Sentintele judecatoresti privind transformarea creditelor din franci elvetieni in lei la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului nu ajuta deloc la redresarea creditarii, iar impactul schimbarii conditiilor de creditare este "deosebit de puternic", potrivit presedintelui ARB, Radu Ghetea, citat de Mediafax. Reamintim ca miercuri,HotNews.ro a scris despre cazul in care Tribunalul din Galati a dat prima sentinta irevocabila iva in cazul unui credit contractat de la Volksbank in franci elvetieni si a dispus convertirea acestuia in lei la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, la care se adauga o majorare de 10%. Contractul avea o clauza inclusa potrivit careia clientul poate solicita aceasta transformare daca cursul valutar se apreziaza cu 10% fata de momentul contractarii creditului.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Totodata, instanta a decis anularea comisionului de risc, considerat abuziv, si restituirea sumei platite aferente acestuia.

  • Citeste si :Despre limbajul dublu al bancilor si creditele pe care le au chiar membrii Comisiei la banci, unde aminteam de faptul ca Radu Ghetea nu voia sa lase contractele sa fie studiate pe indelete de clienti"Sa nu incurajam negocierea contractelor de credit de consum, ca nu se practica nici in alte tari.” S-a creat aceasta psihoza printre banci, sa nu dea contractele din mana. Unele au platit consultanti pentru acele contracte si nu le-ar placea sa le vada in mana concurentei, zicea acelasi domn..

"Eu cred ca astfel de sentinte nu ajuta deloc la redresarea creditarii. Astfel de interpretari nu sunt de natura sa redreseze activitatea de creditare. Atunci cand vezi ce ti se poate intampla nu te mai grabesti sa incepi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) transmit ingrijorarea sistemului", a declarat joi intr-o conferinta de presa Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB si CEC Bank.

El a precizat ca "in cateva zile" BNR va avea rezultatele studiilor pe care le intocmeste cu privire la astfel de decizii, care ar putea fi extinse la intreg portofoliul unei banci, caz in care bancile preiau niste cheltuieli "nejustificate".

"Sumele nu sunt neglijabile, impactul transformarii conditiilor de creditare in diversele forme - la cursul de la data acordarii creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valuta in alta decat leul sau transformarea in lei - efectul este deosebit de puternic si ARB a transmis informatiile pe care le detine la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, dupa cum considera, eu nu-mi pot permite sa dau publicitatii astfel de informatii", a afirmat Ghetea.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile unor parlamentari potrivit carora bancile fac presiuni asupra lor pentru a nu aproba aceste propuneri legislative, presedintele ARB a spus ca nu se pune problema de presiuni, ci de exprimarea punctului de vedere si a argumentelor pentru fiecare proiect in parte.

"Nu stiu in ce masura o asociatie si 40 de banci pot sa faca o presiune mai mare decat 500 de alesi ai poporului, in conditiile in care dansii au ultimul cuvant. Se pune problema prezentarii punctului de vedere asupra initiativelor, la toate ne spunem punctul de vedere si nu facem presiuni asupra cuiva din Parlament sau asupra institutiei. Dar credeti ca foloseste cuiva ca aceasta tara sa ramana fara un sistem bancar viabil? Eu cred ca nu", a punctat Ghetea.

Reamintim casi Guvernatorul BNR a exprimat puncte de vedere deloc in favoarea populatiei pe aceeasi tema.