Cei peste 8200 de sefi de companii chestionati de Statistica cu privire la perceptia lor asupra directiei economiei estimeaza pentru pentru perioada august - octombrie 2014 o tendinta de crestere moderata a activitatii in comert si servicii si relativa stabilitate in industria prelucratoare si constructii fata de cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural. Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

  • Industrie prelucratoare- Tendinta de relativa stabilitate a activitatii 

In cadrul anchetei de conjunctura din luna august 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%).

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere si anume: fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +18%) si fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +18%). Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare.

  • Constructii-  Tendinta de relativa stabilitate a activitatii 

Potrivit estimarilor din luna august 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%). Managerii estimeaza, de asemenea, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -3%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -1%) .

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

  • Comert cu amanuntul- Tendinta de crestere moderata a activitatii 

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere moderata a activitatii economice (sold conjunctural +9%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +10%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, cresterea moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +9%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri moderate pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +8%).

  • Servicii- Tendinta de crestere moderata a activitatii 

Conform estimarilor din luna august 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

Rezultatele prezentate in acest comunicat au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice.

Anchetele de conjunctura sunt anchete calitative, al caror scop este analiza tendintei de evolutie a indicatorilor economici pe termen scurt si mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care difera prin metoda si utilizare. Specificitatea anchetelor de conjunctura este ca in loc de cifre exacte, raspunsul obisnuit il constituie o apreciere a repondentului fata de nivelul "peste normal/ normal/ sub normal", in cazul intrebarilor de nivel, sau de genul: "a crescut/ la fel/ a scazut" sau "va creste/ la fel/ va scadea", in cazul intrebarilor care indica o evolutie in timp a unui fenomen.

Raspunsurile primite (managerii intreprinderilor din esantionul supus cercetarii statistice aleg o singura varianta de raspuns la acest tip de intrebari) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obtine sub forma unui sold conjunctural procentual, obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

  • pana la +/- 5% relativa stabilitate;
  • de la +/- 6% pana la +/-15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;
  • de la +/-16% pana la +/- 40% crestere, respectiv scadere;
  • peste +/-40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate si agregate conform CAEN. Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2029 agenti economici), constructiilor (1573), comertului cu amanuntul (2099) si serviciilor (2520). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.