Mitul numarul 1: Barbatii sunt mai fustangii decat sunt femeile aldulterine. Fals, daca ne uitam la numarul divorturilor pronuntate anul trecut. E drept, aici trebuie facuta precizarea ca e posibil ca adulterul (atat din partea LUI cat si din partea EI) sa se consume neobservat. Dar strict din punct de vedere al statisticii divorturilor cazurile femeilor care inseala sunt mai numeroase, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

Mai observam in treacat ca anul trecut au existat 13 cazuri in care barbatii au divortat din cauza violentei fizice a nevestei. Poate ca si le-au cautat cu lumanarea…

Mai jos, cazul simetric, al divorturilor din vina Lui:.

  • Mitul numarul doi: Infidelitatea conjugala se manifesta cel mai des in tinerete, inainte de 30 de ani

Fals. La o varsta medie a casatoriei de 27 de ani, cele mai des intalnite cazuri de divort din cauza adulterului se petrec dupa ce EA face 47 de ani, iar el in jur de 50 de ani. Sau ma rog, atunci au fost prinsi si li s-a intentat divortul.

  • Mitul numarul 3: In cuplul in care EL aduce bani in casa iar EA e casnica, femeia face orice ca sotului sa nu-i lipseasca nimic

Adevarul statistic este ca cele mai multe divorturi dupa cele “clasice”, in care ambii soti sunt salariati, sunt cele in care el lucreaza iar ea e casnica.Aproape o mie de divorturi au fost intentate de pensionare.

  • Mitul numarul 4: Ardelenii sunt oameni asezati, care pun familia pe primul plan

Din pacate, cele mai scazute durate medii ale casniciilor le intalnim in Ardeal. Sibiu, Satu Mare sau Cluj…Datele complete mai jos:

  •     Mitul numarul 5. Divorturile au loc la varsta a doua, cand diferentele dintre sorti isi spun cuvantul.

Fals. Media de varsta e de 40=41 de ani la barbati si sub 40 la femei.

Alte observatii:

  • Procentual, numărul divorţurilor a scăzut mai mult în mediul urban (-10,1%) faţă de mediul rural (- 6,5%), comparativ cu anul anterior; în mediul urban s-au înregistrat de 2,2 ori mai multe divorţuri decât în mediul rural, rata divorţialităţii fiind de 1,8 ori mai mare în mediul urban faţă de mediul rural.
  • Ponderea primului divorţ în numărul total al divorţurilor a fost de 93,3% pentru bărbaţi şi de 93,8% pentru femei. Valoarea maximă a numărului de divorţuri de rangul I s-a înregistrat la grupa de vârstă 35-39 ani pentru bărbaţi, şi la grupa de vârstă 30-34 ani pentru femei Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărare judecătorească definitivă sau pe cale administrativă în anul 2013, a fost de 3,8 la 1.

Repartizarea pe grupe de vârstă şi sexe a persoanelor care au divorţat în anul 2013 prezintă următoarele aspecte:

• femeile din grupa de vârstă 30-34 ani şi bărbaţii din grupa de vârstă 35-39 ani deţin cea mai mare pondere 19,9% din numărul total al femeilor şi respectiv 21,4% din cel al bărbaţilor care au divorţat;

• numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,2 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi limite de vârstă;

• numărul bărbaţilor de 30 de ani şi peste care au divorţat a fost de 1,2 ori mai mare decât cel al femeilor din aceeaşi grupă de vârstă.

  • Comparând vârsta medie la divorţ cu vârsta medie la căsătorie (31,9 ani – bărbaţi, 28,5 ani – femei) se poate observa că secvenţa de viaţă maritală durează în medie 8,9 ani pentru bărbaţi, respectiv 8,7 ani pentru femei în cazul cuplurilor care au divorţat
  • În regiunea Bucureşti-Ilfov vârsta medie a soţiei la divorţ a înregistrat cea mai mare valoare (37,9 ani) în comparaţie cu celelalte regiuni de dezvoltare; cea mai mică valoare s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (36,0 ani).
  • În ceea ce priveşte vârsta medie a soţului la divorţ, în regiunea Sud-Muntenia s-a înregistrat cea mai mare valoare (41,3 ani), iar cea mai mică valoare s-a înregistrat în regiunea Nord-Vest (39,6 ani).
  • Cea mai mare diferenţă de vârstă între soţii care au divorţat în anul 2013 s-a înregistrat în regiunile Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia (3,9 ani).
  • Pe judeţe, vârsta medie la divorţ a înregistrat cea mai ridicată valoare în judeţul Covasna atât pentru bărbaţi (42,3 ani), cât şi pentru femei (38,7 ani); cea mai mică valoare s-a înregistrat în judeţul Satu Mare pentru bărbaţi (38,8 ani), iar pentru femei în judeţul Vrancea (35,1 ani).
  • Luând în considerare promoţiile de căsătorii în anii în care au fost încheiate, indicatorul conjunctural al divorţialităţii pentru anul 2013 arată că 19,7 căsătorii din 100 s-au terminat prin divorţ.
  • Numărul cuplurilor care au divorţat în care existau copii minori a reprezentat 44,2% din total, iar în anul 2013,în urma urma divorţurilor pronunţate, 17,0 mii copii minori au rămas cu unul dintre părinţi.
  • Divorţurile s-au pronunţat în 48,1% din cazuri din vina ambilor soţi, 13,2% din vina soţului, 4,3% din cazuri din vina soţiei şi 34,4% din alte cauze.
  • Din numărul total al persoanelor care au divorţat în anul 2013, o pondere semnificativă o deţin cele cu nivel de instruire liceal: 41,2% dintre bărbaţi şi 42,3% dintre femei. După nivelul de instruire corelat al soţilor, cele mai multe divorţuri s-au pronunţat în căsnicii în care ambii soţi aveau nivel de instruire liceal (33,8%), urmând cele în care ambii soţi aveau nivel de instruire superior (11,5%) şi profesional (9,4%).

Intregul studiu, in atasament.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro