Mai jos aveti cantitatea de aur (in grame) pe care puteai sa o cumperi din salariul net. N-as vrea ca graficului sa i se dea interpretari politice, intrucat el reflecta o evidenta economica si atat.

In graficul privind salariile am eliminat perioada inflatiei uriase din perioada 1992-2005 pentru ca distorsiona imaginea. Ceea ce a ramas, arata asa:

Revenind la luna iulie 2014, mai spunem ca indicele castigului salarial real, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,0%.
In luna iulie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna iunie ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna iulie 2014 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut , la 900 lei/luna.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 10,9% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 9,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii);
- intre 6,0% si 8,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei;
- intre 4,0% si 6,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria metalurgica, agricultura, vanatoare si servicii anexe, alte activitati extractive, alte activitati de servicii, extractia minereurilor metalifere, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).
Mai jos aveti cantitatea de aur pe care salariatii diverselor industrii ar fi putut-o lua din salariu"

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 7,9% in fabricarea produselor din tutun;
- intre 5,5% si 7,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
- intre 3,0% si 4,0% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de spectacole, culturale si recreative.
In 1975 aurul era $175/uncie. Acum e $1350/uncie, dupa un maxim de $2000/uncie in 2011.
Pretul aurului e volatil, in niciun caz nu poate fi considerat un etalon.
Un etalon nu fluctueaza. Un metru, asa cum e el definit de SI are aceiasi valoare acum ca si in 1980.
Din cauza asta, raportarea salariului la pretul aurului e un exercitiu aritmetic interesant dar fara nicio valoare practica, pentru ca nu putem deduce nimic. Ce am putea invata din articol? Ca puterea de cumparare a unui salariat e de 10 ori mai mica acum decat in 1970? Mai degaraba ca pur si simplu aurul era mai ieftin atunci. Ca si petrolul.
Scaderea si cresterea dolarului e data de: dobanda practicata de FED, programe de tip QE, geopolitica si cerere si oferta.
Cat despre speculatori, sa stii ca piata aurului are foarte multe jucatori. E mult mai protejata astfel de speculatori fata de ... piata Palladiumului de exemplu.
In lumea moderna aurul nu mai e respectat asa cum era pe vremuri. Acum e doar un asset care iti ofera oarecare protectie in crize economice. In rest e un asset fata de care investitorii se feresc.
Imi imaginez cum te-ai fi descurcat in 1970 cu activitatea asta (ca aurul era respectat pe vremuri, nu ca in lumea moderna, ca sa te citez).
Nu de alta dar in anii aia, de pe "piata libera" am luat si noi aur pentru verighete. Si ne-a costat cam 800 lei/gram (nu gaseai nicaieri cu aprobare).
se poate pune un pret in aur pe munca? doar daca nu te duce mintea sa faci un grafic din care sa se inteleaga ceva. o ora de munca din 1953 vs una din 2014 au productivitati complet diferite. in plus, o parte din productie se consuma, alta se acumuleaza. cantitatea de aur ar trebui sa creasca in timp direct proportional cu productivitatea si acumularea, ceea ce nu se intampla.
daca am reduce economia mondiala simbolic la o extrema si am spune ca toate cele 7 miliarde nu fac decat sa manance peste, "economistul" Dan Popa ne va povesti cum cubul ala de aur reprezenta munca a 2.7 mld pescari la undita in 1953 si acelasi cub se imparte la 7 mld pescari in 2014..
nu stiu cum va descurcati voi, dar eu nu cred ca as avea nevoie sa muncesc mai mult de o zi pe saptamana ca sa traiesc in conditiile in care se traia in 1953 in Romania. totusi.. prefer casa in locul colibei, masina in locul carutei, imi place sa zbor cu avionul si n-as renunta nici macar la suspensia de la bicicleta.
Multumesc pentru ca ne cititi, o zi frumoasa.
„STATISTICA ESTE O MINCIUNĂ BOLȘEVICĂ” (dacă e făcută de urmașii spirituali ai mumiei din Piața Roșie, evident). - escrocul de Cerveni mi-a rămas în memorie exclusiv prin această zicere.
important e ce poti sa cumperi cu salariul dpdv al necesitatilor vietii.
De ex de ani buni The Economist are asa numitul Big Mac index care analizeaza evolutia puterii de cumparare in functie de raportul salariul mediu si costul unui Big Mac (respectiv cati Big Mac cumperi din salariu).
In statistici, exista asa numitul purchase power standard care defineste puterea de cumparare intr-o regiune sau tara si care modereaza indicatorii (macro-)economici pentru a putea compara corect evolutiile economice, respectiv in raport cu nivelul de bunastare existent in acea regiune sau tara.
Asta e o baza de calcul corecta pentru ca e mult mai stabila decat comparatia cu pretul aurului.
A compara cu pretul aurului e aproape ca si cum ai compara cu actiunile unei companii multinationale, sa zicem Mital, Microsoft samd. Nu e relevant pentru costul vietii cata vreme monezile tarilor lumii nu mai trebuie sa aiba acoperire in aur si legatura directa bani-aur a disparut.
Cred ca daca compari dolarii de atunci cu cei de acum e un pic eronat. Dar poate gresesc...
Multumesc pentru ca ne cititi, o zi frumoasa.
Totusi, avem o problema - pe timpul comunismului, aurul, ca si valuta, nu s-au gasit niciodata "la liber"! si daca pentru blugi sau cafea cumparate la negru riscai in cel mai rau caz sa ti se confiste, detinerea de aur sau de valuta era motiv de pushcarie!
Daca in 1970 de exemplu avea sens sa spui "cate televizoare alb-negru sau ciate Kg de teleme poti cumpara din salariu?, in schimb spre final,pr in 1988, si painea, zaharul, uleiul, benzina, etc erau pe cartela.
Deci nu prea are sens sa spui "cate grame de aur puteai cumpara din salariu in 1953, 70 sau 2012"!
Iar in 1989 nu avea sens nici macar sa spui "cate paini sau cite kile de carne poti sa iti cumperi din salariu?"
Atunci care ar putea fi o referita fiabila, care sa reflecta intr-adevar puterea de cumparare? Pentru ca evident informatia reala ca "in 1953 salariul era mic, numai 410 lei" nu are sens daca nu stii si nivelul PRETURILOR din perioada respectiva!
Alea sunt preturile si salariile declarate.
Sunt la fel cu preturile de la case. Cat costa ? aaa 500.000 Euro
Vinde ? NU => nu e ala pretul !!!
Pretul declarat si cel real sunt diferite. E prima chestie pe care o inveti la economie.
Da salariul era mai mare la 1970. DAR nu puteai cumpara aur cu el. Erau bani fictivi. De aia nu puteai iesi cu ei din Romania.
asta de ajuta :) :)
esti culmea
tu faci conuzie intre valoarea lui si cat ai.
Inainte aveai dar nu aveau valoare acum da ai mai putini cum zici tu dar aia care sunt au valoare.
Asta e valoarea monezii asteia e mica din diverse motive
uni zic ca nu muncim altii zic ca se fura aici e o intreaga clasa de discustie ce tine 10 zile. Probabil ca majoritar din cauza ca se fura dar asta e o opinie si atat.
Aurul este o investitie volatila, speculativa, exact opusul unui etalon. Este deci irelevant sa raportam salariile la pretul aurului. O comparatie ideala ar fi cu ceva a carui valoare absoluta sa fi ramas constanta in ultimii 50 de ani. Din pacate nu imi vine nimic in minte acum.
O comparatie interesanta si relevanta ar fi de exemplu raportarea la pretul benzinei/motorinei, sau al KW de energie.
În pofida presupozițiilor dumneavoastră despre cititorii Hotnews...este nevoie de explciații.
Dar daca afirmati ca aurul fluctueaza, in raport cu ce, atunci, daca nu ai o baza de comparatie stabila? Nu va dati seama ca atunci cand spuneti "fluctueaza", voi il socotiti in moneda? Fata de asta spuneti ca fluctueaza.
Deci, dragilor, ia ganditi-va ce anume fluctueaza si in raport cu ce:
- Un metal rar, care nu inregistreaza salturi spectaculoase la nivel de minereuri pe piata?
- Un metal rar, care a fost etalonul stabil al bogatiei timp de milenii si timp de milenii nu a "fluctua"?
- Un obiect fizic palpabil, o marfa cu valoare intrinseca?
Sau poate fluctueaza:
- O bucatica de hartie care are scrisa o valoare arbitrara pe ea?
Ce ziceti? Fluctueaza pretul aurului in raport cu moneda sau fluctueaza pretul monedei in raport cu aurul? Care va e referinta?
Sunt de acord cu tine referitor la caracteristicile aurului. Intuitiv, el ar trebui sa poata fi luat ca etalon. Dar nu este, pentru ca face obiectul speculei. Pretul aurului a variat foarte mult chiar si pe intervale scurte de timp, in absenta inflatiei.
Pe scurt, pretul aurului e invers proportional cu increderea oamenilor in economie.
Probabil ca ar trebui studiat pretul unor alte metale valoroase care nu sunt supuse speculei.
N-are absolut nici o relevanta pretul aurului in 1970, deoarece atunci nu era o piata libera si conversia leu-aur era dupa alte criterii (dupa "planificarile" unora). Plus ca nu prea aveai voie sa cumperi, deci degeaba...
S-ar putea face o comparatie sa zicem la apartamente, la o Dacia, TV color eventual, tigari (de calitate indoielnica; marea parte a pretului o constitue azi taxele de viciu totusi), paine (sarind peste perioada de dat la cartela), bere, o masa la un restaurant, si ce se gasea in mod uzual in alimentare/gostaturi (mai nimic, poate niste verdeturi). Deci nici macar cu CPI nu se poate, ca multe produse azi uzuale nu se prea gaseau.
Nu putem face deloc comparatie cu aur, valuta, cafea (pe atunci se gasea "nechezol"), electronice, si cu majoritatea lucrurilor de altfel.
Ca si cum romanii au fost idioti de s-au casatorit in acea perioada si au platit 600 lei/gram pentru a-si face verighete (la un salariu de cca 1.500 lei/lunar) . Cum de n-am stiut eu ca pot sa-mi cumpar din salariu mai mult de 100 g aur???
Daca ne uitam pe ultimul grafic vedem unde sunt cele mai mari salarii medii si info sa fie complet aflam ca in sectorul bugetar tocmai ce acestea au crescut - sa fie de bine sau sa fie de rau?
Grila salariilor medii ne reprezinta si posibil ca cei care isi doresc sa aiba slujba banoasa sa le tinteasca -
Dar sunt acele joburi cele care ne aduc competitivitate sau nu?
CUm se fac banii in acele ramuri si cat de sustenabile sunt ele pe termen lung?
Am pus intrebarea pentru ca ma gandesc un pic la viitorul apropiat.