ANALIZA In Romania piata fortei de munca este rigida, dar aceasta rigiditate este compensata de supapa oferita de ponderea economiei gri

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 28 august 2014, 7:35 Economie | Finanţe & Bănci


Climatul din piata fortei de munca constituie una din provocarile fundamentale post-criza in economia mondiala, fapt reflectat si de recenta Conferinta de la Jackson Hole. In Romania piata fortei de munca s-a confruntat cu o serie de modificari structurale in perioada post-1989, determinate de factori precum restructurarea companiilor publice, integrarea europeana (intrari masive de capital strain in perioada 2004-2008 si migratia populatiei active), intensificarea globalizarii si Marea Recesiune. Aceste elemente au condus la o piata atipica a fortei de munca, cel putin raportat la economiile dezvoltate: Statele Unite si Zona Euro, se arata intr-o analiza a Bancii Transilvania, semnata de dr. Andrei Radulescu, economistul sef al institutiei.

Din analiza rezulta ca, aparent, in Romania piata fortei de munca este rigida, cu avantajele si dezavantajele ce rezulta din aceasta caracteristica. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca, spre deosebire de tarile dezvoltate, rigiditatea este compensata de supapa oferita de ponderea economiei informale. Analiza curenta prezinta rezultatul comportamentului binomului investitii productive/numar de salariati in Romania comparativ cu Statele Unite si Zona Euro in perioada 1997-2013, utilizand datele Institutului National de Statistica, Eurostat si Departamentului Muncii (pentru S.U.A.).

Conform analizei elaborate, in Romania investitiile productive au crescut cu un ritm mediu anual de 5.3%, in timp ce numarul de locuri de munca a scazut cu o rata medie anuala de 0.4%, in perioada 1997-2013. Evolutia reflecta ca impactul restructurarii companiilor publice si al migratiei a fost mai puternic decat intrarile masive de capital strain (pana la debutul crizei). In Zona Euro si Statele Unite relatia intre cele doua variabile este normala/directa, chiar daca se noteaza diferente importante. In Zona Euro investitiile au crescut cu un ritm mediu anual de 0.7%, iar locurile de munca cu 1% in perioada 1997-2013. Spre deosebire, in Statele Unite dinamica medie anuala a investitiilor a fost mai puternica decat cea a locurilor de munca (3% vs. 0.6%) in acest interval de timp.

Daca analizam doar perioada primului ciclu de economie de piata din Romania dupa Al Doilea Razboi Mondial (2000-2007) se noteaza faptul ca investitiile au crescut cu un ritm mediu anual de 14.7%, iar locurile de munca cu doar 0.7%. In Zona Euro ratele medii anuale pentru acest interval de timp au fost 2.3% pentru investitii si 1.6% pentru locuri de munca, iar pentru economia americana de 2%, respectiv 0.6%. Cu alte cuvinte, se poate spune ca, in aceasta perioada, dinamica investitiilor a fost anulata de restructurarile din industrie, dar si faptul ca o parte din investitii nu au avut efect de antrenare sustenabil in economie. Totodata, in perioada respectiva cererea interna acorda o preferinta in crestere importurilor.

Analizand comportamentul investitiilor si locurilor de munca din perioada 2008-2013 (a Marii Recesiuni) se noteaza pe plan intern ritmuri medii anuale de -5.2%, respectiv -0.1%. Altfel spus, desi investitiile au scazut, relativ puternic, acest lucru nu s-a reflectat la fel de dramatic in piata fortei de munca (aspectul pozitiv al rigiditatii). Cu toate acestea, conexiunea este explicata si de faptul ca au fost operate modificari in Codul Muncii si s-a intarit controlul la nivel de angajatori. In Zona Euro in perioada anilor de criza investitiile productive au scazut cu un ritm mediu anual de 3.8%, in timp ce numarul de locuri de munca s-a redus cu o rata medie anuala de 0.7%. In Statele Unite deja in primul semestru din 2014 numarul de locuri de munca a depasit pe cel de dinainte de criza, iar foarte probabil, cel tarziu in semestrul I din 2015 volumul investitiilor se va situa peste cel maxim istoric consemnat in 2006.

Analiza curenta explica de ce, pe plan intern, rata somajului a atins un maxim de doar 7.6%, dar si faptul ca mare parte din angajatori au preferat taierile de salarii (fapt reflectat de dinamica costului real unitar al muncii) si doar in ultima instanta concedierile, in perioada crizei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2085 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  statistici neintelese.. (Joi, 28 august 2014, 7:46)

  pehash [utilizator]

  din primul grafic se intelege ca numarul locurilor de munca aproape se dubleaza in 2004. presupun ca autorul a luat un tabel cu locuri de munca nou create si n-a citit pana la capat..
  oricum este inutila comparatia Ro-UE-SUA pentru ca in Ro procentul salariatilor in total populatie, respectiv populatie activa este mult mai mic.
 • +3 (3 voturi)    
  si ce se intampla acum? (Joi, 28 august 2014, 8:20)

  vanatoare [utilizator]

  Economia gri si procentul de 40% din populatie din mediul rural (care practica o agricultura de subzistenta) au permis majoritatii romanilor sa treaca prin criza fara sa crape de foame.
  In momentul de fata nivelul impozitarii si costul finantarii sunt atat de mari incat anuleaza orice marja de profit, impiedica acumularea si dezvoltarea.
  Bancile nu au inteles faptul ca in loc sa lupte impotriva clientilor restantieri, care nu platesc nu pentru ca ar fi borfasi, ci pentru ca nu mai au bani, ar fi mai bine sa faca loby pentru reducerea ipozitelor si a taxelor. Dar cum sa vorbeasca despre asta cand cel mai important client al sistemului bancar este statul?
 • +1 (1 vot)    
  Sunt sef la stat, deci am spagi de luat ! (Joi, 28 august 2014, 17:14)

  Plagarus [utilizator]

  Asa cum suntem obisnuiti, aflam din cand in cand ca au mai fost arestati niste sefi. In schimb, nu aflam urmatoarele:
  1. Daca au fost condamnati;
  2. Daca eventualele condamnari sunt conforme cu gravitatea faptelor si acopera prejudiciile;
  3. Daca pedepsele aplicate si aplicabile descurajeaza sau incurajeaza coruptia.

  Din cate vad eu, legislatia nu doar incurajeaza, ci chiar stimuleaza coruptia. Cei mai multi corupti, chiar prinsi si condamnati, sunt oameni aranjati material pe viata! Cea mai profitabila meserie/ afacere este aceea de functionar corupt al statului! Salarizarea in Romania este absolut derizorie( pe masura productivitatii ). Salariile sunt de zeci, sute si mii de ori mai mici decat sumele fabuloase care se vehiculeaza ca șpăgi. Probabil ca de aceea nu sunt bani de salarii, pentru ca se dau prea multe șpăgi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by