“Da, eu suntem telefon”, spune Erdal, proprietarul unei brutarii din Tulcea. Cum v-au mers afacerile in 2014, dupa scaderea TVA la 9%?, intreb “De ce intrebi tu la mine? Nu poate vorbi acum, da? Altedata!”, zice Erdal si inchide. Sun la alt numar, tot aleator, din baza de date oferita de Registrul Comertului. De data asta un roman. Constantin B. “De ce m-ati ales pe mine?”, intreaba imediat dupa ce ma prezint si ii spun de ce l-am deranjat. Ii spun ca nu am vrut sa ii sun nici pe cei mai mari si nici pe cei mai mici. Sa-i sun pe proprietarii de brutarii de talie medie. “A fost o cadere in 2014″, zice. Dupa care brusc, Scuze, ma suna cineva, revin eu cu un telefon in doua minute. Inchide apelul. Fireste, n-a mai sunat de-atunci, scrie Dan Popa peblogul Hymerion.ro.

Paine Foto: Hotnews

N., tot producator de faina: Vezi-ti domnule de treaba, ce succes? Pai inca de cand cei din Finante au anuntat ca va fi o masura TEM-PO-RA-RA, cel care lucrau la negru a asteptat nu avea niciun motiv sa iasa cu firma in economia formala. Eu am vandut mai putin decat anul trecut, din cauza evazionistilor”, spune Dan. Un producator de paine isi vinde marfa in doua intervele de timp: dimineata intre 6-9 si seara intre 16-18. Atunci se cumpara painea! Daca vine evazionistul si isi da marfa cu 50 de bani sub pretul meu, evident ca magazinul i-o va lua pe a lui, fara factura. Si credeti-ma, sunt magazine in Bucuresti care imi spun din start ca nu-mi iau painea decat fara factura, daca sunt de acord. Si cum nu sunt, nu vand!”, mai spune Dan.

Si acum sa scoatem si niste numere pe masa: In perioada 1 sept 2013-18 sept 2014 au intrat in piata formala 928 de firme in domeniul panificatiei si moraritului

Am lucrat cu codurile CAEN rev 2: 1061, 1062, 1071,1072,1073.

In anul anterior (luat tot cu baza septembrie), se infiintasera insa mai multe firme decat in anul reducerii TVA:

Ca sa fim mai rigurosi: Intre 1 septembrie 2013, data intrarii in vigoare a reducerii TVA la paine si pana la finalul anului s-au infiintat 277 firme in domeniul panificatiei. In analiza Finantelor, se spune asa: “pentru întregul an 2013 numărul societăţilor active care au depus bilanţuri contabile era cu 80 peste numărul din anul precedent.” Sa facem un calcul. Potrivit Recom, au aparut 277 firme noi intre 1sept si 31 dec 2013. In 2013 au fost inchise 121 de firme, deci piata a castigat in ansamblu 156 companii noi. Doar ca bilanturile sunt numai cu 80 mai multe. Poate ar trebui o investigatie mai adanca pe acest subiect, dar teama mi-e ca nu au iesit in economia formala firme evazioniste, ci dimpotriva.Legat de productia de paine:Anul 2013 a fost un an agricol de exceptie. Numarul firmelor a fost mai mare, productia de grau a fost la randul ei mai mare. Potrivit INS, s-au recoltat 365,4 kg grau/cap de locuitor, fata de 264 kg/locuitor in 2012. Prin urmare o crestere a volumului de paine produsa era de asteptat. E dificil de spus cat la suta din plusul de productie e datorat reducerii TVA si cat evolutiei pietei.

In privinta cifrei de afaceri.

Luam o mare firma producatare de paine. Opereaza in toata tara atat prin reteaua proprie, dar si prin lanturile de hypermarketuri. O stiti sigur, dar nu am permisiunea de a spune numele. In magazinele proprii firma a inceput sa vanda si tigari. Automat, cifra de afaceri a societatii a crescut simtitor, dar nu din cauza reducerii TVA la paine, ci a cresterii sortimentatiei vandute.

O mostra de evaziune:

Dintr-un raport de audit intern al unei mari companii din panificatie::

“Cu ocazia vizitei echipa de audit a solicitat si primit jurnalul de cumparari pe perioada ….

Din prelucrarea informatiilor primite am constatat ca in perioada de analiza in contabilitatea societatii apar 274 de inregistrari care totalizeaza 738.222,65 RON, adica 5,68% din cifra totala de achizitii inregistrata in perioada.

NU am reusit sa identificam aprobarile date pentru inregistrarile cu sume negative si nici un raport de analiza post factum a cauzelor / justificarilor pentru acestea

In urma analizei unui esantion de 10%, respectiv de 149 de intrari din cele 1483 care reprezinta 80% din cifra totala de achizitii a societatii in perioada de analiza, esantion care reprezinta la randul sau un procent de 12,34% din totalul de 689.935,9 RON – totalul celor 1483 de inregistrari, am constatat existenta unor facturi de servicii neinsotite de documente semnate si stampilate de catre furnizor si respectiv de catre societate – ca beneficiar al serviciilor”. Traiasca banul negru.

O alta metoda de evaziune- furtul la gramaj.

Nu se pun 41 gr de faina, ci 38. Nu 17 gr ciocolata, ci 14. Nici naibii nu se prinde ca ruloul nu va cantari 135 de grame ci 128. La cantitati industriale, conteaza, credeti-ma pe cuvant.

Legat de un alt pasaj din studiul Finantelor si CNP:

“Semnificativ este că amplificarea activităţii economice din sectorul de morărit şi panificaţie s-a realizat în condiţiile continuării restructurării consumului populaţiei în defavoarea produselor de panificaţie; în perioada analizată atât cumpărările de pâine, făină şi produse de franzelărie pe o persoană, cât şi consumul acestora s-au redus.”

Pai se reduce din 2008 incoace, daca ne uitam pe cifre. De la 9,22 kg/luna, la 8,5 la finele lui 2013. Datele sunt la Statistica, pe Tempo.

Deocamdata ma opresc aici, desi mai sunt si alte cifre care pot fi oferite.

In concluzie: sunt primul care sustine reducerea fiscalitatii, dar studiul MFP si CNP e slabut. Orice ar zice autorii lui.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro