In luna iulie 2014, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,0%, aflandu-se in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 0,3 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna iulie 2013, a transmis vineri Institutul National de Statistica. Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie din anul curent este de 698 mii persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (700 mii persoane) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (726 mii persoane). Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,7% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,2% in cazul celor de sex feminin). Drama cea mai mare e la somajul in randul tinerilor.

Intr-o declaratie de anul trecut, seful statului s-a referit la aceasta situatie.

"Unul din raspunsuri il gasim in sistemele noastre de educatie. Se pregatesc tineri in meserii in care nu e nevoie pe piata muncii. In principiu, actiunile de reducere a somajului in randul tinerilor se vor baza pe trei prioritati: integrarea pe piata muncii pe baza programelor de informare. Noua legislatie a eductiei creeaza pentru Romania conditiile sa raspunda pozitiv acestei nevoi de calificare a tinerilor. Legea reinfiinteaza scolile profesionale. S-a emis legea uceniciei si prin ministerul Muncii s-au creat structuri de orientare profesionala", a completat el.

"Romania a pierdut circa 10 ani in pregatiarea tinerilor. Liceele profesionale au fost desfiintate prin 98-99 de marea reforma Marga, pe principiul ca nu au inginerii de ce sa predea. Trebuie sa predea profesorii. Viza sa creeze materie prima pentru universitati. Noua lege a reinfiintat scolile profesionale si s-au creat condtii pentru ucenicie. Trebuie sa ramanem consecventi, iar companiile sa preia tineri care opteaza pentru pregatire intr-o meserie pe timpul scolii. Peste 22.000 tineri au intrat in astfel de scoli si vor termina scoala cu o meserie", a subliniat presedintele.

"Am ajuns sa constatam ca fara a le da o meserie inca din scoala ii sacrificam. Un alt pilon al rezolvarii problemei somajului e o mai buna insertie pe piata muncii prin cresterea accesului la informatii si acordarea unui sprijin individual. Ministerul Muncii a inceput sa isi creeze structurile care devin tot mai eficiente in consiliera tinerilor. Al treilea pilon: sprijinirea ocuparii si a antreprenoriatul in randul tinerilor", a mai aratat atunci seful statului.