile vor fi obligate sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operatiunilor pe care un client doreste sa le efecuteze cu un card de debit sau credit, exprimate in suma exacta, nu procentual. Proiectul e o prostie, chiar daca vad ca e sustinut si de asociatii serioase. Hai s-o luam babeste, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

Aveti un card la banca X si vreti sa scoateti bani de la banca Y. Potrivit proiectului, inainte de a efectua operatiunea, ATM-ul va trebui sa va arate toate comisioanele legate de operatiune, corect? Asta inseamna ca banca Y dispune de o lista cu toate comisioanele si taxele aferente bancii X pe care sa vi le afiseze. Pana aici, totul e frumos. Dupa Dumneavoastra, la bancomat vine un alt domn care are cardul la banca Z. Vrea si el sa scoata bani, daca nu ii ia ATM-ul un comision prea mare. ATM-ul bancii Z ar trebui sa ii afiseze si lui toate comisioanele legate de operatiune. In Romania sunt insa 41 de banci. Asta inseamna ca fiecare bancomat din Romania ar urma sa dispuna de 41 de interfete prin care ATM-ul sa comunice clientului toate comisioanele.Ar fi un soi de varianta digitaka a vechilor cabine de telefon din vremea lui Ceasca, unde era agata cate un cartzoi cu toate numerele de telefon din orasul din care sunai.

1. Tehnic vorbind, e extrem de greu acest lucru. N-o spun eu, ci reprezentantii a doua firme care se ocupa cu dezvoltarea de software pentru ATM-uri. Si ar costa o caruta de bani.

2. Aratati-mi mie banca aia care pune la dispozitia competitorilor toate comisioanele pe care le practica. N-o sa vedeti foarte multe asemenea institutii de credit in Romania, chiar daca exista o lege care spune ca ele trebuie sa fie publicate pe site-ul institutiei. Sunt banci la care trebuie sa caut mult si bine pana sa dai de o lista a spezelor bancare (incompleta si aia), din motive de protejare a surselor de venituri.

3. Sa presupunem ca s-ar ajunge la un compromis si la punctul 1 isi la 2. Bancile ar scoate purcoiul de euro si s-ar alinia proiectului de Ordin. Cine credeti ca ar suporta in final toate aceste costuri, cititori Duneavoastra? Actionarii bancilor? C`mon...Le-am suporta in final tot noi, orbetii care cotizam la banci chiar si atunci cand credem ca de fapt le pacalim noi pe ele.

4. Nici nu am mai adus in discutie problema bancomatelor din afara tarii. Ce te faci daca esti la Milano la o banca ce opereaza in Romania dar care nu iti afiseaza comisioanele platii cu cardul? Sau ce te faci cand faci o plata la un POS al OTP, in Budapesta?

Una peste alta, proiectul in sine nu e prost, dar e gandit fundamental aiurea. E, in forma propusa, de neaplicat!

Chiar ma intrebam dupa populismul de care da dovada, daca ANPC candideaza la Presedintie. Pentru ca a invita populatia sa practice hadbal, punand la dispozitie un patinoar si costume de scafandru mi se pare usor aiurea, ca sa raman elegant.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro