In circa 10 zile premierul va aproba Ordonanta de urgenta care va reglementa cadrul legal care sa permita plata taxelor si a impozitelor cu cardul bancar. "Mi-am propus sa nu mai adopt nicio Ordonanta, dar pe aceasta o voi aproba!", a spus luni Victor Ponta. Pana la implementarea fizica a acesteia ar putea trece intre 6-12 luni, a mai precizat premierul, adaugand ca dupa ce Ordonanta va aparea, urmeaza ca emitentii de carduri-bancile comerciale- sa oferteze Fiscul pentru a-si instala POS-urile in cadrul Administratiilor Financiare. "Vedeti ca nu exista bancomate si plata cu cardul in Administratiile Financiara, ceea ce probabil ar fi cel putin la fel de eficent. Imediat am intrebat-o pe doamna ministru, si mi-a zis ca in 10 zile o sa veniti cu ordonanta si acordul", a completat Ponta.

Ioana PetrescuFoto: Hotnews

Seful Guvernului a mai precizat luni ca incasarile la buget pe primele 8 luni ale acestui an au un grad de realizare de 101% , iarfata de aceeasi perioada a anului trecut cresterea in termeni nominali a fost de 4,81%

El a sfatuit Ministerul de Finante sa ajute persoanele cinstite sa isi poata plati taxele mai usor, apreciind ca acest lucru se poate face apeland la tehnologie."Proiectul are mai multe componente, nu numai plata cu cardul la ghiseu, dar si plata cu cardul online si posibil alt acceptator de plata. Daca vom implementa proiectul asa cum il gandim in momentul de fata cu plata cu cardul, vom fi primii din lume care-l vom face.Ne comparam cu alte agentii fiscale, din cate stim sunt destul de avansati si australienii in acest sens. In momentul cand vom iesi cu proiectul de ordonanta vom vedea in ce forma este, dar este foarte posibil sa fim primii din lume care vom avea un astfel de sistem", a adaugat si ministrul Finantelor Publice, Ioana Maria Petrescu, in conferinta de lansare a platformei ANAF prin care persoanele fizice pot solicita mai multe documente online.

La randul sau, Valentin Mavrodin, directorul Directiei Trezorerie si Contabilitate Publica in MFP, a explicat ca abordarea actului normativ este de a acoperi atat taxele achitate catre ANAF, cat si cele catre primarii.

"Vrem ca trezoreria statului sa devina acceptator de plata, pentru ca problemele intampinate de ghiseul.ro (platforma pe care cetatenii pot plati online taxele locale - n.r.) in prezent sunt legate de experienta pe care o au autoritatile locale si costurile pe care le genereaza implementarea unui astfel de sistem. In Romania sunt peste 3.200 de autoritati publice locale, costurile individuale sunt de 300 euro doar pentru interconectare, vorbim de 1,5 milioane euro extrapoland la toate autoritatile locale. Vrem ca trezoreria statului sa ofere gratuit acest sistem catre toate autoritatile locale", a afirmat Mavrodin.

El a aratat ca, devenind acceptator, trezoreria poate oferi serviciul de achitare online gratuit pentru toate institutiile publice din Romania, indiferent de natura obligatiilor de plata. Totodata, toti detinatorii de carduri pot utiliza acest serviciu, scopul fiind de a interconecta toate institutiile publice.

"De asemenea, mai avem un act normativ si lucram cu doua banci mari pilot, cu CEC si BCR, pe un produs unde persoanele fizice clienti ai acestor banci, de peste 7 milioane, pot achita obligatiile gratuit. Acest sistem vrem sa-l conectam la un moment dat cu aplicatiile de internet banking ale bancilor - avem cadrul legal creat - si atunci, daca accesezi o interfata de internet banking, poti sa-ti vezi obligatiile de plata si sa le achiti", a spus Mavrodin.