Incepand cu anul 2009, distribuitorii de produse IT au inregistrat constant o scadere a veniturilor medii in paralel cu o evolutie financiara pozitiva, se arata intr-o analiza Coface. Astfel, venitul mediu pe companie inregistrat in anul 2013 a fost cu 22% mai mic decat cel inregistrat inainte de inceputul crizei financiare, respectiv anul 2008, dar in acelasi timp rezultatul net de 2,4% inregistrat la nivel sectorial pentru anul 2013 este maximul inregistrat in ultimii 10 ani. In urma aplicarii unor scenarii de stres, calculele Coface indica faptul ca urmatorii ani trebuie sa aduca solutii pentru cresterea veniturilor. In caz contrar, sectorul risca sa inregistreze o extindere a termenelor de plata catre furnizori, ceea ce alimenteaza riscul de insolventa.

Un univers total de 1.263 de firme care activeaza in sectorul distribuitorilor de produse IT si software (CAEN 4651) au depus declaratiile financiare privind activitatea desfasurata pe parcursul anului 2013. Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, aceste firme au generat o cifra de afaceri totala de 5,2 MLD RON, in scadere cu 5% comparativ cu anul anterior.

Desi ultima perioada s-a remarcat prin evolutia pozitiva a performantei financiare din cadrul acestui sector, dinamica negativa a vanzarilor impune o analiza din mai multe puncte de vedere a sectorului pentru a identifica factorii care au determinat aceasta situatie.

Urmarind structura contului de profit si pierdere pentru companiile din cadrul sectorului, precum si impactul acestuia asupra soldurilor inregistrate in bilanturile consolidate, se observa ca veniturile inregistrate la nivel sectorial au continuat dinamica de contractie din ultimii ani, valoarea cifrei de afaceri consolidate la nivel sectorial scazand cu 5% in anul 2013, comparativ cu anul anterior, in conditiile in care 54% dintre companii au raportat venituri in scadere.

In ciuda acestui fapt, rezultatul net a evoluat mai bine, 68% dintre companii au inregistrat un rezultat net pozitiv pe parcursul anului 2013, iar pentru jumatate dintre acestea profiturile sunt in crestere.

Diferenta semnificativa dintre evolutia negativa a cifrei de afaceri si dinamica pozitiva a rezultatului net indica o schimbare a structurii financiare a firmelor din acest sector, care au trecut printr-un proces semnificativ de restructurare. Un martor in acest sens este si numarul locurilor de munca inregistrate la nivel sectorial pentru anul 2013, respectiv 5.898, care este in crestere cu 7% comparativ cu anul anterior, dar in acelasi timp cu 18% mai mic decat cel inregistrat in anul 2008.

Din perspectiva atragerii resurselor de finantare si a alocarii celor pentru investitii pe termen lung, se poate aprecia ca pe parcursul anului 2013, companiile din sectorul analizat au continuat trendul observat inca din 2012, alocand investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe.

Comparativ cu anul anterior, 1 din 3 companii care activeaza in sectorul distributiei de produse IT si software au inregistrat un capital de lucru negativ, acestea fiind cu preponderenta companiile de dimensiune sub medie.

Insa, la nivelul gradului de indatorare, in 2013 se observa o imbunatatire, acesta ajungand la 74%, de la 82% in 2012, dinamica fiind accentuata pe fondul pastrarii profiturilor pentru reinvestitii.

Si termenele de plata au fost reduse in anul 2013 cu aproximativ 27 de zile, pe fondul reducerii duratei medii de colectare a creantelor cu 24 de zile, ceea ce inseamna ca firmele din sectorul analizat au directionat toate sumele colectate mai rapid catre plata datoriilor pe termen scurt. In ciuda acestui fapt, situatia de lichiditate observata la finalul anului 2013 pentru distribuitorii de produse IT prezinta un echilibru fragil. Astfel, pe fondul scaderii veniturilor si optimizarii costurilor, rata de acoperire a cheltuielilor ajunse la scadenta prin venituri incasate in anul 2013 este de 100%. Rezulta ca orice soc negativ de scadere viitoare a veniturilor sau neincasare a creantelor se poate transpune intr-o extindere a termenelor de plata, in masura in care nu se fac restructurari suplimentare. Daca dinamica de scadere a veniturilor cu 5% pe parcursul anului 2013 se va observa si in anul 2014, Coface estimeaza prin aplicarea unor scenarii de stres ca aproximativ 6% din valoarea facturilor ajunse la scadenta nu vor putea fi onorate la termen.

Contractia veniturilor si concurenta peste medie inregistrate in sectorul distributiei de produse IT si software si-au lasat amprenta asupra evolutiei companiilor pe parcursul anului 2013. Analiza riscului sectorial evidentiaza faptul ca 15% dintre companiile analizate si-au incetat activitatea, acestea avand o medie de 10 ani de activitate, o cifra de afaceri cumulata de 313 MIL RON in conditiile in care datoriile totale erau de 336 MIL RON.

Coface a analizat individual un esantion de 210 firme din portofoliul sau care isi desfasoara activitatea in sectorul analizat. Chiar daca din punct de vedere numeric, esantionul pare mic (avand o pondere numerica de 17%), aceste companii sunt cele mai reprezentative, ele generand 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector. Fragilitatea situatiei de lichiditate este confirmata si in cadrul acestui esantion reprezentativ, in conditiile in care aproximativ 41% dintre companii efectueaza platile foarte lent sau nu respecta conditiile contractuale si doar 26% dintre acestea efectueaza platile fara intarzieri.

„Chiar daca companiile din sectorul analizat au inregistrat o scadere a veniturilor medii pentru al cincilea an consecutiv in conditii de margine de rentabilitate in crestere, se poate spune ca acest proces de optimizare a ajuns la limita. In aceste conditii, este recomandat ca firmele din sectorul analizat sa se concentreze asupra unor masuri de crestere a veniturilor pentru anul 2014, un rezultat normal in conditiile investitiilor din ultimii trei ani. In caz contrar, scenariul unei continuari a scaderii veniturilor poate pune o presiune semnificativa asupra lichiditatilor, in conditiile in care apreciem ca spatiul de optimizare suplimentara a cheltuielilor este destul de limitat. Mai mult decat atat, durata medie de colectare a creantelor a scazut de la 122 zile in anul 2012, la 98 de zile in anul 2013, nivelul actual fiind un minim inregistrat pentru ultimii cinci ani si este putin probabil sa existe un spatiu suplimentar de optimizare a lichiditatilor din aceasta directie”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.