Creşterea medie a salariilor din sectorul privat a fost de 4,1% in 2014, potrivit editiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell Romania, nivel similar celui de anul trecut (4,6%). "Cu toate ca salariul minim la nivel national a fost majorat de doua ori in cursul unui an, creşterile salariale total efectuate de catre companii au fost destul de modeste in 2014. Pe de alta parte, tendința de scadere a ratei inflației a redus presiunile salariale" a spus Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala şi Juridica din România.

Mihaela Mitroi, partener PwCFoto: Hotnews

Cea mai mare creştere salariala in 2014 a fost inregistrata in sectorul IT&C (7%), in timp ce cele mai modeste creşteri au fost raportate in sectorul bancar şi de retail (ambele 3,2%).

Dintre companiile participante la studiu, 86% au majorat deja sau planuiesc sa majoreze salariile in 2014, in timp ce 14% fie nu intentioneaza sa faca acest lucru, fie nu au luat inca o decizie pâna la momentul realizarii acestui studiu (n.r.: iulie 2014).

"Având in vedere ca redresarea economica la nivel european este inca fragila, iar contextul geopolitic regional este foarte nesigur, companiile vor da dovada de precautie şi vor monitoriza mai indeaproape costurile in anii urmatori. Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania au bugetat o creştere salariala medie tot de aproximativ 4%, similar cu cea bugetata pentru acest an" a adaugat Mihaela Mitroi.

in ceea ce priveşte beneficiile extra-salariale, studiul PayWell arata ca jumatate dintre companiile din România ofera bonusuri fixe tuturor angajatilor, legate de sarbatorile de iarna, Paște sau vacanta de vara. Aceste bonusuri sunt oferite sub forma unor sume fixe şi pot ajunge la 2.250 RON pe an.

Bonusul de performanta este un stimulent frecvent utilizat, fiind oferit de majoritatea companiilor participante la studiul PayWell Romania 2014. Nivelul planificat al bonusurilor de performanta ajunge la pâna la 30% din salariul anual, cele mai mari bonusuri fiind alocate pentru managementul superior.

Studiul PayWell România 2014 arata tendinta de scadere a tuturor tipurilor de beneficii extra salariale in ultimii ani - beneficii sociale (tichete de masa, transport), beneficii de asigurari (asigurare de viata, medicale, scheme de pensii private), beneficiile de statut (maşina de serviciu, telefon), sau beneficii legate de stilul de viata al angajatilor (activitati sportive şi recreative, asistenta pentru copii angajatilor).

Venitul fix (reprezentat de salariul de baza si bonusurile fixe) reprezinta acum 92% din totalul pachetului total de remunerare (in comparatie cu doar 69% in 2008), in timp ce bonusurile de performanta au scazut la 5% din totalul remuneratiei, iar beneficiile extra-salariale la 3%.

"Obiectivele de performanta au devenit mai dificil de atins, ceea ce duce la bonusuri de performanta mai scazute, in timp ce beneficiile extra-salariale au fost afectate de masurile de eficientizare şi reducere a costurilor luate de companii" a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanta in Resurse Umane, PwC România.

Rezultatele celui de-al doilea studiu anual de resurselor umane elaborat de PwC, Saratoga, care analizeaza indicatori de eficienta a capitalului uman va fi lansat in cursul lunii noiembrie.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2014 analizeaza nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 166 de companii din noua sectoare economice diferite (publicitate, sectorul bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail şi centrele de servicii externalizate). Studiul contine, de asemenea, analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati şi veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (ex. creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza unui numar de peste 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la maşina de companie la tichete de masa. Aria de cuprindere a studiului, multitudinea datelor furnizate şi numarul organizatiilor participante fac din PayWell principala sursa de informatii legate de politica de salariala şi de beneficii din România.