Asociatia service-urilor: Sunt companii care stabilesc despagubiri diminuate in medie, cu 65% din costul real al reparațiilor. Astra Asigurari și Carpatica Asig- aratate cu degetul

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 19 septembrie 2014, 11:18 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(19 Sep 2014) DOC, 33KB
(19 Sep 2014) DOC, 118KB
Asociatia service-urilor (ASSAI) isi mentine punctul de vedere asupra modului in care anumite societati de asigurari (Astra Asigurari si Carpatica Asig - ambele membre UNSAR, spun reprezentantii ASSAI)  si nu toate firmele de asigurari care opereaza in piata RCA, inteleg a aplica in mod abuziv prevederile Ordinului 14/2011. Cele doua societati de asigurari stabilesc valori de despagubire diminuate in medie, cu 65% din costul real al reparatiilor, detin o cota de piata cumulata semnificativa formata preponderant din asigurari RCA, mai arata oficialii ASSAI.

Acele societati diminueaza abuziv si ilegal cuantumul despagubirii generand prin efectul lor o evaziune fiscala de peste 57 milioane de euro/an.
Pentru o deplina si corecta informare, facem public si documentul transmis de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara catre ASSAI in urma controlului efectuat la Astra Asigurari, document care confirma existenta, printre multe alte nereguli si a faptului ca: "au fost identificate dosare de dauna in care asiguratorul a efectuat plata despagubirilor conform propriilor evaluari (inainte de efectuarea reparatiilor), fara ca partea prejudiciata sa fi solicitat acest mod de despagubire;"Adresa Nr. SC 6/20.01.2014 ¬ document atasat, transmis in format electronic de catre ASF.


Reamintim celor 5 000 000 de asigurati RCA din Romania asupra faptului ca in primele 8 luni ale acestui an au fost deschise aproximativ 190 000 de dosare de dauna, in urma carora au rezultat peste 86 000 de reclamatii depuse de catre petenti catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.
 "Pentru o corecta informare a celor 5 000 000 de asigurati RCA din Romania, ASSAI face urmatoarele precizari:
Plata directa in contul pagubitului RCA este legala atat timp cat sunt indeplinite urmatoarele conditii cumulative:
a.    suma achitata de catre asiguratorul RCA acopera valoarea intregului prejudiciu produs in urma evenimentului asigurat;  
 Art. 50 (3) Ordinul 14/2011 emis de catre CSA.
b.    pagubitul RCA a solicitat in scris ca este de acord cu suma de plata plata si solicita ca aceasta sa fie efectuata in contul sau;  
Art.64 (1) Ordinul 14.2011 emis de catre CSA.

Art.50. - (3)" Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de inlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente reparatiilor si inlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preturile practicate de unitatile de specialitate, la care se adauga cheltuielile cu transportul vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, potrivit art. 55. Prin unitati de specialitate se intelege persoanele juridice legal autorizate, care au in obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, parti componente, piese inlocuitoare si de materiale pentru acestea, cu exceptia celor in regim de consignatie, si/sau executarea de lucrari de intretinere si reparatie la vehicule." Art.50 (3) Ordinul 14/2011 emis de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
Art. 64. - (1) "Dupa acceptarea ofertei de despagubire, persoana prejudiciata va preciza modalitatea de plata: in numerar sau prin ordin de plata, in contul bancar personal ori in contul bancar al unitatii de specialitate.", se mai arata in comunicatul asociatiei service-urilor.

Context:

Potrivit ASSAI, evaziunea fiscala din domeniul reparatiilor auto este un fenomen in crestere in ultimii doi ani si jumatate.

Asiguratorii (UNSAR) considera ca ASSAI a prezentat concluzii "neconforme cu realitatea si cu legislatia in vigoare", care calomniaza industria asigurarilor din Romania.

Ordinul 14/2011 detaliaza modalitatile de evaluare a daunelor si parghiile pe care asiguratul le are la dispozitie astfel incat sa beneficieze de o despagubire corecta.

"Atat timp cat pagubitul solicita despagubirea in sistem "regie proprie", in mod liber si expres, asiguratorul respecta legislatia in vigoare, precum si drepturile asiguratului. Mai mult decat atat, legislatia ii garanteaza pagubitului dreptul de a solicita suplimentarea sumei acordate de catre asigurator in cazul in care costurile cu reparatia se dovedesc mai mari decat cele estimate initial. Suplimentarea se acorda in baza devizului si a facturilor eliberate de unitatea reparatoare", se spune in comunicatul UNSAR.

Potrivit ASSAI, mai multe societati de asigurari, cu o cota de piata importanta pe segmentul RCA, au decis sa achite aproximativ 35% din valoarea reala a costurilor de reparatie sub denumirea de "regie proprie". In realitate, sistemul presupune plata subevaluata a daunelor, achitata direct catre pagubitul RCA, potrivit ASSAI.

UNSAR afirma ca fenomenul sesizat de ASSAI drept "evaziune fiscala in crestere, in domeniul reparatiilor auto" nu este o consecinta a despagubirilor acordate in "regie proprie".

"Faptul ca anumite unitati reparatoare nu emit factura pentru serviciile prestate reprezinta o practica asumata de acestea si nu poate fi asociata in niciun fel cu politica de despagubire a companiilor de asigurari", se mentioneaza in comunicatul UNSAR.

ASSAI este o asociatie care reprezinta interesele service-urilor auto din Romania. Infiintata in 1994, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) reprezinta 25 de companii de profil, care detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Politele RCA reprezinta peste 40% din subscrierile realizate de societati pe segmentul asigurarilor generale.  Astfel, potrivit datelor ASF, primele subscrise s-au cifrat in primul semestru la 1,39 miliarde de lei, in urcare cu 8,69% fata de iunie 2013.

Din totalul indemnizatiilor platite pentru asigurari generale (2,1 miliarde de lei), cea mai mare a reprezentat-o suma aferenta RCA - 49,05%, cu o valoare de 1,03 miliarde lei (+4,94% fata de primul semestru al anului 2013)

Citeste si: "Asigurarile nesimtitilor din asigurari"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2729 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  UNSAR reprezinta (Vineri, 19 septembrie 2014, 12:45)

  AndreiSidorescu [anonim]

  interesele companiilor cu cea mai mare cota de piata in materie de RCA, companii care ghici ce? sunt tocmai acelea care practica aceasta despagubire in regie proprie intr-un mod nu numai ILEGAL dar si IMORAL
 • +3 (3 voturi)    
  Asa e! (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:01)

  MalvinaZamfir [anonim]

  Mai exista si companii de asigurari pe piata romaneasca care inca sunt corecte si fac lucrurile ca la carte si pentru binele asiguratului, dar sunt atat de putine incat le poti numara pe degete!

  Din punctul meu de vedere, despagubirea in regie proprie PARTIALA este inselatorie! Iar societatile care fac acest lucru ar trebui sanctionate grav sau chiar inchise.
 • +3 (3 voturi)    
  Lipsa controlului (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:11)

  platon83 [utilizator]

  autoritarilor competente de genul ASF, ANAF, RAR duc la acest dezechilibru masiv pe piata asigurarilor din Romania. S-a demonstrat clar aceasta evaziune fiscala generata in mod indirect , adevarat, de catre societatile de asigurare auto si cu toate acestea nu se face nimic. Este o problema nationala care creste de la an la an si genereaza pierderi IMENSE la bugetul statului.
 • +3 (3 voturi)    
  Asiguratorii (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:21)

  Adrian80 [utilizator]

  au gasit buba in lege si profita de ea pana la refuz. Ei ofera o suma derizorie in contul pagubitului sub numele de despagubire in regie proprie stiind ca omul nu are TIMPUL necesar sa faca acea cerere de despagubire suplimentara, termenul fiind de 30 de zile. Pai numai pana reusesti sa te programezi in service dureaza in jur de 2-3 saptamani, plus constatarea service-ului si comanda pieselor necesare - inca vreo saptamana daca ai noroc, mai adaugi si reparatia in sine de inca 3-7 zile si ai sarit de 30 de zile de mult! Fara sa parcurgi acesti pasi nu poti completa cererea de suplimentare de bani pentru ca nu ai factura din service....bataie de joc. Legea aia e facuta special in favoarea asiguratorilor!
 • -2 (2 voturi)    
  nu e chiar asa (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:27)

  Nevermind [utilizator]

  Atat timp cat respecta legea si nu comenteaza in cazul reparatiei la reprezentanta, nu vad care este problema daca mi se ofera si optiunea repararii in regie proprie. Optiune, nu impunere.

  Titlul este un pic tendentios. Nu ca nu si-ar merita-o companiile de asigurari pentru alte chestii, gen evaluare daune si ce merge inlocuit sau reparat. Sfat pentru cei care au dosar dauna: faceti constatarea, chiar daca va costa un pic, la reprezentanta. Oricand veti putea da peste bot "inspectorului" cu ceea ce a stabilit reprezentantul autorizat al producatorului masinii. Eventual il intrebati si daca este autorizat in vreun fel de producatorul respectiv ca sa stie cu ce se mananca modelul inainte de a-si da cu presupusul. Functioneaza :D
  • 0 (0 voturi)    
   . (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:00)

   Antonia1530 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Tu vorbesti de cazurile norocoase cand exista optiunea de a fi despagubit in regie proprie. ASSAI face referire la cazurile cand nu optezi pentru despagubirea in regie proprie si practic ti se baga pe gat aceasta "varianta"
 • +2 (2 voturi)    
  Multumiri! (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:29)

  Antonia1530 [utilizator]

  Se stiu aceste lucruri de foarte mult timp, toti stim ca sunt practici ilegale, dar nimeni nu voia sa iasa in fata si sa spuna lucrurilor pe nume, cu voce tare! Multumim asociatiei si tuturor care au ajutat in demascarea magariilor facute de asiguratori! Poate asa vom avea in viitor o piata in care societatile de asigurari sa joace corect!
 • +2 (2 voturi)    
  Numarul reclamatiilor (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:10)

  CristianaDobrin [anonim]

  Nu ia nimeni in calcul numarul reclamatiilor la ASF care s-au inregistrat numai in acest an ? sunt aproape jumatate din totalul dosarelor de daune (86 000 din 190 000). Acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru institutie si sa demareze o ancheta.
  • 0 (0 voturi)    
   Si nu numai (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:22)

   Eugen35 [anonim] i-a raspuns lui CristianaDobrin

   Zecile de mii de reclamatii ar trebui sa fie un semnal de alarma in primul rand pentru companiile de asigurari. Din cate stiu eu, activand in mediul privat, daca clientul nu e multumit de tine trebuie sa schimbi tactica daca vrei sa il pastrezi. Stiti vorba aia "clientul nostru, stapanul nostru"
 • 0 (0 voturi)    
  Consiliul Concurentei (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:19)

  SG68 [utilizator]

  Consiliul Concurentei se face ca nu vede abuzurile societatilor de asigurare:
  - listele cu service-urile agreate afisate la sediile asiguratorilor sau la centrele de constatare sunt ilegale conform legilor Consiliului Concurentei. Toate service-urile acreditate RAR, au voie sa repare daune, conform cu autorizatia eliberata de RAR. De ce service-urile care nu au contract cu asiguratorii, sunt eliminate din aceste liste?
  - centrele de constatare - concurenta neloiala. Conform legii - nu este nevoie de aceste centre de constatare. Daca exista fisa de constatare amiabila, proces verbal de la politie, poze,..... orice service autorizat RAR poate face constatare si reparatie la autovehiculele cu daune in concordanta cu autorizarea RAR. De fapt, aceste centre de constatare sunt facute pentru ca un numar foarte mare de clienti sa ramana la reparat in acele unitati.
  - intarzierea eliberarii actelor de intrare in reparatie, de plata etc. , pentru clientii care doresc sa repare autovehiculul intr-un service care nu are contract cu societatea de asigurari respectiva - Consiliul Concurentei.
  - impunerea de catre asiguratori a unor ore de manopera mici pentru cei care doresc sa incheie contracte cu ei.
  - bursa pieselor de schimb - service-urile care au contracte cu asiguratorii sunt '' obligati'' sa comande piesele cu costurile cele mai mici. Nu conteaza calitatea lor. Service-ul va primi un procent de 27%-30% sau mai mult, aplicat la diferenta de pret dintre valoare de origine a piesei si piesa care o comanda. Clientul si-a achizitionat o masina 5* si dupa o reparatie cu aceste piese va fi de 1 margareta ( daca o va avea si pe aceea).

  Consiliul Concurentei poate rezolva toate aceste probleme daca vrea si daca este trimisa o reclamatie la ei.
  ASSAI - singurul raspuns este la Consiliul Concurentei. Daca nici acesta nu ia masuri, puteti sa va mutati in alta tara. Aici asiguratorii au mai multe drepturi decat consumatorii ( clientii care platesc polite si service-urile care repar
 • +1 (1 vot)    
  Despre UNSAR (Vineri, 19 septembrie 2014, 15:45)

  PaulIzot [anonim]

  Carpatica Asig si Astra Asigurari au o cota in zona RCA de peste 35%. Ambele sunt membre UNSAR. UNSAR face zid in fata a 2 societati de asigurari cu probleme NOTORII in piata asigurarilor, ambele cu grave probleme financiare si aflate in etapa premergatoare falimentului. Ambele societati pacalesc in acelasi fel asiguratii RCA. Actionarii principali ai ambelor societati de asigurari au fost condamnati la inchisoare cu executare. Acestea sunt valorile pe care UNSAR vrea sa le promoveze?
 • +1 (1 vot)    
  ??? (Vineri, 19 septembrie 2014, 16:16)

  FlorinBilea [anonim]

  "Plata directa in contul pagubitului RCA este legala atat timp cat sunt indeplinite urmatoarele conditii cumulative:
  a. suma achitata de catre asiguratorul RCA acopera valoarea intregului prejudiciu produs in urma evenimentului asigurat;
  Art. 50 (3) Ordinul 14/2011 emis de catre CSA.
  b. pagubitul RCA a solicitat in scris ca este de acord cu suma de plata si solicita ca aceasta sa fie efectuata in contul sau;
  Art.64 (1) Ordinul 14.2011 emis de catre CSA."

  In acest caz, sa imi/ne explice domnii de la UNSAR cum este legal sa NU iti exprimi in scris acordul ca plata despagubirii sa fie facuta in contul tau si pe langa acest fapt, sa ti se depuna prin ordin de plata mai putin de jumatate din cuantumul valorii avariei ? Unde este legalitatea? Eu nu o vad.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by