Datele privind rata ocuparii in Romania au fost retrase joi de Eurostat pe pe pagina de Internet din cauza unor erori de transmitere a datelor provenind din Romania. Eroarea provine de la cifra privind populatia locala, comunicata gresit de un director din INS. Fata devechiul comunicat, actualulfisier postat de Statistica europeanatrece in dreptul Romaniei simbolul ":", urmand ca cifra corecta sa fie afisata in cateva zile, au confrmat pentru HotNews.ro oficiali ai Eurostat. Contactat de HotNews.ro, Tudorel Andrei, presedintele INS a spus ca e vorba de o diferenta de date privind populatia Romaniei de dinainte de Recensamant si cea masurata dupa Recensamant, confirmand ca este "scaparea" unui director care a transmis datele la Bruxelles.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

Reprezentantii Eurostat mai spun ca asemenea diferente apar din cauza unor erori umane in mod frecvent in statele care schimba metodologiile de calcul. Nu este insa exclusa nici un scenariu legat de lupta pentru sefia INS, dat fiind faptul ca la precedenta gafa majora (cea privind revizuirea datelor privind PIB) seful Statsticii era in concediu, cel care s-a ocupat de (ne) mediatizarea evenimentului fiind tot un director din INS.

Ce i se reproseaza actualului presedinte al INS:

  • Lipsa unei comunicari eficiente cu toti angajatii
  • Lipsa fermitatii in luarea deciziilor de management

Ce e de apreciat la actualul sef al Statisticii:

  • E un profesionist in cercetare statistica
  • Nu are parti-pris-uri politice
  • E bine vazut in cercurile cercetatorilor europeni in domeniul statisticii
  • Nu are ambitii politice

Profesorul universitar Andrei Tudorel, conducator de doctorate la Academia de Studii Economice, specializarea Statistica si Cibernetica Economica, a fost numit de premierul Victor Ponta la conducerea Institutului National de Statistica (INS), prin decizie semnata in ianuarie 2013. Din octombrie 2007, Andrei Tudorel este si cercetator stiintific asociat la Institutul de Previziune Economica al Academiei Romane.

In 1998 a fost statistician la Banca Mondiala, pentru analiza unor aspecte legate de reforma finantarii sistemului de invatamant, iar in 2006-2007 a lucrat la Comisia Nationala de Prognoza, ca membru in proiect Phare.

Premierul Victor Ponta a anuntat, pe 3 ianuarie, ca o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

O zi mai tarziu, Ponta a spus ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.