Bancherii solicita prelungirea cu 6 saptamani a consultarii publice privind modul in care bancomatele vor afisa toate comisioanele. Vezi in text ce dificultati potentiale vad bancherii, dar si argumentele pro si contra ale initiativei ANPC

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 12 septembrie 2014, 13:03 Economie | Finanţe & Bănci


Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), ale carui banci membre detin peste jumatate din numarul total de ATM-uri din Romania, a notificat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, cerand organizarea cat mai grabnica de consultari ample, concomitent cu prelungirea termenului de consultare publica cu 6 saptamani privind proiectul de Ordin privind afisarea tuturor comisioanelor la ATM-uri, au transmis vineri reprezentantii CPBR. Acestia argumenteaza ca e nevoie de aceste discutii pentru evitarea cresterii semnificative a costurilor la consumatorul final si a distorsiunilor de natura concurentiala. HotNews.ro a solicitat si a obtinut Notificarea transmisa de catre bancheri ANPC. Vezi in text ce dificultati potentiale vad bancherii, dar si argumentele pro si contra privind Proiectului ANPC.

CPBR spune ca proiectul de Ordin nu va putea fi implementat in forma sa actuala atat din considerente legale cat si din ratiuni ce tin de limitarile tehnice si practice ale arhitecturii sistemului de ATM-uri atat la nivel national cat si international.

Care sunt considerentele Consiliului Patronatelor Bancare din Romania:
 • Daca implementarea respectivei cerinte va presupune comunicarea sumei aferente comisioanelor unei banci catre alta banca - prin intermediul sistemelor uzitate ale organizatiilor de carduri VISA/Mastercard - in afara dificultatilor tehnice inerente, din punct de vedere juridic apar nelamuriri din punct de vedere al practicilor anticoncurentiale in sensul unor potentiale intelegeri indirecte asupra preturilor.
 • Mai mult, chiar daca taxele si comisioanele standard ale bancilor sunt afisate in banci si disponibile pe site-urile bancilor, exista categorii de clienti care beneficiaza de conditii specifice, care ar fi supuse in egala masura eventualului schimb de informatii intre banci.
 • Pentru a afisa pe ecranul ATM-ului comisionul aferent unei tranzactii cu un card emis de institutia care detine si ATM-ul sunt de asemenea necesare dezvoltari suplimentare, dezvoltari care implica selectarea unui furnizor de astfel de servicii, negocierea si incheierea contractului aferent, un termen de executare a obligatiilor contractuale si respectiv a realizarii dezvoltarilor impuse de prevederile legale si, pe cale de consecinta costuri suplimentare care se vor reflecta in viitor in nivelul tarifelor practicate de banci, in final cu impact negativ la clienti. In plus, daca ne raportam la data de implementare mentionata in cadrul proiectului de Ordin, respectiv 60 de zile, aceasta nu poate fi respectata, plecand de la cele mai sus mentionate, anticipand ca va fi nevoie de un termen de cel putin 12 luni de la publicare si de costuri considerabile pentru a implementa acest sistem.
 • La o prima vedere, desfasurarea de operatiuni in conditiile proiectului de Ordin de catre un client al unei banci la ATM-ul altei banci implica comunicarea catre acea banca a sumei aferenta comisioanelor clientului (utilizand structura mesajelor schimbate prin intermediul VISA/MasterCard) astfel incat terminalul acelei banci sa fie capabil sa afiseze corect informatia. In acest sens, pentru a fi posibil un astfel de schimb de informatii, ar trebui implicate si organizatiile internationale de carduri in  vederea schimbarii standardului actual utilizat la autorizarea unei tranzactii.
 • Pentru a afisa pe ecranul ATM-ului comisionul aferent unei tranzactii cu un card de debit sau de credit emis de un emitent diferit de proprietarul retelei de ATM-uri, ar trebui ca sistemele tuturor emitentilor de carduri si de acceptare la ATM sa fie interconectate, astfel incat sa permita "citirea" in timp real a acestor comisioane la nivel de card, interconectare care practic nu poate fi realizata pe baza arhitecturii actuale a sistemelor de carduri. In plus, in eventualitatea setarii unor mesaje preliminare suplimentare, vor fi generate noi costuri de procesare a tranzactiilor, care vor trebui suportate de banci (emitenti si acceptatori) sau de clienti, timpul de efectuare al unei tranzactii va creste, iar posibilitatile de aparitie a a unor erori se vor amplifica, ceea ce va duce in final la insatisfactia clientilor.
 • In cazul cardurilor in valuta, situatia devine si mai complicata, deoarece exista diferente de curs valutar intre cursul de la data realizarii tranzactiei si cel de la data decontarii efective a tranzactiei, prin urmare aceste costuri nu au cum sa fie comunicate clientului anterior realizarii operatiunii. Mai mult, calculul unui eventual comision de retragere de numerar se face in momentul postarii tranzactiei. In aceste conditii, nu exista nici o posibilitate tehnica de a comunica clientului in momentul autorizarii care este valoarea comisionului aplicat unei asemenea tranzactii (sau suma cu care va fi debitat contul clientului in momentul decontarii tranzactiei), mai ales in cazurile in care valoarea comisionului nu este fixa ci este influentata de suma tranzactiei.
 • In cazul cardurilor de credit, deoarece clientul are posibilitatea de a opta pentru schimbarea ciclului de tranzactionare si/sau in functie de disciplina la plata a clientului, este imposibil a se comunica clientului in momentul efectuarii retragerii de numerar care ar putea fi dobanda aferenta respectivei tranzactii.
 • Recuperarea cardului retinut de bancomat nu poate fi garantata clientului in momentul retinerii cardului. Procedurile de lucru prevad in primul rand o verificare legata de motivele retinerii cardului, urmand ca acesta sa fie remis clientului numai in situatia in care cardul a fost retinut din motive tehnice (ex.: nu este vorba de card declarat pierdut/furat).
 • CPBR a enumerat printre multe alte obstacole si faptul ca afisarea comisioanelor in valoare absoluta la ATM-uri altele decat cele ale bancii emitente ar necesita schimbari inclusiv la nivelul sistemelor MasterCard si Visa si ar presupune ca orice banca din sistem cu retea ATM sa poata vedea in timp real comisioanele tuturor celorlalte. In cazul cardurilor in valuta, situatia ar fi si mai complicata, deoarece exista diferente de curs valutar intre data tranzactiei si data decontarii efective, iar in cazul cardurilor de credit ar fi din nou imposibil de a comunica clientului care ar fi costul cu dobanda aferenta respectivei tranzactii.

Citeste si "Patru motive pentru care proiectul ANPC privind afisarea comisioanelor la bancomate e nerealist"


Bancile membre CPBR au anticipat ca va fi nevoie de un termen de cel putin 12 luni de la publicarea Ordinului si de costuri considerabile pentru a implementa chiar si numai acest sistem.


"Fara a avea pretentia ca setul de observatii si considerente expuse mai sus acopera toate aspectele de ordin tehnic, practic si juridic ce pot aparea prin implementarea proiectului de Ordin propus de ANPC, propunem modificarea proiectului si extinderea perioadei de consultare cu cel putin sase saptamani, in paralel cu organizarea de consultari detaliate cu reprezentantii sistemului bancar pentru a lamuri impactul real pe care o astfel de masura ar putea sa-l aiba atat asupra bancilor detinatoare de ATM-uri, cat mai ales asupra consumatorilor, atat din punct de vedere al costurilor cat si al calitatii serviciilor oferite", se arata in concluziile Notificarii Consiliul Patronatelor Bancare din Romania

Ce spun specialistii:
"Treaba este destul de complicata. Lucrez in domeniul software pt retail banking si tranzactii financiare. O tranzactie financiara de foarte putine ori implica doar banca ce a emis cardul si banca ce detine bancomatul. Exista asa numitele entitati ce se numesc switchuri (eg Visa , Mastercard, ele nu sunt banci si nu emit carduri). E foarte greu ca bancomatul unei banci sa afiseze comisioanele tuturor entitalilor care proceseaza tranzactia. Asta fara sa mentionez comisioane legate de shimburi valutare in cazul in care eu am un card emis intr-o alta tara , intr-o alta moneda si vin sa scot bani de la un bancomant din Romania. Nu spun ca proiectul e prost, chiar e o idee foarte buna, dar nu cred ca poate fi implementat doar fiindca asa cere ANPC ul. Si in niciun caz in graba, e un proiect ce poate dura ani de zice", spune cu comentator pe blogul Hymerion.ro

De cealalta parte, exista si opinii care spun ca proiectul s-ar putea implementa simplu, dupa un model care functioneaza in Germania.
"Am lucrat in sistemul bancar din Romania timp de 16 ani, din care vreo 4 intr-un departament de carduri unde aveam si reteaua de ATM-uri in subordine. Ce vrea ANPC-ul sa implementeze acum se poate face foarte simplu, e vorba doar de introducerea unui nou ecran in flow-ul de ecrane si de introducerea unui calcul simplu care sa se afiseze impreuna cu noul ecran. De ce spun 'calcul simplu': pentru ca aproximativ toate bancile din Ro au aceleasi comisioane la retragerile de numerar 0,5% + x RON, unde x variaza intre 1 si 5 lei, daca imi aduc bine aminte. Cand introduci cardul, pe baza primelor 4 cifre din numarul de card, acceptatorul stie imediat banca emitenta. Dezvoltarea unei solutii care sa fie in concordanta cu cererile ANPC nu ar trebui sa dureze mai mult de 1-2 saptamani.  Acum, despre sistemul bancar din Germania.
Sa stii ca am momente cand imi e dor de bancile din Romania. De ex, aici nu primesti un card de debit ca in Ro, cu numar de card si cvc. E un card mai ciudat, pe care scrie doar numarul de cont si cu care poti doar plati la comercianti sau retrage numerar. Internet? Uiti sau iti iei un card de credit. Calatoresti mult cu serviciul, ca mine si nu ai card de credit? Ori ai cash, sa platesti la hotel, ori dormi pe strada :)
Dar, dupa ce am platit comisionul lunar, stiu ca pot face oricate transferuri SEPA am chef, fara costuri suplimentare. La ATM-uri nu platesc comision la Deutsche, Commerzbank si Berliner, ca au reteaua de ATM-uri shared. Dar la restul bancilor, da. La o retragere de 20 euro, comisionul e cam 4.7 euro, deci peste 20% din suma. Daca te arde buza, platesti, ca nu ai ce face. Daca scoti din strainatate, comisionul e flat, 6.5 eur, indiferent de suma. La fel, orice tranzactie la comerciant in afara Germaniei are o taxa de 1.5 euro.
Acoperirea cu sucursale si ATM-uri e muuult sub Romania. Sunt zone unde nu gasesti o banca sau un ATM nici sa dai cu tunul. Sau gasesti, dar nu ce ai tu nevoie si, uite asa, iti mai zboara 4 euro din buzunar.
Ce m-a socat aici este ca lumea foloseste foarte mult cash, iar unii comercianti nici nu vor sa vada card daca nu ai cumparat de minim 20-30 de euro", mi-a transmis pe email un cititor.

Voi ce parere aveti: e un proiect fezabil si realizabil cel al ANPC? In cat timp s-ar putea aplica?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1764 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Pentru inceput (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:19)

  gamma [utilizator]

  E ok chiar si pt propriile bancomate . In rest atat se dau de ceasul mortii bietii bancheri de parca parca ar fi o gasca de bacalaureati de-ai nostri pusi sa faca integrale .Oare cei ce programeaza chestii chiar complicate de genul ANSYS or fi niscai martieni ? .Adevarul este ca vor sa ia in continuare niste bani pe care daca ai sti ca-i dai nu i-ai mai da , abtinandu-te .Un exemplu -pe vremuri cand scoteai bani la BCR iti printau si soldul ramas . Acum trebuie sa interoghezi contra cost jucaria , pierzand timp si bani. Banca in schimb castiga , ura .Nici vorba de vre-o problema tehnica , doar profit
  • -3 (3 voturi)    
   Nu stii deloc tehnica! (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:36)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui gamma

   Bancomatul in sine stie doar sa numere banii si sa ti-i dea. Ar trebui sa primeasca de la banca nu numai mesajul ca e OK sa-ti dea banii pe care-i ceri, ci si un mesaj complex care sa cuprinda toate comisioanele. Unde mai pui ca, daca e sa fie cont la alta banca decat cea la care e bancomatul, atunci trebuie sa fie puse cap-la-cap intr-un mesaj catre bancomat toate comisioanele aplicate de cele 2 banci. Si asta ar insemna, evident, ca banca proprietara a bancomatului sa "afle" toate comisioanele practicate de alte banci atunci cand cu carduri emise de alte banci se extrage ceva cash.
   Complexitatea tehnica este mult mai mare decat ceea ce i-ar parea unui necunoscator, si asta inseamna cheltuieli mari, care, in final, tot clientii bancilor vor trebui sa le plateasca.
   Nu ca nu mi-ar place tare mult sa stiu dinainte toate costurile, dar asta e...
   • +1 (1 vot)    
    -- (Vineri, 12 septembrie 2014, 14:17)

    costinescu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    te rog, spune-mi ca lucrezi la o banca!
    • -1 (3 voturi)    
     Eu nu lucrez, dar stiu cum functioneaza (Vineri, 12 septembrie 2014, 15:19)

     AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

     Eu nu lucrez la o banca si nu am lucrat niciodata, dar am lucrat in domeniul sistemelor de tranzactii cu carti de credit; fiind un sistem global e complicat sa faci o modificare specifica pentru Romania cand o parte din modificari trebuie sa le faca VISA, Mastercard, AMEX etc. care poate vor sau nu sa le faca, dar au nevoie de timp ca sa modifice standarde globale intr-un mod in care sa nu afecteze negativ tot globul.
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Vineri, 12 septembrie 2014, 16:02)

      costinescu [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

      vad ca ai lucrat degeaba. vorba colegului gamma, daca vrei poti face un bancomat sa te impuste. sa afiseze un ecran suplimentar in care sa iti spuna cat e comisionul si sa te intrebe daca accepti, mi se pare joaca de copii. lasa vrajeala cu standarde globale, vad ca in alte tari se poate, deci cam pica afirmatia asta. tot ce trebuie facut(dar nu se vrea...) este schimbul de informatii(altfel publice) intre banci, pentru clientii din grupa A avem comision x, pentru grupa B comision y samd, apoi informatiile astea integrate in soft-ul atm-ului (chestie care se face centralizat, nu la fiecare atm in parte) astfel incat sa faca un simplu calcul pe baza sumei dorite la retragere.
      • 0 (0 voturi)    
       Chiar asa? (Vineri, 12 septembrie 2014, 19:20)

       AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

       Bancile in acest moment nu discuta decat suma de eliberat si confirmarea, DA/NU. Ca sa discute si comisioanele trebuie modificate standardele de comunicatii. ATM-ul acum nu face calcule, ci elibereaza suma confirmata, pentru ca nu are nici un fel de date suplimentare.
    • 0 (0 voturi)    
     Mi-e scarba de banci, dar... (Vineri, 12 septembrie 2014, 17:28)

     BEDE [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

     Mi s-a luat de cat timp am lucrat nu la o banca, ci pt niste banci.
     Si stiu ca mi-ar place sa am exact toate costurile in fatza ochilor, dar, in acelasi timp, spre deosebire de altzii, si realizez ce presupune asa ceva.
     Haidetzi, mai dati cu minusuri pt ca nu va place sa se spuna realitatea trista!
   • +1 (3 voturi)    
    Nu-mi vinde gogosi (Vineri, 12 septembrie 2014, 14:25)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    Pot sa-ti fac un bancomat sa ruleze counterstrike ba chiar pot sa-l fac si sa te impuste daca nu bagi pinul corect (asta ar implica nista costuri suplimetare , e adevarat ). Nu e o problema tehnica , cel mult de secretisme intre voi bancherii cum sa afle unii cat ii jumuliti pe alti fraieri . In plus serviciul este unul informativ , poate fi rulat separat de protocolul financiar .
 • +2 (2 voturi)    
  Propunere (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:28)

  cid [utilizator]

  Nu este obligatoriu ca toate cerintele ANPC sa se aplice in acelasi timp. Majoritatea clientilor bancilor, oamenii simpli, isi scot banii cash de la bancomatul bancii respective. Aceast tip de tranzactie cred ca ar trebui sa afiseze comisionul in timpul cel mai scurt. Celelate tipuri de tranzactii (interbancare, valuta) care presupun probabil mai mult timp pt a fi implementate, pot fi mentionate in acelasi ordin sau lege dar cu un timp obligatoriu de implementare mai mare, daca intr-adevar se dovedeste ca tehnic este nevoie de aceasta. Oricum nu trebuie neaparat crezute bancile ....
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:29)

  [anonim]

 • +1 (5 voturi)    
  Suntem fraieri (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:35)

  vodatepes [utilizator]

  Deci bancheri nu vor ca noi prostimea sa stim cat ne fura. Ar trebui data legea , termen cat mai scurt maxim 30 zile de implementare daca nu banca plateste amenda in fiecare zi 1 million de euro. Ei in acest caz va garantez ca nu vor mai comenta si vor implementa de urgenta. S-au invata sa fure. Se plang ca romani nu folosesc cardurile dar ei nu fac nimic ii ai incuraja. Acesta masura cu afisarea comisionului ar arata cat de transparenti ar fi domni bancheri sau cat de hoti sunt.
  • -1 (3 voturi)    
   Daca vrei sa se inchida ATM-urile, da (Vineri, 12 septembrie 2014, 15:20)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Cu o asemenea lege vor desfiinta ATM-urile si vei mai putea obtine numerar doar de la ghiseu. Da, buna idee, mai ai cateva?
   • 0 (0 voturi)    
    -- (Vineri, 12 septembrie 2014, 16:05)

    costinescu [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    dragule, ai raspuns exact cum ar fi facut ponta. sunteti rude?
   • 0 (0 voturi)    
    Prostul nu e destul daca nu e fudul (Vineri, 12 septembrie 2014, 16:30)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    O intrebare de bun simt; Tu nu doresti atunci cand platesti orice serviciu sau bun sa sti pentru ce platesti si cat costa? Cand primesti de la Enel factura ea nu este detaliat asa de bun simt? Cred ca doresti sa sti ce platesti. Aerul acesta de destept nu te prinde bine din contra te pune in lumina unui tip cum spun englezi fara umor (prost )
    • 0 (0 voturi)    
     Ba tocmai ca deja stiu (Vineri, 12 septembrie 2014, 19:18)

     AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     Stiu ca nu platesc nici un comision la extragere de la ATM-urile bancii mele si nu extrag niciodata de la ATM-urile altora. Nu am nevoie sa scrie pe ecran "zero comisioane" ca sa stiu asta.
 • +2 (2 voturi)    
  Trebuie implementat (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:36)

  HP [utilizator]

  Ce zic bancherii e gargara. In toate tarile civilizate, din Spania pana in Germania, cand folosesti cardul la un ATM al altei banci, ti se spune exact cat vei plati, cat e comisionul, si daca esti de acord cu el.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 septembrie 2014, 13:48)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Schimb valutar (Vineri, 12 septembrie 2014, 15:22)

  AdrianBorza [utilizator]

  Cam toate motivele enumerate sunt reale, in afara de unul, cel cu schimbul valutar: daca extragi azi bani si se face conversie atunci sa se faca la cursul de azi, nu la cel din ziua decontarii. Sigur se poate, chiar daca e un pic mai complicat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by