Ministrul francez de Finante Michel Sapin a anuntat miercuri ca Franta va reusi sa coboare deficitul public cu 3 procente de abia pana in 2017, incalcand promisiunea facuta partenerilor din UE de a atinge aceasta tinta pana in 2015, transmite Reuters.

Acesta este cel mai recent pas dintr-o succesiune de ratari ale tintelor de deficit anuntate de autoritatile de la Paris.

In cadrul unei conferinte de presa, ministrul Sapin a precizat ca Franta nu cere vreo schimbare in regulile Uniunii Europene care vizeaza limitele bugetare, insa doreste ca Bruxelles-ul sa tina seama de slabiciunea continua a celei de a doua economii, ca dimensiune, din zona euro.

"In conditiile in care cresterea si inflatia sunt scazute, diminuarea deficitului planificata pentru 2015 va fi limitata cu un deficit de circa 4.3% din Produsul Intern Brut in 2015 si va ajunge sub pragul de 3% in 2017", a declarat Sapin.

Ministrul francez a precizat ca, de fapt, deficitul va creste usor pana la 4,4% in acest an si ca guvernul va mentine planul actual pentru 21 miliarde de euro economii la cheltuielile publice in 2015, fara a creste taxele in decursul acestui an.

Sapin a estimat ca economia franceza va crsete cu 0,4% anul acesta si cu un procent anul viitor.