Gata, e lege: Persoanele fizice pot comunica electronic cu ANAF in "Spatiul privat virtual'"

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 2 septembrie 2014, 19:11 Economie | Finanţe & Bănci


Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu privire la propria situatie fiscala, prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", oferit de sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice (MFP), arata un document publicat marti in Monitorul Oficial, despre care HotNews.ro a scris pe cand se afla in stadiu de proiect. Serviciile de comunicare electronica puse la dispozitie de ANAF vor fi disponibile in mod gratuit, 24 de ore din 24.

Prevederile referitoare la utilizarea serviciului se regasesc in Ordinul ministrului Finantelor Publice privind procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice. Documentul va face parte din legislatia secundara necesara pentru punerea in aplicare a unora dintre prevederile OUG 40/ 2014, care stabilesc premisele comunicarii in format electronic intre contribuabil si autoritatile fiscale.

"Mi-am propus sa promovam o noua abordare in relatia contribuabilului cu administratia fiscala, bazata pe flexibilitate si deschidere institutionala. Masurile incluse in proiectul de ordin contribuie la cresterea gradului de informatizare a activitatilor desfasurate de organele fiscale si incurajeaza contribuabilii sa depuna la ANAF documente prin mijloace electronice", a declarat ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Intr-o prima etapa, serviciul 'Spatiul privat virtual' va fi disponibil in sistem pilot incepand cu luna septembrie 2014 pana la sfarsitul anului, pentru un anumite documente si informatii destinate contribuabililor persoane fizice cu domiciliul fiscal in Bucuresti si in judetul Ilfov.

Persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditati in conditiile Legii nr. 455/ 2001) sau prin credentiale de tip nume / parola insotite de coduri de autentificare de unica folosinta OTP.

Comunicarea electronica in Spatiul privat virtual se va face atat dinspre contribuabil catre ANAF, cat si dinspre organul fiscal catre contribuabil.

Documente ce pot fi comunicate prin serviciul 'Spatiul privat virtual' pentru perioada septembrie-decembrie, in care se va aplica proiectul pilot sunt cele emise de organul fiscal si comunicate contribuabilului, automat - decizii de impunere anuala aferente veniturilor realizate incepand cu anul 2013 si emise dupa data de 1 septembrie 2014, sau la cererea contribuabilului - "Situatia obligatiilor fiscale de plata', 'Foaie de varsamant', 'Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori", cat si documente emise de contribuabil si comunicate organului fiscal - cerere privind "Situatia obligatiilor fiscale de plata, cerere privind Foaie de varsamant", cerere privind "Situatia contributiilor de asigurari sociale declarate de catre angajatori".

Incepand de anul viitor, proiectul pilot pentru Regiunea Bucuresti-Ilfov va fi dezvoltat la nivel national si se vor extinde categoriile documentelor si informatiilor comunicate spre si dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica si cu alte tipuri de credentiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sanatate.

Potrivit proiectului de ordin, categoriile de documente care privesc situatia fiscala proprie referitoare la impozitul pe venit al persoanei fizice, documentele ce pot face obiectul comunicarii prin 'Spatiul privat virtual' sunt ¬ declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, potrivit legii, cereri adresate de persoana fizica organului fiscal pentru obtinerea unor informatii sau documente in legatura cu situatia fiscala personala: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale, acte administrative fiscale, acte de executare si alte acte emise de organul fiscal in executarea legii, de exemplu decizii de impunere, notificari, somatii, documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit, registrul documentelor electronice comunicate in ultimii doi ani.

Actul normativ stabileste o serie de reguli privind utilizarea "Spatiului privat virtual", in conditiile in care este asigurata securitatea datelor de identificare ale contribuabililor.

De asemenea, potrivit documentului, ANAF va pune la dispozitia contribuabilului serviciul "Buletinul informativ fiscal", inclusiv in perioada de aplicare a proiectului pilot, prin intermediul caruia va oferi informatii publice cu caracter fiscal, in scopul indrumarii acestora in indeplinirea obligatiilor fiscale, respectiv: calendarul obligatiilor fiscale, noutati legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate, comunicate de presa.

Ordinului ministrului Finantelor Publice supus consultarii publice face parte dintr-un set de masuri promovate de catre Ministerul Finantelor Publice si de catre ANAF, in scopul imbunatatirii relatiei contribuabilului cu Fiscul si simplificarii modalitatilor de plata. In acest context, a fost promovata de MFP OUG 40/2014, publicata in Monitorul Oficial in data de 23 iunie 2014, care stabileste premisele comunicarii in format electronic intre contribuabil si autoritatile fiscale.

De asemenea, incepand cu 1 iulie 2014, formularele privind deciziile de impunere anuala pentru venituri realizate de persoane fizice si pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate de acestea, contin o serie de informatii care sa faciliteze plata obligatiilor fiscale. Astfel, fiecare decizie de impunere contine informatii privind codul de identificare fiscala a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzatoare obligatiei de plata, codul IBAN in care trebuie efectuata plata, suma pe care contribuabilul o are de platit si o rubrica de explicatii. Totodata, pe decizia de impunere sunt incluse informatii privind modalitatile de plata.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6210 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  vom vedea (Marţi, 2 septembrie 2014, 20:06)

  H0mbre [utilizator]

  Sigur, sa mazgalesti o lege pe hartie nu e mare lucru, dar sa vedem asta si in practica.
  Astia la ANAF nu pot introduce in calculator o declaratie primita prin posta. Desi se lauda ca se poate trimite.
  Nu pot sa modifice programul care calculeaza penalitatile desi legea s-a schimbat acum 5 ani.
  Nu pot sa modifice softul sa se poata calcula cat ai de plata la sanatate, desi din 2012 se incaseaza la ei aceste contributii.
  Conexiunea filialelor din judete cu serverul din bucuresti e in continuare praf si de multe ori nu se poate lucra. Sau daca merge conexiunea, serverul are probleme. Sau se asteapta dupa un baiat in blugi care face suportul tehnic IT cand are si el timp liber si trece pe la ANAF.

  Dar daaa, noi visam acum comunicare moderna.
  Bine ar fi, dar sunt un pic sceptic.
  • +1 (1 vot)    
   confirm! (Miercuri, 3 septembrie 2014, 10:52)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

   "Conexiunea filialelor din judete cu serverul din bucuresti e in continuare praf

   ehe, ce filiale judetene, aici in Buc in sectorul trei mi s-a intamplat!
   In mai am pierdut o zi ca sa ma duc sa platesc impozitul, in iunie alta zi, ca sa platesc si CAS-ul.
   La coada, aproape doua ore am stat DEGEABA, pentru ca nu mergea calculatorul!
   Veternanii cozilor ne spuneau ca am avut noroc, in ziua precedenta pierdusera nu 1-2-3 ore, ci o intreaga zi pt. ca "nu merge sistemul"!
 • +2 (2 voturi)    
  ok (Miercuri, 3 septembrie 2014, 10:15)

  Xorciser [utilizator]

  Dar care este linkul de acces al Serviciului Fiscal Virtual? Pe site-ul ANAF nu apare nimic.

  Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   păi nu, aia e altceva (Miercuri, 3 septembrie 2014, 17:23)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Stai așa că una-i una, alta-i alta... Acum e numai legea, "serviciul fiscal virtual" și link-ul către el vin de la Siveco sau de la Ghiță, după ce-și adjudecă licitația. Pe baza ofertei foarte bune și prețului foarte mic. Evident, fără blaturi și cu toate actele în regulă. Ca întotdeauna.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by