In Monitorul Oficial de vineri s-a publicatun act normativ important din domeniulplatii contributiei asigurarilor de sanatate. Acesta reglementeaza simodul in care se atesta calitatea de persoana asigurata in sistemul publicde sanatate. Acesta reglementeaza si modul in care se atesta calitatea de persoana asigurata in sistemul public de sanatate. Ca regula generala, persoanele care nu sunt asigurate din oficiu beneficiaza de calitatea de asigurat in baza platii contributiei de sanatate la fondul de sanatate. Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei. Ordinul publicat vineri reactualizeaza formularele de declaratii si adeverinte pe care le utilizeaza angajatorul cand elibereaza o adeverinta catre salariat, ce atesta plata contributiei de sanatate.

Documentul are o mare importanta din punctul de vedere al justificarii calitatii de asigurat in sistemul de sanatate pentru persoanele fizice. De asemenea, el abroga Ordinul CNAS nr. 617/2007, care a reglementat in perioada anterioara calitatea de asigurat in sistemul de sanatate a persoanelor fizice si a stabilit in competenta Casei de Sanatate recuperarea contributiei la sanatate de la persoanele fizice. Prin noul act normativ, colectarea si eventualele masuri de executare silita pentru contributia de sanatate a persoanei fizice se va face de catre ANAF, situatie ce ar fi trebuit de mult reglementata avand in vedere ca aceasta autoritate fiscala a preluat din iunie 2012 administrarea tuturor contributiilor sociale (pensii, somaj, contributie de sanatate). Ca regula generala, persoanele ce nu sunt asigurate din oficiu beneficiaza de calitatea de asigurat in baza platii contributiei de sanatate la fondul de sanatate. Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei. Sunt in sfera contributiei de sanatate urmatoarele categorii de venituri:

  • venituri din salarii si asimilate salariilor;
  • venituri din activitati independente si exercitarea profesiilor libere;
  • venituri din agricultura si silvicultura;
  • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
  • venituri din dividende, dobanzi;
  • venituri din proprietate intelectuala.

Nota: ultimele trei categorii de venituri sunt in sfera contributiei de sanatate numai daca persoana fizica nu este asigurata si nu realizeaza alte venituri.

Cu ce documente se atesta calitatea de asigurat, fara plata contributiei?

  • pentru copii in varsta de pana la 18 ani, cu certificatul de nastere sau cu un act de identitate;
  • pentru tinerii intre 18 si 26 ani se necesita documentul de identitate, dovada eliberata de catre ANAF ca nu se realizeaza venituri, documentul ce atesta calitatea de elev sau student si declaratie pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri din munca;
  • pentru persoanele aflate in intretinere, coasigurate, sotul, sotia, parintii, se necesita documente care atesta rudenia sau casatoria cu persoana asigurata, dovada eliberata de ANAF cum ca acestea nu realizeaza venituri impozabile, o declaratie pe propria raspundere a persoanei coasigurate cum ca nu realizeaza venituri si declaratia pe propria raspundere a persoanei asigurate cum ca are acea persoana in intretinere.

Nota:persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei la sanatate sunt obligate sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni cand nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie a obligatiilor fiscale. Contributia se calculeaza la valoarea salariului minim brut pe tara existent in aceasta perioada. Foarte important: ordinul reactualizeaza formularele de declaratii si adeverinte pe care le utilizeaza angajatorul cand elibereaza o adeverinta catre salariat, ce atesta plata contributiei de sanatate. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.