Rezervele internationale ale Romaniei la 1 septembrie: 34,12 miliarde de euro
In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni:
Intrari de 1.128 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv suma rezultata din emisiunea de obligatiuni pe piata interna in valoare nominala de 250 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
Iesiri de 1.161 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Romania a rambursat circa 321 milioane echivalent euro.
Platile scadente in luna septembrie 2014 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 579 milioane euro.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Parerea mea e ca cel putin 2/3 din suma aceea, 45 miliarde USD, ar face o treaba mult mai buna sa fie readusa in economie, o astfel de suma ar insemna peste 2000$/cap de locuitor beneficii, daca statul ar sti unde sa-i investeasca cu cap intru crearea de locuri de munca bine platite. In loc sa vanda pe te miri ce a mai ramas de vandut, ar putea crea un fond de investitii de genul celui al Norvegiei, Singapore, Kuwait, din care o parte sa fie folositi pentru a re-achizitiona si pune pe picioare sectoare intregi ale economiei care acum sunt vandute la bucata.
Cum ar arata Romania daca Petrom sau altele ar fi ramas sub controlul statului, dar administrate nu de capusele desemnate politic ci de oameni competenti, preferabil adusi din afara. Situatia ar fi alta in Romania si copii/nepotii nostri poate s-ar mai gandi sa ramana si in tara asta in loc sa o vad ca pe o ciuma de tara.
Ceea se putea face era cu gazul ,petrolul si mai putin cu carbunele! un asemena fond national bun la toate..investitii,asigurarea fondului de pensii la nevoie,etc, etc etc!
dar aici sunt complicitati de mare anvergura, unele de-a dreptul santaje internationale, dublate de interese personale! ?
ce ziceti?
2. Este interzis sa folosesti rezerva valutara pentruredresare economica, BNR poate pompa bani in economie doar prin instrumente financiare (prin banci), nu direct spre guvern
3. Ar fi nociv sa se faca investitii nenaturale de 20 de mld de eur. Ar crea o crestere economica nesustenabila pe termen scurt, cu tot ce inseamna o bula, adica crestere de preturi, inflatie, dupa care ar urma o recesiune crunta ca urmare a terminarii banilor.
4. Daca vrem locuri de munca nu avem nevoie de investitii guvernamentale in primul rind, ci de o legislatie stabila si coerenta, de forta de munca responsabila si harnica si de taxe mici. Cu muncitori necalificati care vin la serviciu beti de la 7 dimineata nu-ti vine nici un investitor. Ca sa ne fie mai bine trebuie in primul rind sa ne schimbam noi ca si societate, nu sa ne pice norocul din cer. Trebuie sa renuntam la toate naravurile comuniste gen pile, cunostinte si relatii, mica smechereala si micul furt, sa apreciem meritocratia, sa promovam valori adevavrate, nu modele de suuces cu tsitse goale si cocalari de bamboo. Tarile care o duc bine sunt alea cu oameni harnici, instruiti, corecti, responsabili, nu alea care stau pe lacuri de petrol.